Οι πρόσφυγες συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πρόσφυγες συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ

Η εργασία και κάθε είδος δραστηριότητας στη χώρα υποδοχής αποτελούν βασικά εργαλεία κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και ενίσχυσης του θετικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσουν στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του ΑΕΠ.

Βέβαια αυτή η παραδοχή προσκρούει στην ήδη υψηλή ανεργία που υπάρχει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και την «υφαρπαγή» όπως θεωρούν κάποιοι θέσεων εργασίας από τον ντόπιο πληθυσμό. Και όλα αυτά σε ένα ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και τη συντηρητική στάση που τηρούν αρκετοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων . Η οικονομία και η αγορά εργασίας δεν είναι ένα «παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος» και όποια ευκαιρία λαμβάνει κάποιος π.χ από την αγορά εργασίας, αυτή συμβάλλει στη δημιουργία μια θέσης την οποία θα καταλάβει ο επόμενος.

Μία έκθεση που δημοσίευσαν πρόσφατα τα Ηνωμένα ΈθνηRefugees Work: A Humanitarian Investment that Yields Economic Dividends») δείχνει ότι όταν επενδύεται ένα ευρώ στην υποδοχή των προσφύγων, αυτό θα αποφέρει δύο ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σχετικά στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα αναφορικά με την επίδραση που έχει ο πόλεμος στη Συρία στις οικονομίες των γειτονικών χωρών δείχνουν ότι υπάρχει θετικός συσχετισμός μεταξύ των προσφυγικών ροών και του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ (+2,5% σε πραγματικές τιμές το 2015 στο Λίβανο, το οποίο αποτελεί το πιο υψηλό από το 2010).

Όμως για να έρθει αυτή η ανάπτυξη υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, όταν ένας λογιστής από τη Συρία δεν έχει την ευκαιρία να εργαστεί στον κλάδο του ή σε κάποιον παραπλήσιο αλλά να εργαστεί ως σερβιτόρος, αυτόματα έχουμε δύο αρνητικές συνέπειες: την αύξηση της ανεργίας στους ανειδίκευτους που ήδη κατοικούν στη συγκεκριμένη χώρα και την απαξίωση των ικανοτήτων του ίδιου του πρόσφυγα με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να καταμεριστούν στους πρόσφυγες οι διαθέσιμες επαγγελματικές δραστηριότητες. Σε αυτό το πρότυπο βασίστηκε και η ανάπτυξη που ήρθε κατά τη δεκαετία 1970-1980 από τους πρόσφυγες του Βιετνάμ, τους γνωστούς boat people, οι οποίοι διαδραμάτισαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider