Μέι στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσω παράταση του Brexit έως τον Ιούνιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέι στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσω παράταση του Brexit έως τον Ιούνιο
«Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή», δηλώνει ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων της η Τερέζα Μέι.

«Είμαι εδώ για να συζητήσω το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

«Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή». Είναι σημαντικό, πρόσθεσε η ίδια, το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο, δήλωσε, σημειώνοντας ότι μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο.

«Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία», συμπλήρωσε η Μέι.

Οι δηλώσεις της Μέι έρχονται την ώρα που περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έσπευσαν να υπογράψουν την αίτηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμείνει στο μπλοκ.

Προσελκύοντας χιλιάδες υπογραφές κάθε λίγα λεπτά, η συλλογή υπογραφών πραγματικά απογειώθηκε τις ώρες μετά το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία επέκρινε τους βουλευτές που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική εξόδου και κάλεσε το κοινοβούλιο να κάνει μια τελική επιλογή.

«Είναι ώρα να λάβουμε μια απόφαση», δήλωσε η Μέι, λέγοντας στους Βρετανούς: «Είμαι στο πλευρό σας».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πουν σήμερα στη Μέι ότι μπορεί να έχει δύο μήνες για να οργανώσει ένα συντεταγμένο Brexit αλλά η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο από την ΕΕ την επόμενη Παρασκευή εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Πάνω από 17 εκατ. Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ 16 εκατ. ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με την Μέι να γνωστοποιεί την επόμενη χρονιά την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει με βάσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η αίτηση για «Ανάκληση του Άρθρου 50 και παραμονή στην ΕΕ» στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου είχε προσελκύσει περισσότερες από 900.000 υπογραφές (έως το μεσημέρι της Πέμπτης), χάρη στη στήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και η ιστοσελίδα φάνηκε να ‘κρασάρει’ αρκετές φορές λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών που προσπαθούσαν να υπογράψουν.

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα στο 0,75% τα επιτόκια στη σκιά του Brexit

Μόλις 8 μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) ανακοίνωσε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ότι διατηρεί σταθερά τα επιτόκια στα επίπεδα του 0,75%, με ομόφωνη απόφαση.

Ενώ παράλληλα διατηρείται το επίπεδο αγορών εταιρικών και κρατικών ομολόγων στα 10 δισ. και 435 δισ. στερλίνες αντιστοίχως.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι οικονομικές προοπτικές θα συνεχίζουν να εξαρτώνται σημαντικά στη φύση και το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης από την ΕΕ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider