Σε επτά ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αργά το βράδυ του Σαββάτου, πέραν της γυναίκας στη Θεσσαλονίκη που αποτέλεσε το πέμπτο κρούσμα, διαγνώσθηκαν ακόμα δύο στην Αθήνα.
Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας:
«Ανακοινώνονται ακόμα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Το πρώτο πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, η οποία παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το δεύτερο πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Το τρίτο πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ».
Το πέμπτο κρούσμα
Όπως αναφέρει το thestival.gr, το πέμπτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και πρόκειται για γυναίκα εκπαιδευτικό που ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι φίλη της 38χρονης η οποία ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κροναϊό στη χώρα μας.
Οδηγίες για τον κοροναϊό
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από τον νέο κοροναϊό.
Συγκεκριμένα σε απόλυτη συνάρτηση με την βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και σε συνέχεια της ενημέρωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην έκδοση 8 Οδηγιών και 19 Ερωτήσεων - Απαντήσεων για τη νόσο COVID-19. Η νέα ενημερωτική αυτή προσπάθεια εντάσσεται στην νέα καμπάνια της με γενικό τίτλο: «Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε / Ασπίδα μας, η γνώση».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, πόσο μάλλον με μόλις ένα κρούσμα σε όλη την επικράτεια. Χρειάζεται ψυχραιμία σε συνδυασμό με τους κανόνες υγιεινής και την υπευθυνότητα του κάθε ενός ξεχωριστά για την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων. Οι ειδικοί συνιστούν την επίσκεψη στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επικοινωνίας με γιατρό ή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:
-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.