Προσπάθεια να σωθεί ο πλούτος που χάνεται από τη διαφθορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπάθεια να σωθεί ο πλούτος που χάνεται από τη διαφθορά

Οι αποκαλύψεις των υποθέσεων διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος των Panama Papers κινητοποίησαν την παγκόσμια πολιτική σκηνή να αναλάβει δράση κατά της διαφθοράς αλλά και υπερ της διασφάλισης του παγκόσμιου πλούτου.

Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το 2% του παγκόσμιου πλούτου χάνεται ετησίως εξαιτίας της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις των κρατών καλούνται να λάβουν μέτρα κατά της διαφθοράς και να συνεργαστούν στενότερα, ωστόσο, ασαφείς παραμένουν η έννοια και ο τρόπος μέτρησης της διαφθοράς ως ένας κοινά αποδεκτός όρος με συγκεκριμένους δείκτες που να λαμβάνουν υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους

Μια πρόσφατη σοβαρή πρωτοβουλία αποτελεί η Σύνοδος κατά της διαφθοράς στις 12 Μαΐου στο Λονδίνο όπου επιδίωξη ήταν η υπογραφή κοινής διακήρυξης κατά της διαφθοράς εκ μέρους των αρχηγών 53 κρατών και η δέσμευση για στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά του «βρώμικου χρήματος».

Πώς μετριέται η διαφθορά σε παγκόσμιο επίπεδο

Σύμφωνα με τον ΜΚΟ Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια), σήμερα «πάνω από 6 δις. άνθρωποι ζουν σε χώρες με σοβαρά προβλήματα διαφθοράς». Η ΜΚΟ ιδρύθηκε το 1993 και έχει έδρα το Βερολίνο αλλά αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην μέτρηση της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό αποτελεί έναν αξιόπιστο φορέα του οποίου γίνεται δεκτός ως επίσημος και ο ορισμός της διαφθοράς ο οποίος στοιχειοθετείται ως εξής: «η κατάχρηση εξουσίας προς ίδιον όφελος».

Η διαφθορά διαχωρίζεται σε τρεις τύπους: τη «μεγάλη διαφθορά» η οποία αφορά σε πράξεις που γίνονται σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, τη «μικρή διαφθορά» που αφορά σε κατάχρηση εξουσίας «ρουτίνας» και την «πολιτική διαφθορά» η οποία σχετίζεται με τα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων και τo χειρισμό των πολιτικών προσώπων , των θεσμών και των κανονισμών όσον αφορά στη διαχείριση των πηγών και των οικονομικών στοιχειών».

Η Διεθνής Διαφάνεια χρησιμοποιεί ένα δείκτη αντίληψης της διαφθοράς και κάθε χρόνο από το 1995 δημοσιεύει την κατάταξη των χωρών, η οποία βασίζεται σε δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί και όχι σε αν συγκεκριμένο και απόλυτο αριθμό καθώς όπως υποστηρίζει ο οργανισμός η διαφθορά κατ’ ουσίαν «σχετίζεται με παράνομες πράξεις, οι οποίες έρχονται στο φως κυρίως εξαιτίας των σκανδάλων, των ερευνών και των νομικών διαδικασιών».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δείκτη, κατά το 2015, οι χώρες που θεωρούνται λιγότερο διαφθαρμένες είναι η Νέα Ζηλανδία, οι Κάτω Χώρες και η Νορβηγία ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βραζιλία και ως εκ τούτου θεωρείται η πιο διεφθαρμένη.

Για τη χρονιά που μας πέρασε, η Ελλάδα μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σενεγάλη αποτελούν «φωτεινά παραδείγματα» χωρών τα οποία έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους σε θέματα πάταξης της διαφθοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider