Κλιμακώνει τη ρητορική του ο Ερντογάν: Κωνσταντινούπολη δεν θα υπάρξει, μόνο «Ισλαμπόλ»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιμακώνει τη ρητορική του ο Ερντογάν: Κωνσταντινούπολη δεν θα υπάρξει, μόνο «Ισλαμπόλ»
Για την Αγιά Σοφιά ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το σχέδιο του για τη μετατροπή της σε τζαμί.

Κλιμακώνει τη ρητορική του όσο πλησιάζει στις εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή τη φορά, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως «η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι "Ισλαμπολ" και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί».

Για την Αγιά Σοφιά ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το σχέδιο του για τη μετατροπή της σε τζαμί: «Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: "Όσον αφορά στην Αγιά Σοφιά, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν;" Κι έτσι τους είπα όχι. Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο "μουσείο" και θα κάνουμε την Αγιά Σοφιά τζαμί».

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER, ο Ερντογάν ανέφερε πως «μετά τις εκλογές ίσως η είσοδος στην Αγία Σοφία γίνει δωρεάν. Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία όχι ως μουσείο αλλά ως τζαμί. (...) Όπως στο τζαμί Σουλταναχμέτ ( Μπλε Τζαμί) έρχονται τουρίστες και δεν πληρώνουν, όπως και στο Σουλεϊμάνιε. Έτσι μπορούμε να κάνουμε και στην Αγία Σοφία. Να βγει από το καθεστώς μουσείου».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί από την τουρκική Ένωση Μόνιμων Βακουφίων Μνημείων και Περιβάλλοντος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider