Τα έσοδα των «χρυσών» CEO της βιομηχανίας αυτοκινήτων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα έσοδα των «χρυσών» CEO της βιομηχανίας αυτοκινήτων

Ότι ακουμπούσε ο Μίδας γινόταν χρυσό και, υπό αυτή την έννοια, λίγο απέχουν από το να χαρακτηριστούν με το όνομα του μυθικού βασιλιά της Φρυγίας οι πιο καλοπληρωμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως.

Στην κορυφή της σχετικής λίστα φιγουράρει μια γυναίκα, η Μαίρη Μπάρα, η οποία ως επικεφαλής της αμερικανικής GM αποζημιώνεται με περίπου 18.000.000 ευρώ ετησίως. Δεύτερος στην ξέφρενη αυτή κούρσα χρημάτων έρχεται ο Τζιμ Χάκετ της επόμενης σε μέγεθος αμερικανικής μάρκας, της Ford, με ετήσιο εισόδημα περίπου 14.000.000 ευρώ.

Αρκετά ψηλά βρίσκεται και ο έτερος CEO της αμερικανικής τρόικας κατασκευαστών αυτοκινήτων, της FCA, o Σέρτζιο Μαρκιόνε, με ετήσια έσοδα που φτάνουν τα 10.000.000 ευρώ.

Σε σχέση με τους παραπάνω συναδέλφους του ο Ματίας Μίλερ, που από το 2015 έως και πριν μερικές ημέρες ήταν επικεφαλής του VW Group, πρέπει να νοιώθει ιδιαίτερα «ριγμένος», με συνολικά έσοδα που ελάχιστα ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ. Αυτό διότι η εταιρεία που διευθύνει βρίσκεται αρκετά ψηλότερα σε πωλήσεις και οικονομικά αποτελέσματα από τις αμερικανικές, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά σε έσοδο, ειδικά από την κυρία συνάδελφό του της GM.

Αντίθετα ο Ντίτερ Ζέτσε της Daimler πρέπει να νοιώθει μάλλον καλά με τα 8.000.000 ευρώ της αμοιβής του, καθώς το φέρνουν κοντά στην κορυφή των καλύτερα αμειβομένων CEO’s της βιομηχανίας αυτοκινήτων, χωρίς η εταιρεία του να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Είναι όμως premium και με μεγάλα περιθώρια κέρδους, τα οποία δικαιολογούν το μισθό του.

Να σημειώσουμε ωστόσο ότι οι συνολικές απολαβές των παραπάνω χρυσοκάνθαρων στελεχών αποτελούνται μόνο εν μέρει από μετρητά. Εκτός δηλαδή από μια παχυλή μηνιαία αποζημίωση, περιλαμβάνουν μετοχές των εταιρειών που ηγούνται, δικαιώματα αγοράς μετοχών σε περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, παροχές σε είδος (όπως πολυτελείς διακοπές, κατοικίες και αυτοκίνητα), καθώς και προνομιακά προγράμματα σύνταξης ή υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider