Είναι σαφές πλέον, πως κάθε ημέρα που περνά, η αποτίμηση για το πλήγμα του πολέμου στην αγορά και στην κοινωνία γίνεται όλο και πιο ζοφερή. Κατά συνέπεια, και οι ανάγκες για μέτρα στήριξης μεγαλώνουν.
Η «πόρτα» για μία μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα άνοιξε χθες και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον πως η αναφορά έγινε πριν καν εφαρμοσθούν στην πράξη όλα τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί.
Προφανώς και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Και στα τρόφιμα, και στην ενέργεια και σε άλλα πεδία που έχουν επηρεασθεί δραστικά από τον πόλεμο και από την εφοδιαστική κρίση. Είναι απολύτως αναγκαίο να σταθούν όρθιοι και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.
Είναι επίσης αλήθεια πως οι μεγάλες αυτές ανάγκες δεν έχει βρεθεί πως θα καλυφθούν. Η Ευρώπη δεν έχει προαναγγείλει αποφάσεις για νέο «χρήμα» και οι συζητήσεις για το πόσο θα «χαλαρώσουν» οι δημοσιονομικοί κανόνες την επόμενη ημέρα είναι στα σπάργανα, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και ένα σενάριο αναβολής των όποιων αποφάσεων.
Έτσι η κυβέρνηση καλείται, προς ώρας, να στηρίξει τον καταναλωτή και την αγορά με τα «πολεμοφόδια» που η ίδια έχει. Με την διατήρηση μίας ροής εσόδων στα κρατικά ταμεία, αλλά και με την καλύτερη δυνατή διαχείριση των δαπανών της.
Βεβαίως εδώ υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα: Θα πρέπει η στήριξη της κατανάλωσης να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην περιορίσει τις επενδυτικές δαπάνες. Είτε πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα, είτε για αμιγώς εθνικές υποδομές και δράσεις που έχουν σχεδιαστεί.
Το εγχείρημα μπορεί να γίνει δύσκολο το επόμενο διάστημα αν δεν «ξυπνήσει» η Ευρώπη. Αλλά, η ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στην άμεση στήριξη και στην επόμενη ημέρα είναι απολύτως αναγκαία.