Έρχεται και στην Ελλάδα το δίπλωμα οδήγησης στα 17

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται και στην Ελλάδα το δίπλωμα οδήγησης στα 17

Τον θεσμό της «συνοδευόμενης οδήγησης» για ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος τους εισάγει στην χώρα μας το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το νέο σύστημα εξετάσεων διπλώματος οδήγησης που βρίσκεται σε 10ήμερη διαβούλευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους και αποκτούν δίπλωμα οδήγησης θα μπορούν να οδηγούν μόνο όμως υπό τη συνοδεία ενήλικου – εμπείρου οδηγού. Το σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης προβλέπει ακόμα εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή, διεξαγωγή θεωρητικής εκπαίδευσης και βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο ισχύει εδώ και πολλά χρονιά σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και άλλες.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο αλλάζει τα πάντα και στην διαδικασία των εξετάσεων για το δίπλωμα οδήγησης με στόχο να αποφεύγονται φαινόμενα χρηματισμού. Έτσι οι υποψήφιοι οδηγοί θα δίνουν τις εξετάσεις τους σε οχήματα που θα διαθέτουν μικρόφωνα και κάμερες και θα είναι διασυνδεδεμένα με το κέντρο ελέγχου.

Όπως και σήμερα, οι νέοι οδηγοί θα εξετάζονται πρώτα στα θεωρητικά μαθήματα της οδήγησης (σήματα) και εφόσον περάσουν και στην οδήγηση. Σε περίπτωση που κοπούν κατά το δεύτερο στάδιο, τότε εξετάσεις θα δίνουν από την αρχή. Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς θα γίνεται σε δύο στάδια, τα οποία θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ημέρες.

Στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας θα εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης/ Εφόσον αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα εξετάζονται στο δεύτερο που είναι οι ειδικές δοκιμασίες (π.χ κίνηση και ακινητοποίηση δικύκλου χωρίς λειτουργία κινητήρα, ελικοειδής διαδρομή, πέδηση εκτάκτου ανάγκης, οπισθοπορεία με στροφή κ.α). Οι δοκιμασίες διενεργούνται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή και εξεταστή, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή Πίστες Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών.\

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider