H ΛΕΑ στην Ελλάδα με τα μάτια ενός διασώστη (vid)

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
H ΛΕΑ στην Ελλάδα με τα μάτια ενός διασώστη (vid)

Το λέει και το όνομά της. Στη Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) των αυτοκινητοδρόμων σταματάς μόνον για περιπτώσεις…έκτακτης ανάγκης και πιο συγκεκριμένα για τους εξής τρεις λόγους:

  1. Αν πάθει το αυτοκίνητό μας βλάβη και ακινητοποιηθεί.
  2. Αν υπάρχει όντως μία έκτακτη ανάγκη.
  3. Αν μας σταματήσει η Τροχαία.

Δυστυχώς στη χώρα μας χρησιμοποιείται για τα…πάντα. Για διάλειμμα, για να απολαύσουμε το τοπίο, για να μιλήσουμε με την άνεσή μας στο τηλέφωνο και βεβαίως, για να προσπεράσουμε από δεξιά τις ουρές οχημάτων σε μποτιλιαρίσματα της κυκλοφορίας. Ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει ως ποινή για την παράνομη χρήση της ΛΕΑ 60 ημέρες αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης του παραβάτη, ωστόσο πολύ απλά δεν εφαρμόζεται. Γι αυτό και δεν είναι διόλου ασυνήθιστη η εικόνα στους ελληνικούς δρόμους, να παρατηρούμε κυκλοφοριακό έμφραγμα στη ΛΕΑ, δηλαδή σε μία λωρίδα η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να είναι άδεια!

Βεβαίως το μεγαλύτερο κακό δεν είναι η συγκεκριμένη ποινή. Η αλόγιστη χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης είναι επικίνδυνη, καθώς μία στις δέκα συγκρούσεις προκαλούνται από αυτοκίνητα σταματημένα στη ΛΕΑ!

Εξάλλου, η ΛΕΑ υπάρχει για να διευκολύνει τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, δηλαδή τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Τροχαία, όπως επίσης τα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων.

Όποιος λοιπόν τα παρεμποδίζει, θα πρέπει να γνωρίζει, ότι ενδεχομένως να ευθύνεται ακόμη και για τον θάνατο ενός συνανθρώπου του, στον οποίο δεν έφτασε έγκαιρα η απαιτούμενη βοήθεια. Σε ένα ατύχημα μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο κάθε λεπτό καθυστέρησης για τους τραυματίες, οπότε η διατήρηση της ΛΕΑ ανοιχτής και προσβάσιμης στα οχήματα έκτακτης ανάγκης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα οδικής ασφάλειας.

Όλα αυτά απεικονίζονται με μοναδικό τρόπο σε βίντεο μέσα από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που κινείται στην εξωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης και κατευθύνεται προς τη Νέα Μεσημβρία, για να παραλάβει ασθενή με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Ακούστε τα σχόλια του διασώστη του ΕΚΑΒ, δείτε τις περιπέτειες του ασθενοφόρου, προκειμένου να προχωρήσει ανάμεσα στα οχήματα, που έχουν μπλοκάρει τη ΛΕΑ και θυμηθείτε να μην μιμηθείτε αυτούς τους ανεγκέφαλους ποτέ, όσο μεγάλος και αν είναι ο πειρασμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider