Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το «καρτέλ των εργολάβων» 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το «καρτέλ των εργολάβων» 
Από την λίστα λείπουν ονόματα μεγάλων ομίλων, κυρίως γερμανικών και γαλλικών συμφερόντων

Αντιδράσεις στον κατασκευαστικό κόσμο προκαλεί το πόρισμα της Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εταιρείες που δεν είχαν προχωρήσει σε διευθέτηση της υπόθεσης δημιουργίας καρτέλ στα δημόσια έργα την περίοδο 2005 – 2012. Όπως καταγγέλλουν στελέχη της αγοράς δημιουργείται θέμα διαφορετικής αντιμετώπισης μεταξύ των ξένων και ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την απόφασή της που κοινοποίησε χθες προς τις εταιρείες που δεν είχαν προχωρήσει στη διαδικασία διευθέτησης της υπόθεσης επέβαλε βαρύ πρόστιμο ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ σε ισπανικό κατασκευαστικό όμιλο και μικρότερα πρόστιμα σε εγχώριες εταιρείες. Όπως καταγγέλλουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου από την λίστα λείπουν ονόματα μεγάλων ομίλων, κυρίως γερμανικών και γαλλικών συμφερόντων, που επί σειρά δεκαετιών αναλάμβαναν μεγάλα δημόσια έργα στη χώρα.

Αυτή είναι η δεύτερη ομάδα εταιρειών στην οποία επιβάλλονται πρόστιμα για τη δημιουργία καρτέλ στα δημόσια έργα. Είχε προηγηθεί το 2017 η επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 80,7 εκατ. ευρώ σε δέκα ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν μπει στη διαδικασία διευθέτησης οφειλών, είχαν δηλαδή παραδεχθεί την ευθύνη με «αντάλλαγμα» τη μείωση του αρχικού προστίμου κατά 15%.

Η έρευνα της Επιτροπή Ανταγωνισμού αφορά την περίοδο από το 1989 έως το 2012 όπου διαπιστώθηκε ότι οι κατασκευαστικές νόθευαν τους διαγωνισμούς μεγάλων δημόσιων έργων. Τα πρόστιμα, που ήταν από τα υψηλότερα που έχουν δοθεί ποτέ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφορούσαν την περίοδο 2005-2012 καθώς για τις προηγούμενες χρονιές είχαν τα αδικήματα είχαν παραγραφεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τα πρόστιμα, οι εταιρείες που δεν συμβιβάστηκαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού αντιμετωπίζουν και επιπλέον προβλήματα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με αποκλεισμό από την διεκδίκηση δημοσίων έργων στην Ελλάδα ή στην ΕΕ για έως και τρία χρόνια. Αντίθετα οι εταιρείες που είχαν μπει στη διαδικασία διευθέτηση οφειλών μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά σε διαγωνισμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider