Είδος... υπό εξαφάνιση ο Έλληνας τουρίστας

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είδος... υπό εξαφάνιση ο Έλληνας τουρίστας

Η αναμονή των νέων φόρων, αλλά και η συνεχής μείωση των εισοδημάτων, «έφαγαν» τις φετινές διακοπές των Ελλήνων. Αυτό δείχνουν έρευνες καταναλωτικών οργανώσεων αλλά και τα στοιχεία των φορέων του τουρισμού.

Οι διακοπές έχουν γίνει πλέον είδος πολυτελείας για τη μέση ελληνική οικογένεια αφού, όπως προκύπτει από στοιχεία ερευνάς της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ), οι 8 στους 10 Έλληνες δεν πρόκειται φέτος να κάνουν διακοπές, και πως είναι δυνατό όταν το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας 4μελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 2.550 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για τους περισσότερους Έλληνες.

Για χιλιάδες Έλληνες, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πλέον απαγορευτικά αλλά και η μετακίνηση με το αυτοκίνητο είναι πλέον δύσκολη με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να έχουν επιλέξει ως μόνη διέξοδο για το φετινό καλοκαίρι μόνο τα μπάνια σε κάποια κοντινή παραλία.

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» λένε και φορείς της τουριστικής αγοράς, καθώς σύμφωνα με δικά τους στοιχεία οι δαπάνες των Ελλήνων για διακοπές έχουν μειωθεί από την αρχή της κρίσης στο 1/3 αφαιρώντας από την αγορά πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Ο καλός Έλληνας τουρίστας είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση, γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις για όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον τουριστικό κλάδου (π.χ ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, υπηρεσίες θαλάσσιων σπορ κτλ).

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 3 Ιουνίου - 27 Ιουνίου 2016 , οι κύριες αιτίες για να μην κάνουν οι Έλληνες καλοκαιρινές διακοπές είναι η έλλειψη χρημάτων για το 77 % των συμμετεχόντων στην έρευνας, η επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια για το 13% και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλους προσωπικούς λόγους για το 10%.

Τυχεροί είναι όσοι διαθέτουν πατρικά σπίτια σε κάποιο χωριό ή φίλους που μπορούν να τους φιλοξενήσουν. Μάλιστα, σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι θα κάνουν διακοπές οι 4 στους 10 από εκείνους που τελικά θα τα καταφέρουν , σε συγγενικό σπίτι το 36%, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια μόλις το 22%.

Όσο για την διάρκεια των διακοπών, οι δεκαπενθήμερες διακοπές των παλαιοτέρων ετών είναι πλέον παρελθόν καθώς φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των ημερών και τείνει να εξαλειφτεί.

Κατά το 2016, οι Έλληνες αναμένεται να πραγματοποιήσουν: 4 ήμερες διακοπές ( 42%), 7 ημέρες (26%), 10 ήμερες (20%), 15 ήμερες (11%) και 20 ήμερες μόλις το 1%. Οι διακοπές κοντά στη θάλασσα πάντως παραμένουν οι δημοφιλέστερες με τους 8 στους 10 να τις προτιμούν να και φαίνεται σε σύγκριση με παλαιότερες έρευνες ότι το βουνό κερδίζει έδαφος -μάλλον εξ ανάγκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider