Η (δύσκολη) αλλαγή φορολογικής κουλτούρας

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στη φοροδιαφυγή, το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η αλλαγή μίας κουλτούρας δεκαετιών που διακατέχει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το «κράτος». Πρέπει να περάσει – προς όλες τις κατευθύνσεις - το μήνυμα ότι κάθε απόδειξη που δεν κόβεται στερεί πόρους από την κοινωνική και από την αναπτυξιακή πολιτική. Περιορίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να μπορέσει να μειώσει φόρους και εισφορές, να διαθέσει καλύτερες παροχές στους πολίτες, να προάγει γενικότερα τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αυτό το θέμα της αλλαγής σελίδας στο πεδίο της φορολογικής συμμόρφωσης, ίσως αποδειχθεί και το βασικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Είναι ένα στοίχημα που θα φανεί μετά από αρκετό χρόνο αν θα κερδηθεί και απαιτεί πολλά να γίνουν.

Υπάρχουν βεβαίως κινήσεις που δρομολογούνται. Παράθυρα φοροδιαφυγής θα κλείσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ψηφιακά δελτία αποστολής, η τεχνητή νοημοσύνη που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, η διασύνδεση ταμειακών με POS και ταμειακών με ΑΑΔΕ αλλά και η χρήση POS σε όλη την αγορά.

Αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένοι γιατί όπως επισημαίνει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέντευξή του στο insider.gr, «δεν μπορεί ο συνεπής και ο ακραίος να έχουν την ίδια πιθανότητα ελέγχου, δεν γίνεται αυτό». Προφανώς το ένα μέσο πίεσης είναι να υπάρχει ο φόβος πως θα γίνει έλεγχος, και πως αυτός ο έλεγχος, αν αποκαλύψει πως υπάρχει πρόβλημα, θα οδηγήσει σε ποινές οι οποίες θα επιβληθούν.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ενισχυθούν και να διαφημιστούν τα φοροκίνητρα. Για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους. Θα πρέπει να βρεθούν ενδεχομένως και νέα κίνητρα για τους πολίτες αλλά και για τους επιχειρηματίες, αλλά και να αυξηθεί η διαφάνεια στην επαφή με το κράτος.

Προφανώς λοιπόν βήματα έχουν γίνει, ενώ πολλά δρομολογούνται. Βλέπουμε άλλωστε τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται, αφού και τον Μάιο ξεπέρασαν τον στόχο. Παρ όλα αυτά, να μη γελιόμαστε, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις. Γίνεται φανερό πως όσο κλείνουν κάποια «κενά» ανακαλύπτονται νέα κόλπα από όσους θέλουν να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν.

Κανείς λοιπόν δεν περιμένει η φορολογική συμπεριφορά να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Θαύματα στο εν λόγω πεδίο δεν γίνονται. Αλλά, μετά από τόση «πείρα» μνημονίων, λιτότητας και υπερφορολόγησης θα πρέπει να υπάρξει – από όλες τις πλευρές – επίγνωση.  Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό πως ειδικά τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς «κανόνες», θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως και στο πεδίο της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γυρίσουμε – επιτέλους – σελίδα.

Όλες οι ειδήσεις

08:49

Reuters: Η ΕΕ εξετάζει αλλαγές των κανόνων για το μεθάνιο στο πλαίσιο των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ

08:40

Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα καταγγέλλει τις χώρες που επιλέγουν τον «κατευνασμό» έναντι των ΗΠΑ

08:31

Η σκιά των δασμών πέφτει στην αγορά των smartphones

08:24

Ποιες χώρες κρατούν τα ηνία στην κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών

08:19

Δημογραφικό: Η αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού συνεχίζεται - Έλλειμμα 515.000 κενών θέσεων εργασίας έως το 2050

08:15

Ουκρανία: Συναγερμοί για αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και τη μισή χώρα μετά τη λήξη της «πασχαλινής εκεχειρίας»

08:06

Ηλεκτρισμός: Ωριμάζει η δεύτερη διασύνδεση με Ιταλία - Στα 1,85 δισ. ευρώ η συνολική επένδυση

08:00

Ισχυρή δυναμική για τις εξαγωγές πριν την καταιγίδα των δασμών Τραμπ - Προς αναζήτηση νέων αγορών

23:46

Τραμπ: Ελπίζει σε συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας εντός εβδομάδας - «Θα κάνουν χρυσές δουλειές με τις ΗΠΑ»

23:33

Δύο άτομα απέδρασαν από τα κρατητήρια της διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας

23:02

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από την πρωτοφανή κακοκαιρία στην Οκλαχόμα

22:32

Ισραήλ: Φόβοι της αντιπολίτευσης για «πολιτική δολοφονία» από την εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ

22:11

Νεκρός οδηγός στον Ασπρόπυργο – Ανασύρθηκε από ΙΧ που τυλίχθηκε στις φλόγες

21:49

Γερμανία: Αστυνομικός σκότωσε νεαρό που απείλησε με μαχαίρι θαμώνες ενός κλαμπ

21:35

Ρωσία-Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας

21:10

Απέπλευσε από το λιμάνι του Πόρου με προορισμό τον Πειραιά το καταμαράν FLΥING CAT IIΙ

21:01

DW: Βρετανο-γερμανική κρίση λόγω των Eurofighter;

20:43

Λίβανος: Τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη σε όχημα που μετέφερε πυρομαχικά

20:22

Πεσκόφ: Καμία εντολή από τον Πούτιν για παράταση της πασχαλινής κατάπαυσης πυρός

20:00

Ένα μπέρμπον έχουν όλο κι όλο οι Αμερικάνοι και θέλουν πλεονασματικό διατροφικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ευρώπη

19:54

Βατικανό: Ο πάπας δέχτηκε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ «για μερικά λεπτά»

19:42

Την «πλήρη αναδιοργάνωση» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προβλέπει προεδρικό διάταγμα - Διαψεύδει ο Ρούμπιο

19:22

Ζούκερμπεργκ και Ντάιμον ανάμεσα στους 10 που ξεφόρτωσαν μαζικά μετοχές πριν τους δασμούς

19:03

Συγχαρητήρια Τασούλα στις αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας Πόλο

18:36

Νέα πρόταση Ζελένσκι: «Να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 ημέρες σε πολιτικές υποδομές» - Έληξε η «πασχαλινή εκεχειρία»

18:16

Ισημερινός: Σε κατάσταση συναγερμού λόγω φερόμενης συνωμοσίας κατά της ζωής του προέδρου Νομπόα

17:58

Γάζα: Σφάλματα, ανυπακοή και παραλείψεις αναγνωρίζει το Ισραήλ για τον θάνατο των 15 νοσηλευτών και διασωστών

17:45

Σωκράτης Φάμελλος: Συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών

17:32

Επίσκεψη Δένδια στη Λέσβο: Θα δημιουργήσουμε το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό που είχαμε ποτέ

17:00

Αέριο: Roadmap της Κομισιόν για απεξάρτηση από τη Ρωσία - Δύσκολη μία καθολική απαγόρευση

gazzetta
gazzetta reader insider insider