Τάξη στο χάος των κρυπτονομισμάτων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ακολουθώντας το παράδειγμα και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρχή γίνεται με ρυθμίσεις για... ό,τι μπορεί να ρυθμιστεί και θα ακολουθήσει μέσα στο έτος και το φορολογικό πλαίσιο.
Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι δύσκολο να ρυθμιστεί από τη φύση της, καθώς βασίζεται στην ανωνυμία, παραμένει όμως μια έντονα ευμετάβλητη αγορά με πολύ υψηλότερο ρίσκο από τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα. Και για αυτό οι προσπάθειες επικεντρώνονται εκεί που μπορούν να εξακριβωθούν οι υπεύθυνοι και οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων.
Έτσι από τη μία ο Κανονισμός 2024/1114 για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (“Markets in crypto-assets” / ‘’MiCA’’) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου 2024 στοχεύει κατά βάση στους εκδότες κρυπτονομισμάτων θέτοντας τους συγκεκριμένες υποχρεώσεις με μια πιο βασική την υποχρέωση εποπτείας.
Πέρα από τις προβλέψεις του Κανονισμού η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που παρουσιάστηκε χθες, προχωρά στην υιοθέτηση επιπλέον μέτρων για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα.
Θα οριστούν αρμόδιες εποπτικές αρχές για τα κρυπτονομίσματα κατά περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στο νομοσχέδιο εντάσσεται ποινική διάταξη για παροχή υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.
Ακόμη, με το νομοσχέδιο, θεσπίζονται διατάξεις για τις διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων με στόχο την προστασία του επενδυτικού κοινού. Οι διαφημίσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν σαφή πληροφόρηση, και επαρκή ενημέρωση για το ρίσκο καθώς και σαφή προειδοποίηση για τους κινδύνους όπως και για το ότι οι απώλειες δεν καλύπτονται από ταμεία εγγυήσεων ή συστήματα κάλυψης επενδυτών.
Επόμενο βήμα η φορολόγηση
Ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα της αγοράς κρυπτονομισμάτων, στον οποίον μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση είναι όταν αυτά ανταλλάσσονται με «παραδοσιακά» ευρώ. Και αυτό γιατί όσο τα κρυπτονομισμάτα βρίσκονται στα «ψηφιακά πορτοφόλια» των κατόχων τους κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το ποσό τους και πως αυτά αξιοποιούνται.
Όλα αλλάζουν όμως όταν κάποιος θελήσει να «εξαργυρώσει» τα ψηφιακά νομίσματα. Τότε τα κρυπτονομίσματα κατατίθενται στα ειδικά ανταλλακτήρια που ζητούν στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς. Για αυτό το λόγο με τις νέες ρυθμίσεις η κυβέρνηση θα ζητά από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια να ζητούν περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα μπορεί να εξετάζει.
Αρχικός στόχος είναι η καταπολέμηση του ξεπλύματος, πρακτική για την οποία αξιοποιείται κατά κόρον η αγορά των crypto. Σε επόμενη φάση θα ανοίξει και ο δρόμος για την φορολόγηση, αλλά για το πως αυτό θα γίνει ακριβώς θα πρέπει να περιμένουμε καθώς το θέμα αυτό θα επιλυθεί σε μελλοντικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΘΟ.