Σάλπαρε το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σάλπαρε το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου

Σκηνές από ταινία θύμισε η τελετή αναχώρησης του Harmony of the Seas, του μεγαλύτερου επιβατηγού πλοίου στον κόσμο το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τα πανιά του στις 15 Μαΐου αναχωρώντας από το λιμάνι του Saint-Nazaire για το λιμάνι του Σαουθάμπτον στη Μεγάλη Βρετανία. Την τελετή παρακολούθησαν από την αποβάθρα πάνω από 70.000 άτομα και τα πρώτα μίλια τα διήνυσε συνοδεία σκαφών κάθε τύπου.

Το πλοίο κατασκευάστηκε στο γαλλικό ναυπηγείο STX France και οι εργασίες ξεκίνησαν το 2012 με ένα συμβόλαιο 1 δισ. ευρώ ενώ στο project περιλαμβάνονται άλλα 11 επιβατηγά πλοία τα οποία θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2016.

Πολλαπλασιαστικά οφέλη από την επανεκκίνηση της ναυπηγικής

Το κρουαζιερόπλοιο έχει μήκος 362 μέτρα και το εκμεταλλεύεται η Royal Caribbean Cruise, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο. Η ναυπήγηση του συγκεκριμένου πλοίου έδωσε νέα πνοή στα ναυπηγεία της περιοχής τα οποία λειτουργούν από το 1861 αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια είχε τεθεί θέμα παύσης της λειτουργίας τους.

Το έργο αυτό συνέβαλε στην επανεκκίνηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή και αποτελεί συνέχεια μιας άλλης στρατηγικής κίνησης: Στις 6 Απριλίου, η MSC, μία από τις μεγαλύτερες πλοιοκτήτριες εταιρείες στην Ευρώπη, επισημοποίησε την αγορά τεσσάρων γιγαντιαίων πλοίων από την STX, αξίας 4 δις. ευρώ και αυτή η επένδυση αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στη Γαλλία εδώ και χρόνια. Φυσικά για τα ναυπηγεία του Saint-Nazaire, τα οποία ανήκουν κατά 33% στο Κράτος, αυτή η παραγγελία θεωρείται μεγάλη ευκαιρία.

Η επαναδραστηριοποίηση αυτή των ναυπηγείων σημαίνει δουλειά για πάνω από 25.000 εργαζομένους για τα επόμενα πέντε με 10 έτη.

Παράλληλα με την ώθηση που λαμβάνει η ναυπηγική, αναζωογονείται και ο κλάδος της αεροναυπηγικής. Η ευρωπαϊκή εταιρεία Airbus, προσέλαβε 135 άτομα το 2015 λόγω της αυξημένης δραστηριότητας στην περιοχή ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά την περίοδο 2009-2014 δημιουργήθηκαν 1320 νέες θέσεις κυρίως στη βιομηχανία της αεροδιαστημικής.

Σύμφωνα με τον Dominique César, υπεύθυνο ανάπτυξης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της συγκεκριμένης περιφέρειας, το θετικό αυτό οικονομικό κλίμα που δημιουργείται μεταφράζεται σήμερα σε 8.000 εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Τα συμβόλαια των παραγγελιών αφορούν σε βάθος δεκαετίας κάτι που ευνοεί τις μόνιμες προσλήψεις ενώ οι οικοδομικές άδειες σημείωσαν αύξηση 15% κατά το πρώτο τρίμηνο το 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Κατά την τελευταία πενταετία παρατηρείται μια παύση της εσωτερικής μετανάστευσης και οι κάτοικοι της πόλης των 71.300 κατοίκων παραμένουν στις εστίες τους καθώς αυξάνονται καθημερινά οι επαγγελματικές προοπτικές.

Ωστόσο, η πόλη δεν επαναπαύεται. Εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να μειωθεί η εξάρτησή της από τη ναυπηγική δραστηριότητα. Οι αρχές της πόλης επιδιώκουν την οικονομική διαφοροποίηση και επενδύουν σε άλλους τομείς: δύο αιολικά πάρκα κατά μήκος των ακτών ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας. Η πόλη με τις «20 παραλίες» είδε κατά την τελευταία διετία να αυξάνεται η επισκεψιμότητα κατά 30% υποδεχόμενη 300.000 κατοίκους.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider