Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς: Πώς προχωρά το επενδυτικό πλάνο - Τα επόμενα βήματα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς: Πώς προχωρά το επενδυτικό πλάνο - Τα επόμενα βήματα
Που επενδύει η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς της οικογένειας Γερουλάνου. Οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι στόχοι της επόμενης μέρας. 

Πιστή στο επιχειρηματικό της σχέδιο, αναπροσαρμόζοντάς το στις συνθήκες της αγοράς και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν, παραμένει η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς που ιδρύθηκε πριν από 43 χρόνια από τον πατέρα του Παύλου Γερουλάνου και πλέον αποτελεί θυγατρική της ισπανικής εταιρείας Grupo Profand.

Ο όμιλος συνεχίζει να υλοποιεί τα αναπτυξιακά σχέδιά του, εκτιμώντας ότι η θετική πορεία των τελευταίων ετών θα συνεχιστεί, εστιάζοντας στην παραγωγή ανώτερης ποιότητας μεσογειακών ειδών (λαβράκι, τσιπούρα), ενώ στους άμεσους στόχους του περιλαμβάνονται η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω του σχεδιασμού νέων προϊόντων και αναζήτησης νέων αγορών και σημείων πώλησης, η ικανοποίηση των πελατών, η ανάπτυξη και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η συνεχής βελτίωση των αποτελεσμάτων του.

Αύξηση πωλήσεων κατά 5% το 2023

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πρόσφατα, το 2023 ο όμιλος αύξησε τις πωλήσεις του κατά 5%, ενώ το EBITDA και τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 29,5% και 19,5% αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της αύξησης των πωλήσεων αλλά κυρίως λόγω των αποζημιώσεων που έλαβε η εταιρεία λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία. Οι αποζημιώσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την απορρόφηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ειδικότερα, το 2023 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλιε σε 54,70 εκατ. ευρώ έναντι 52,05 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 5 %, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 13,91 εκατ. ευρώ από 13,83 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,6%. Το δε μικτό περιθώριο κέρδους το 2023 διαμορφώθηκε στο 25,4% παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 26,6% το 2022, ενώ τα αποτελέσματα προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 8,37 εκατ. ευρώ έναντι 6,46 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας αύξηση 29,5% συγκριτικά με το 2022.

Το 2023 ο όμιλος πούλησε 9.614.757 κιλά ψάρια - έναντι 8.366.884 κιλών της προηγούμενης χρήσεως – εκ των οποίων τα 7.605.182 κιλά ήταν ιδιοπαραγωγής (79,1%) και τα υπόλοιπα 2.009.575 κιλά ήταν παραγωγή συνεργαζόμενων μονάδων (20,9%).

Επενδύσεις ύψους 4,86 εκατ. ευρώ

Για την περασμένη χρονιά οι επενδύσεις προσέγγισαν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ αφορούσαν σε ακίνητα (93.553,75 ευρώ), μηχανολογικό εξοπλισμό (3.268.327,04 ευρώ) και μεταφορικά μέσα, έπιπλα και λοιπό εξοπλισμό (1.500.028,91 ευρώ).

Όπως τονίζεται στην οικονομική έκθεση, ο όμιλος συνέχισε να επενδύει σε πάγιο εξοπλισμό προκειμένου αφενός να διατηρεί σε καλή κατάσταση τις πλωτές και χερσαίες εγκαταστάσεις του, αφετέρου δε να εκσυγχρονίζει τα συστήματα και τις μονάδες του. Πιο αναλυτικά στον μηχανολογικό εξοπλισμό οι επενδύσεις αφορούν τόσο στο τμήμα των Μονάδων Εκτροφής με ανανέωση του υφιστάμενου πλωτού εξοπλισμού, όσο και το τμήμα του Ιχθυογεννητικού Σταθμού με εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας. Οι επενδύσεις στα μεταφορικά μέσα αφορούν στην αγορά και ανανέωση κυρίως πλωτών μέσων, ενώ οι επενδύσεις σε λοιπό εξοπλισμό αφορά κυρίως σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και servers.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο όμιλος θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις υδατοκαλλιέργειες Φθιώτιδας ΜΑΕ και Αμφιτρίτη ΙΚΕ με σημαντικές επενδύσεις σε χερσαίες υποδομές, εγκαταστάσεις παραγωγής και σκάφη συγκομιδής και μεταφοράς, ενώ στους πρωταρχικούς της στόχους περιλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες μείωσης κόστους κυρίως στη συντήρηση, στις μεταφορές και στα υλικά συσκευασίας αλλά ακόμη και στην αποδοτικότερη κατανάλωση των ιχθυοτροφών.

Η εταιρεία, μετά την επίτευξη υψηλού επιπέδου κερδοφορίας το 2023, έχει θέσει στέρεες βάσεις για ένα ισχυρότερο 2024. «Η αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου του ομίλου, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας και την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων, προστατεύουν τη μελλοντική κερδοφορία από εξωγενείς παράγοντες διατηρώντας την εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια», τονίζεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση.

Οι βασικοί δε στόχοι για το 2024 έχουν ως εξής:

• Συνέχιση της ανάπτυξης στην Φθιώτιδα σύμφωνα με το πενταετές στρατηγικό πλάνο

• Ανάπτυξη νέων καναλιών διάθεσης των προϊόντων

• Ισχυροποίηση οικονομικής θέσης με καινοτόμες πρωτοβουλίες μείωσης κόστους αλλά και ενδεχόμενους ανασχεδιασμούς δανεισμού

• Ενδυνάμωση σχέσεων με εργαζόμενους, πελάτες, συνεργάτες και τοπικές κοινωνίες

• Ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων

Να σημειωθεί εδώ ότι στον όμιλο κατά την 31/12/2023 απασχολούνταν 245 εργαζόμενοι.

Τον Μάρτιο του 2023 η εταιρεία Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς πέρασε στον έλεγχο της ισπανικής εταιρείας Grupo Profand, η οποία απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών και δη το 60%, με το υπόλοιπο 40% να παραμένει στην οικογένεια Γερουλάνου. Η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς δημιουργήθηκε το 1981 από τον Μαρίνο Γερουλάνο, πατέρα του Παύλου Γερουλάνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Ξεκινά σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Πώς θα γίνει, τι επενδύουν οι μέτοχοι

Επαγγελματίες: 4 στους 10 δηλώνουν ετήσιο τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ

Αποθήκευση CO2: Πρωτοπόρος η Ελλάδα σε ΝΑ Ευρώπη & Μεσόγειο – Τα επόμενα βήματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider