Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης η υψηλή ζήτηση για το ομόλογο ΑΤ1 - Προσφορές 2,9 δισ. ευρώ, στο 7,5% η απόδοση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης η υψηλή ζήτηση για το ομόλογο ΑΤ1 - Προσφορές 2,9 δισ. ευρώ, στο 7,5% η απόδοση
Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Alpha Bank έδωσε η επενδυτική κοινότητα, με τη μαζική υπερκάλυψη της έκδοσης ομολόγου ΑΤ1 και τη διαμόρφωση της απόδοσής του σε επίπεδα πολύ κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, σημειώνουν πηγές της τράπεζας.

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Alpha Bank έδωσε η επενδυτική κοινότητα, με τη μαζική υπερκάλυψη της έκδοσης ομολόγου ΑΤ1 και τη διαμόρφωση της απόδοσής του σε επίπεδα πολύ κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, σημειώνουν πηγές της τράπεζας, τονίζοντας πως επιβεβαιώνεται το γεγονός πως «η Διοίκηση της Τράπεζας εντοπίζει και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα «παράθυρα ευκαιρίας» στις αγορές, οι επενδυτές ομολόγων επιβράβευσαν την απόφαση της Alpha Bank να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «μέσα σε μόλις 2 ώρες από το άνοιγμα των βιβλίων, οι προσφορές έφθασαν σχεδόν τα 2,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας, τελικά, κατά σχεδόν 10 φορές το ζητούμενο ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση της έκδοσης διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 7,5% και ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί σε έκδοση ΑΤ1 μεταξύ ελληνικών και
κυπριακών τραπεζών
, επιτυγχάνοντας σημαντική σύγκλιση με την απόδοση αντίστοιχων εκδόσεων πολύ μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όπως τονίζεται, η Alpha Bank αντλεί πολλαπλά οφέλη από την επιτυχία της έκδοσης αυτής:

  • Εδραιώνεται ως leader στην επιλογή των επενδυτών ομολόγων, καλύπτοντας πρώτη και με απόσταση τον στόχο για MREL σχεδόν 1,5 χρόνο νωρίτερα.
  • Ενισχύει το «οπλοστάσιό» της και, πρακτικώς, διασφαλίζει τη διευρυμένη διανομή μερίσματος που έχει ανακοινωθεί και ανέρχεται σε 35% επί των κερδών για φέτος και 50% των κερδών για το 2025.
  • Βελτιώνει περαιτέρω τη θέση της, ώστε να επωφεληθεί από νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Καθώς τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης είναι ό,τι κοντινότερο υπάρχει ιεραρχικά στις μετοχές, η τόσο καλή τιμολόγηση αναδεικνύει τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τους επενδυτές».

Η ανακοίνωση της εισηγμένης

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. («Alpha Holdings») ανακοινώνει ότι σήμερα ολοκλήρωσε με επιτυχία την τιμολόγηση της έκδοσης πρόσθετων μέσων της κατηγορίας 1 («Τίτλοι AT1») αορίστου διαρκείας, σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset) ύψους Ευρώ 300 εκατ.

Οι Τίτλοι ΑΤ1 εκδίδονται με δυνατότητα ανάκλησης στα 6 έτη και απόδοση 7,5%. Σε συνέχεια των επαφών που είχε η διοίκηση της Alpha Holdings με την επενδυτική κοινότητα το προηγούμενο διήμερο, η έκδοση συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση ύψους ευρώ 2,9 δισ., με υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών 9,5 φορές του αρχικού στόχου, καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότεροι από 250 επενδυτές.

Ευρεία υπήρξε η γεωγραφική διασπορά, καθώς το συντριπτικό ποσοστό της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτές, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο (46%),την Ευρώπη (43%) τις ΗΠΑ (4%), την Ελβετία (4%) και τη Ασία (3%).

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, με την κάλυψη από βασικούς αγοραστές ΑΤ1 τίτλων να ανέρχεται περί το 60%.

Η έκδοση των Τίτλων AT1 συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Alpha Holdings, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 93 μονάδες βάσης.

Η Morgan Stanley ενήργησε ως Sole Structuring Adviser και οι Citi, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley, UBS Investment Bank και UniCredit ενήργησαν από κοινού ως διοργανωτές του βιβλίου προσφορών (Joint Lead Managers). Οι δικηγορικές εταιρείες Κουταλίδης και Allen & Overy LLP ενήργησαν
ως νομικοί σύμβουλοι της Alpha Holdings.

O Deputy CEO του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημείωσε: «Η υψηλή ζήτηση που προσέλκυσε η νέα συναλλαγή AT1 της Τράπεζας, με το κουπόνι να διαμορφώνεται καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς, αποτελεί μία σημαντική επιτυχία για την Τράπεζά μας αλλά και απόδειξη της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας. Η εμπιστοσύνη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αναβάθμισης της Τράπεζάς μας σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moody's και της επαναλαμβανόμενης επίτευξης ισχυρών επιπέδων οργανικής κερδοφορίας και δημιουργίας κεφαλαίου. Η νέα
έκδοση όχι μόνο βελτιστοποιεί και ενισχύει την ήδη σταθερή κεφαλαιακή μας θέση κατά 93 μονάδες βάσης, διαφοροποιώντας τις πηγές κεφαλαίων μας, αλλά αντανακλά παράλληλα τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τα κεφαλαιακά μας αποθέματα, παρέχοντας περαιτέρω ευελιξία για την επιστροφή μεγαλύτερης αξίας στους μετόχους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στρατηγικής σημασίας η Βόρεια Ελλάδα - Κέντρο επενδύσεων υψηλών προδιαγραφών η Θεσσαλονίκη

Στουρνάρας: Περίοδος πρωτοφανών προκλήσεων για τις νομισματικές αρχές - Ασυνήθιστη η φύση των κινδύνων

gazzetta
gazzetta reader insider insider