Το Brexit φρενάρει τη βρετανική οικονομία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Brexit φρενάρει τη βρετανική οικονομία

Σημάδια επιβράδυνσης παρουσιάζει η βρετανική οικονομία λίγες εβδομάδες πριν από το πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον τελευταίο καιρό, η Alison Rose, η οποία ασχολείται με τις εταιρικές σχέσεις της Royal Bank στη Σκωτία και στον τομέα ευθύνης της βρίσκονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, έχει γίνει μάρτυρας μιας πολύ έντονης νευρικότητας στο χώρο του επιχειρείν.

Το θέμα του Brexit μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επικεφαλής των επιχειρήσεων και όπως σημειώνει «πρόκειται για ένα θέμα το οποίο βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο. Παρατηρούμε μια παύση στις επενδύσεις. Για την ακρίβεια, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι όλα έτοιμα, αλλά προτιμούν να περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ευτυχώς, τουλάχιστον, που αυτό πλησιάζει και όλα θα έχουν κριθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες», αναφέρει.

Τα πρώτα αρνητικά σημάδια φάνηκαν από την αρχή του έτους όπου η λίρα Αγγλίας άρχισε να δέχεται πιέσεις. Ενδεικτική ήταν η εξασθένηση του νομίσματος το Φεβρουάριο, όπου η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά της από το 2009 έναντι του δολαρίου, εξαιτίας δηλώσεων υψηλόβαθμων παραγόντων της Τράπεζας της Αγγλίας ότι η αβεβαιότητα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει το νόμισμα.

Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις επιχειρήσεις επιβεβαιώνει και η τριμηνιαία μελέτη της Deloitte η οποία κατέδειξε ότι οι οικονομικοί διευθυντές των μεγάλων επιχειρήσεων θεωρούν το Brexit ως το μεγαλύτερο κίνδυνο. Για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό των διευθυντών που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν μειωμένες αποδόσεις και περικοπές για τους επόμενους 12 μήνες.

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό θέμα από μόνο του δεν θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Σε μια περίοδο όμως όπου είναι διάχυτη η ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί ένα επιπλέον βαρίδιο στο που φράσει το δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη. «Μέσα σε ένα τόσο θολό τοπίο, οι οικονομικοί διευθυντές επιδίδονται σε στρατηγικές μείωσης των δαπανών και αύξησης της ρευστότητας», σημειώνει η έρευνα. Ακόμη, το 75% των στελεχών που ερωτήθηκαν, τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ μόνο το 8% τάσσεται υπέρ του Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, το στοιχείο που επικρατεί είναι η αναποφασιστικότητα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζει το «μαρτύριο της σταγόνας».

Η επιβράδυνση αφορά κυρίως το City το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Και σίγουρα αυτή την περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται και τα bonus στη «Μέκκα» των χρηματιστών , το γνωστό είναι λιγότερο «δυναμικό» από ότι συνήθως.

«Η αναποφασιστικότητα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο που παρατηρείται και στην αγορά εργασίας εξαιτίας της αβεβαιότητας», αναφέρει ο Philip Marsden από την εταιρεία ερευνών, Ridgeway Partners. Ο αρνητικός αντίκτυπος είναι πιο αισθητός στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες καθώς σε αυτόν τον κλάδο ο κίνδυνος του Brexit θα είχε πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις», συμπληρώνει.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider