Είναι γεγονός ότι το Bitcoin παλεύει με τον εαυτό του σε μια αγορά που εδώ και έναν χρόνο προσπαθεί να ωριμάσει βίαια. Εντούτοις, η ασταθής φύση των κρυπτονομισμάτων δεν επιτρέπουν ασφαλείς ή ακόμα περισσότερο μακροπρόθεσμα αισιόδοξες προβλέψεις. Αυτή την εβδομάδα, το Bitcoin κινήθηκε με απότομες "βουτιές" στο όριο μεταξύ 40.000 και 45.000 δολαρίων.
Από τη μία έχουμε την Παρασκευή που μας πέρασε, την ανακύκλωση της είδησης -η οποία είχε παρουσιαστεί και στις 3 Σεπτεμβρίου- σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα για Κινέζους πολίτες. Μέσα στην ημέρα που κυκλοφόρησε η είδηση ρευστοποιήθηκαν περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια παραγώγων θέσεων. Ξαναγυρνώντας πίσω στην εβδομάδα που αρχικά εμφανίστηκε η είδηση, θα δούμε ότι στις 7 Σεπτεμβρίου, το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα και εκείνη την ημέρα υπήρξε πτώση 12,5% στην τιμή του Bitcoin (σε σχέση με την προηγούμενη) με αποτέλεσμα 4 δισ. δολάρια σε ρευστοποιήσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά αντέδρασε ήδη μια φορά σοβαρά στα νέα της Κίνας.
Από την άλλη, την Πέμπτη το Twitter ανακοίνωσε και επίσημα ότι ενεργοποιεί τη δυνατότητα να ζητά πληρωμές για το Bitcoin μέσω της εφαρμογής του, καθιστώντας το το πρώτο μεγάλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ενθαρρύνει τη χρήση του κρυπτονομίσματος ως τρόπου πληρωμής. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να επιτρέψει στους χρήστες να συνδέσουν τα "πορτοφόλια" κρυπτονομισμάτων τους και να επαληθεύσουν την ιδιοκτησία των NFT΄s που κάνουν tweet με ειδικό σήμα. Η κίνηση του Twitter είχε θετική επίδραση στην τιμή του Bitcoin και το βοήθησε να αγγίξει το "ταβάνι" των 45.000 δολαρίων, χωρίς όμως να το προσπεράσει.
Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι για την ερχόμενη εβδομάδα το στοίχημα είναι να διατηρήσει την κατώτατη τιμή του το Bitcoin στα 40.000 δολάρια. Αν συμβεί αυτό θα υπάρξει ένα διορθωτικό κύμα (σύμφωνα με τη θεωρία των διορθωτικών κυμάτων του Elliot) που θα εκτινάξει την τιμή προς τα επάνω. Λαμβάνοντας υπόψη την αμφισβητούμενη προβλεπτική ικανότητα της θεωρίας του Elliot για τα κύματα, να αναφέρουμε ότι αν ισχύει η παρατήρηση ότι κάθε επενδυτικός κύκλος έχει 3 διορθωτικά κύματα, τότε είμαστε στο δεύτερο που ακολούθησε την υποχώρηση από την τιμή των 52.9000 δολαρίων στα 39.500 δολάρια (10 Ιουλίου με 30 Αυγούστου).
Άρα, η εβδομάδα αυτή θα κρίνει αν είμαστε στο σημείο που θα περάσει το δεύτερο "κύμα" καθόδου (με βάση τα 40.000 δολάρια) και θα υπάρξει μια μεγάλη άνοδος που θα "σπάσει" το ταβάνι των 45.000 δολαρίων και θα ξεπεράσει και την τιμή της 10ης Ιουλίου (52.900 δολάρια).
Μακροπρόθεσμα, το Bitcoin θα συνεχίσει να υποχωρεί σταθερά. Σε αυτό συντείνει η στροφή των θεσμικών επενδυτών σε άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum, κάτι που μας κάνει να θεωρούμε ότι και ο υπόλοιπος Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι μήνες σταθερής πτώσης της τιμής του Bitcoin.
Με λίγα λόγια, βρισκόμαστε σε μια "επανάληψη" του Σεπτεμβρίου του 2017, όπου μετά από τον πρώτο "πόλεμο" της Κίνας απέναντι στο Bitcoin, η τιμή του καταβυθίστηκε για τρεις συνεχόμενους μήνες πάνω από 30% και στα μέσα Δεκεμβρίου έκανε μια τρομερή ανάκαμψη - ρεκόρ για εκείνη τη χρονιά.
"Παλιοί" και νέοι: Το πρόβλημα είναι η έλλειψη μακροπρόθεσμης πίστης
Κοιτώντας προσεκτικά τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις, θα παρατηρήσει κανείς ότι ο κύριος όγκος τους αφορά ρευστοποιήσεις μόχλευσης και πωλήσεις "πανικού" από κατόχους νομισμάτων 3 ή και λιγότερους μήνες. Στον αντίποδα, οι "παλιοί" κάτοχοι Bitcoin δεν πουλούν κρυπτονομίσματα παρά τα θηριώδη σκαμπανεβάσματα της τιμής.
Σχετικά σταθερός παραμένει και ο ρυθμός εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, ακόμα κι αν σκεφτεί κανείς ότι η πολιτική της Κίνας, έχει παίξει τρομερό ρόλο στο να αναδιαταχθεί η εξορυκτική δραστηριότητα και να μεταφερθεί ένας βασικός όγκος της σε τρίτες χώρες.
Τα "εξορυκτικά αποθέματα" του Bitcoin εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από το αρχικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο του 2021, δείχνοντας ότι οι "miners" πωλούν περιοδικά μικρές ποσότητες Bitcoins, αλλά η γενική τάση δεν δείχνει καμία σημαντική πίεση για πώληση, σε σύγκριση με τις χρηματιστηριακές αγορές.
Άρα, επιβεβαιώνεται ότι οι κάτοχοι Bitcoin που διατηρούν κρυπτονομίσματα για μεγάλο διάστημα (πάνω από 1 χρόνο) συνεχίζουν να συσσωρεύουν κρυπτονομίσματα σε κάθε ευκαιρία και δεν επηρεάζονται από τη μεταβλητότητα καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021, τα πολλαπλά γεγονότα ρευστοποίησης και τις βαθιές πολιτικές και οικονομικές ανατροπές.
Ο επόμενος μακροπρόθεσμος "σκόπελος" για το Bitcoin θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τα stablecoins των Κεντρικών Τραπεζών τα οποία (όπως λέει και το όνομά τους) εγγυώνται σταθερότητα στις επενδύσεις και στις τιμές.