«Γυρίζει την πλάτη» στο πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γυρίζει την πλάτη» στο πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία

Νέα σελίδα γυρίζει η Σαουδική Αραβία με την ανακοίνωση τη Δευτέρα δεκαπενταετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης της οικονομίας το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση της εξάρτησής της από το «μαύρο χρυσό». Όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας ο βασιλιάς Salman, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι πολίτες θα συνεργαστούν προκειμένου να υλοποιηθεί το «Saudi Vision 2030» ενώ ο υπουργός Άμυνας, πρίγκιπας Mohammed Salman δήλωσε ότι «μέχρι το 2020 θα είμαστε σε θέση να ζούμε χωρίς το πετρέλαιο».

Τα κρατικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2017 και στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα που προκλήθηκαν από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής που εξαρτώνται από το πετρέλαιο έχασαν 390 δισ. δολάρια σε έσοδα πέρυσι και αντιμετωπίζουν απώλεια μέχρι και 150 δισ. φέτος.

Η πτώση στα έσοδα αποδίδεται άμεσα στη βουτιά στις τιμές του αργού από περίπου 115 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2014 σε κάτω των 30 δολαρίων στις αρχές της χρονιάς και τώρα πάνω από 40 δολάρια, ανέφερε το ΔΝΤ. Η πτώση κατά 60% της τιμής του πετρελαίου από το καλοκαίρι του 2014 σε συνδυασμό με την μείωση της τοπικής ζήτησης οδήγησε στην ανάγκη χάραξης νέας πολιτικής.

Η απώλεια από πιθανά έσοδα ασκεί τεράστιες πιέσεις στους μεγάλους εξαγωγείς, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, οι οποίοι εμφάνισαν πολύ μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους πέρυσι. Το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει στο παρελθόν ότι οι μειούμενες τιμές στην ενέργεια θα εξαλείψουν περίπου 360 δισ. δολάρια.

Η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι και στη Σαουδική Αραβία προέκυψε ένα υδροκέφαλο δημόσιο το οποίο αποθάρρυνε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.Ο πανικός στον οποίο περιήλθε η Σαουδική Αραβία ήταν εμφανής και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg o πρίγκιπας Mohammed o oποίος είδε τις αρνητικές συνέπειες της εξάρτησης από το πετρέλαιο να αποτυπώνονται στους ελλειμματικούς κρατικούς προϋπολογισμούς την άνοιξη του 2015.

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση για να καλύψει της ζημιές από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αντλούσε κάθε μήνα 30 δις. δολάρια παό το εθνικό αποθεματικό, τα οποία συνολικά έφθασαν τα 700 δις. δολάρια. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία σε χρεοκοπία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το νέο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας προβλέπει αναδιάρθρωση των κρατικών δαπανών και όχι περικοπή τους. Ο πρίγκιπας Salman προσβλέπει στην απεξάρτηση της χώρας του ( η οποία είναι ο πρώτος εξαγωγέας πετρελαίου του κόσμου και χρηματοδοτεί τον πετρελαϊκό κλάδο κατά 90% από κρατικές δαπάνες) από το πετρέλαιο.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider