Το 2021 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η χρονιά των κρυπτονομισμάτων και όχι άδικα. Μόνο μέσα στους 12 τελευταίους μήνες, η αγορά των crypto ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 2 τρισ. δολάρια, το Bitcoin -η «μητέρα» των ψηφιακών νομισμάτων- σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν το 70%, ενώ η έξοδος στις αγορές του πρώτου ETF το περασμένο Οκτώβριο άνοιξε την «όρεξη» των επενδυτών, οι οποίοι είδαν το συγκεκριμένο πεδίο συναλλαγών ως το πιο πρόσφορο για τις κινήσεις τους στην εποχή της πανδημίας.
Ωστόσο, τα πράγματα στην αγορά των crypto μόνο ρόδινα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, καθώς τα «σύννεφα» ολοένα και πυκνώνουν πάνω από τα ψηφιακά νομίσματα, με την «δαμόκλειο σπάθη» της εισαγωγής κανόνων και ρυθμιστικού πλαισίου στα κρυπτονομίσματα να κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της.
Δεν είναι μόνο η έντονη μεταβλητότητα, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγοράς των crypto αλλά και η επενδυτική ψυχολογία που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πορεία των πραγμάτων. Και οι εξελίξεις που αφορούν στους δύο παραπάνω παράγοντες, έχουν ήδη κρούσει τα καμπανάκια του κινδύνου στους «γκουρού» της αγοράς, οι οποίοι βλέπουν με εξαιρετικά δυσοίωνη ματιά το μέλλον της αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, η Κάρολ Αλεξάντερ, καθηγήτρια Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, εκτιμά πως το bitcoin θα βρεθεί κοντά στα επίπεδα των 10.000 δολαρίων μέσα στους επόμενους μήνες, τονίζοντας πως το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα «χρησιμεύει περισσότερο σαν παιχνίδι παρά σαν επένδυση».
«Αν ήμουν επενδύτρια, θα ξεφορτωνόμουν πολύ σύντομα το bitcoin», ανάφερε χαρακτηριστικά στο δίκτυο CNBC η Αλεξάντερ, προβλέποντας πως το κρυπτονόμισμα θα απωλέσει όλα τα κέρδη που σημείωσε τους τελευταίους 18 μήνες.
Σημειώνεται πως το bitcoin βρίσκεται ήδη 30% χαμηλότερα από τα υψηλά των 69.000 δολαρίων στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ για να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εντός της bear market θα αρκούσε και μία απώλεια της αξίας του κατά 20%.
Μάλιστα, η Αλεξάντερ σημειώνει πως σε αντίστοιχες περιστάσεις στο παρελθόν, μία μεγάλη πτώση διαδέχθηκε μία αντίστοιχα μεγάλη άνοδο, υπενθυμίζοντας όσα συνέβησαν το 2018, όταν το bitcoin βρέθηκε ξαφνικά στα επίπεδα των 3.000 δολαρίων, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα διαπραγματευόταν στις 20.000 δολάρια.
Από την πλευρά του, ο Τοντ Λοουενστάιν, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της Union Bank εκτιμά πως η πορεία που έχει χαράξει το bitcoin οδηγεί στο συμπέρασμα ενός επερχόμενου sell-off.
«Αναμφίβολα, το διάγραμμα τιμών του Bitcoin φαίνεται να ακολουθεί την πορεία και άλλων ιστορικών φουσκών. Ακόμα και το αφήγημα πως "αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά" έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις πριν σκάσουν αυτές οι φούσκες», τόνισε ο Λοουενστάιν.