Βρετανία: Βαριά ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον - Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Βαριά ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον - Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών
Βαριά ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον που έχασε τον έλεγχο του Brexit με 328 ψήφους υπέρ έναντι 301 κατά. Με εκλογές απειλεί μετά την ήττα ο Βρετανός πρωθυπουργός

Την πρώτη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων γνώρισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τους Βρετανούς βουλευτές να τάσσονται με 328 ψήφους έναντι 301 (πλειοψηφία 27) για έλεγχο του Brexit και της Βουλής.

Μετά την ψηφοφορία ανοίγει ο δρόμος για την αντιπολίτευση αλλά και τους «αντάρτες» των Τόρις να περάσουν το νομοσχέδιο που θα αποτρέπει την αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία από την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, έχοντας ξεκάθαρα πλέον τον έλεγχο της Βουλής.

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως «αν οι βουλευτές ψηφίσουν την Τετάρτη το νομοσχέδιο, τότε ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου», ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έδειξε να μην πέφτει στην «παγίδα» του Τζόνσον ζητώντας να περάσει πρώτα το νομοσχέδιο που θα αποκλείει ένα «άτακτο» Brexit και μετά διεξαγωγή εκλογών, λέγοντας ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα οδηγούσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέα αβεβαιότητα με πιθανά τρία σενάρια: Την ανάδειξη μίας κυβέρνησης που υποστηρίζει το Brexit υπό τον Τζόνσον, μίας κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν ή ενός κοινοβουλίου χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία που θα οδηγούσε σε νέο δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider