Δράση κατά της κλιματικής αλλαγής από τους Δημάρχους

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δράση κατά της κλιματικής αλλαγής από τους Δημάρχους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παγκόσμια πρωτοβουλία για τη συμβολή των Δημάρχων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα με την πρόσφατη ένταξη του δήμου Χανίων. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων θέτει δεσμευτικές αρχές και στρατηγικές για την μείωση των ρύπων μέχρι το 2050 αλλά και την τόνωση των επενδύσεων και της καινοτομίας.

Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, υπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων, το οποίο όπως ανέφερε «είναι ένα πρώτο βήμα, μία πρώτη έκφραση πολιτικής βούλησης, που συνάδει με τις ευρωπαϊκές και εθνικές κατευθύνσεις. Κυρίως όμως συνδέεται με την αγωνία μας να αντιμετωπίσουμε σε τοπικό επίπεδο τις επιπτώσεις του προβλήματος, που μας επηρεάζουν και θα μας επηρεάσουν ακόμα πιο πολύ στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον».

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βάμβουκας το Σύμφωνο των Δημάρχων μεταφέρει πλέον και σε επίπεδο Δήμων την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε τρία επίπεδα: α) τον μετριασμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, β) την προσαρμογή στις επιπτώσεις της και γ) στη βιώσιμη ενέργεια (κατανάλωση και παραγωγή).

Επόμενο άμεσο βήμα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χανίων, είναι η αξιοποίηση εργαλείων, που θα επιτρέψουν στο Δήμο να εξειδικεύσει και να συγκεκριμενοποιήσει τις απαραίτητες δράσεις και πρακτικές πρωτοβουλίες, που οφείλει να πάρει το επόμενο διάστημα:

Πρώτο βασικό εργαλείο είναι η λεγόμενη Απογραφή Εκπομπών Αναφοράς και Εκτίμησης Κινδύνων και Τρωτότητας από την Κλιματική Αλλαγή. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν προσδιορισμό του πού βρισκόμαστε και πώς ακριβώς μας επηρεάζει το φαινόμενο σε τοπικό επίπεδο.

Δεύτερο εργαλείο είναι το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ), το οποίο επί της ουσίας θέτει ένα γενικό περίγραμμα μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων για την αντιμετώπιση του φαινομένου επίσης σε τοπικό επίπεδο.

«Στον προϋπολογισμό του Δήμου μας έχουμε προνοήσει και έχουμε συμπεριλάβει τη σχετική χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν οι μελέτες. Αλλά το κρίσιμο στοίχημα είναι να αντλήσουμε χρηματοδότηση από διάφορες πηγές, προκειμένου να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες δράσεις. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής. Θα πάρει χρόνο η υλοποίηση των δράσεων, που ξεπερνά αυτή τη δημοτική περίοδο. Θα χρειαστεί να κάνουμε όλοι το καλύτερο δυνατόν και φυσικά θα χρειαστεί η συμμετοχή των πολιτών», κατέληξε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Χανίων.

Τι προβλέπει το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, οι τοπικές αρχές αποτελούν βασικές κινητήριες δυνάμεις της ενεργειακής μετάβασης και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής στο πλησιέστερα στους πολίτες επίπεδο διακυβέρνησης.

«Μολονότι υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών, η προσαρμογή εξακολουθεί να συνιστά αναγκαίο και απαραίτητο συμπλήρωμα των δράσεων μετριασμού. Ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή σε αυτή μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Η από κοινού αντιμετώπιση θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Εν προκειμένω περιλαμβάνονται: η διαμόρφωση κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή και ενεργειακά αποδοτικών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η τόνωση των επενδύσεων και της καινοτομίας, η προώθηση της τοπικής οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της συμμετοχής και της συνεργασίας των ενδιαφερομένων μερών», αναφέρει η σχετική διακήρυξη.

Στο πλαίσιο αυτό στόχος μέχρι το 2050 είναι:

-η απαλλαγή των περιοχών δραστηριοποίησης των δημάρχων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από τις ανθρακούχες εκπομπές, συμβάλλοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στη διατήρηση της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε κατά την COP 21 στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2015

- η καθολική πρόσβαση σε ασφαλείς, βιώσιμες και οικονομικά προσιτές ενεργειακές υπηρεσίες για όλους, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της ενεργειακής ασφάλειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι τοπικές αρχές δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές CO2 (και ενδεχομένως άλλων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου) στην έκταση των δήμων μας κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, συγκεκριμένα μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της ευρύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, στόχος είναι η απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας η οποία θα προκύψει μέσω της συνεργασίας με άλλες τοπικές και περιφερειακές αρχές εντός και εκτός της ΕΕ, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμφώνου των Δημάρχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider