Λοιμωξιολόγοι: Προς παράταση του lockdown για 2 εβδομάδες, μετά το νέο άλμα των κρουσμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λοιμωξιολόγοι: Προς παράταση του lockdown για 2 εβδομάδες, μετά το νέο άλμα των κρουσμάτων
Δεν θα επηρεάσει κάτι το άνοιγμα στο click away, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ενώ Δερμιτζάκης και Θωμαΐδης είναι υπέρ της παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες.

«Καμπανάκι» χτύπησε η χθεσινή άνοδος των νέων κρουσμάτων στα 2.147, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει σε υψηλό επίπεδο, στους 357. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είτε την 1η Μαρτίου είτε την 8η, φαίνεται πως είναι στον αέρα, καθώς οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις επόμενες ημέρες.

Στην Αττική υπάρχουν 1.047 νέα κρούσματα, με τα περισσότερα στο κέντρο της Αθήνας (285) και στον Πειραιά (259). Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη έχει 205 νέες μολύνσεις, ενώ στην Αχαΐα 121.

«Για άμεση συνάρτηση των κρουσμάτων με τον αριθμό των τεστ», έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως αυτήν την εβδομάδα έγιναν περισσότερα τεστ από την προηγούμενη. «Το υψηλό φορτίο στα λύματα, δεν αποτυπωνόταν στα κρούσματα, αλλά στην κινητικότητα στις ΜΕΘ», παρατήρησε ο καθηγητής, τονίζοντας πως «αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, κάτι που έχει άμεση συνάρτηση με τα κρούσματα».

Όσο αφορά στα αίτια της «έκρηξης» των κρουσμάτων, είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown». «Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε και επεσήμανε πως «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα», αναφέροντας ως καλύτερη ημερομηνία την 15η Μαρτίου. Παράλληλα, εξήγησε ότι το φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό, κάτι που σημαίνει πως «τα μέτρα δεν αποδίδουν, δεν ξέρω κι αν εφαρμόζονται».

Αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.

Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ημερησίως, εξέφρασε και ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, εξηγώντας πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν.

Ο ίδιος πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.

Από την πλευρά του ο καθηγητής και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την άποψη ότι, «κάποια μέτρα μπορούμε να τα δούμε, δεν θα επηρεάσει κάτι στην πορεία μας, αν ανοίξει το click away», τονίζοντας ωστόσο ότι, «δεν το αποκλείω, αλλά τα στοιχεία διαμορφώνονται καθημερινά και γι' αυτό είναι δύσκολο να κάνει κανείς μακροχρόνιες προβλέψεις».

«Ενδεχομένως αυτή να είναι η σταθεροποίηση. Η κατάσταση πρέπει να αποτιμηθεί συνολικά», σχολίασε για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη. Παράλληλα, έκρινε πως παρά το ότι «έχουμε να κάνουμε με στέλεχος που κινείται ταχύτερα, η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου».

Παρατήρησε, μάλιστα πως, «η διαφορά στα κρούσματα μεταξύ Αττικής – Θεσσαλονίκης είναι μόλις 20%, παρά το ότι στη Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και τα σχολεία». Αναφορικά με τη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής, που θα κρίνει την πορεία του lockdown, είπε πως «δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να προβλέψω τι θα αποφασίσουμε την Παρασκευή», τόνισε όμως ότι «οι κόποι μας αποδίδουν» και έκανε έκκληση «να υπερνικήσουμε την κούραση».

Παράλληλα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, επεσήμανε ότι για να ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να λειτουργούν και πρωί και απόγευμα. «Η λύση δεν μπορεί να είναι η τελική λύση, το συνολικό, δηλαδή, κλείσιμο», τόνισε.

Σύμφωνα με την κυρία Λινού, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι συνάρτηση του αριθμού των τεστ. Αυτό που μετράει είναι ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος είναι σταθερά υψηλός και αυτό είναι ανησυχητικό. «Καταλήγουμε στην καραντίνα αλλά πριν από αυτό θα έπρεπε να είχαμε πάρει όλα τα άλλα μέτρα που δεν παίρνουμε» σχολίασε η καθηγήτρια και εξήγησε πως στα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είναι η αποστασιοποίηση των παιδιών στα σχολεία, καθώς σύμφωνα με νέες μελέτες τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όσο και οι ενήλικες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider