Εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 7% για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 7% για το πετρέλαιο
Υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση άνω του 7%.

Υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση άνω του 7%, λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση από την επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας και την αποκλιμάκωση των εντάσεων που πηγάζουν από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, το West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε 2,05%, στα 69,22 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, σημείωσε απώλειες 1,87%, στα 73,06 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Σε εβδομαδιαία βάση το WTI έχασε περίπου 8% και το Brent άνω του 7%, στη μεγαλύτερη βουτιά τους από τις 2 Σεπτεμβρίου, με καταλύτη για την πτώση του πετρελαίου να αποτελεί και το γεγονός πως ο OPEC και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ζήτηση «μαύρου χρυσού» το 2024 και το 2025.

Στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, η οικονομία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχές του 2023 το τρίτο τρίμηνο, αν και η κατανάλωση και η βιομηχανική παραγωγή του Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Η παραγωγή διυλιστηρίων της Κίνας μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, καθώς τα μικρά περιθώρια διύλισης και η ασθενής κατανάλωση καυσίμου περιόρισαν την επεξεργασία.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 42% τον Αύγουστο και έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πάνω από ένα εκατομμύριο οχήματα. Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρουσίασε δύο προγράμματα χρηματοδότησης που θα παρέχουν αρχικά 800 δισ. γουάν (112,38 δισ. δολάρια) στη χρηματιστηριακή αγορά μέσω νεοσύστατων εργαλείων.

Παράλληλα, τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού, βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον Νοέμβριο κυμαίνεται στο 92%.

Οι αγορές, ωστόσο, εξακολουθούν να ανησυχούν για πιθανές μεταβολές των τιμών δεδομένης της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τη Χεζμπολάχ να αναφέρει την Παρασκευή ότι περνά σε νέα και κλιμακούμενη φάση στον πόλεμό της κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ορόσημο για τον χρυσό: Για πρώτη φορά πάνω από τα 2.700 δολάρια

Υπομονή συστήνει ο Μπόστιτς για νέα μείωση επιτοκίων από Fed

Stellantis: «Λουκέτο» σε μεγάλη εγκατάσταση στην Αριζόνα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider