Τα hedge funds κερδίζουν 250 εκατ. λίρες από τη χρεοκοπία της Thomas Cook

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα hedge funds κερδίζουν 250 εκατ. λίρες από τη χρεοκοπία της Thomas Cook
Η διάσωση της Thomas Cook θα μπορούσε να καταστήσει άχρηστα το CDS και αυτά τα hedge funds απειλούσαν να την εμποδίσουν.

Και όμως κάποιοι κέρδισαν από τη χρεοκοπία της Thomas Cook. Πρόκειται για τα hedge funds τα οποία είχαν επενδύσει στα λεγόμενα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), τα οποία θα ενεργοποιηθούν.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι ειδικά παράγωγα που λειτουργούν σαν «ασφαλιστικά συμβόλαια» για το χρέος. Ενεργοποιούνται όταν χρεοκοπήσει κάποιος και αποζημιώνουν τους δανειστές που δεν θα πάρουν τα χρήματα τους.

Θεωρητικά τα CDS εκδίδονται για λογαριασμό του ομολογιούχου, αλλά διαπραγματεύονται ελεύθερα στη δευτερογενή αγορά ως ξεχωριστά προϊόντα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει τα δικαιώματα του CDS χωρίς να έχει δανείσει ούτε ένα ευρώ στην εταιρεία.

Αυτό κάνουν τα hedge funds τα οποία αναζητούν εταιρείες με προβλήματα και αγοράζουν τα CDS των ομολόγων τους για να πάρουν τις αποζημιώσεις. Στοιχηματίζουν δηλαδή στην χρεοκοπία μια εταιρείες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ των hedge funds που είχαν αγοράσει CDS της Thomas Cook περιλαμβάνονται οι Sona Asset Management και XAIA Investment GmbH και το αθροιστικό τους κέρδος από την πτώχευση θα μπορούσε να ανέλθει στα 250 εκατ. λίρες.

Η διάσωση της Thomas Cook θα μπορούσε να καταστήσει άχρηστα το CDS και αυτά τα hedge funds απειλούσαν να την εμποδίσουν. Οι κάτοχοι των CDS ανησυχούσαν για μια τεχνική λεπτομέρεια σχετικά με τα σχέδια για μετατροπή του χρέους της Thomas Cook σε μετοχές, κάτι που δεν θα επέτρεπε στα CDS να πληρώσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider