Στην υιοθέτηση την κοινοτικής Οδηγίας της Ε.Ε. (2014/40/ΕΕ) προχώρα η κυβέρνηση, με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού και άλλα συναφή προϊόντα που προωθεί.
Το σχετικό νομοσχέδιο - το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και η συζήτηση του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας - έχει συγκεντρώσει τις αντιδράσεις εκπροσώπων του κλάδου των καπνικών με πιο έντονες αυτές των επιχειρήσεων και των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Με βασική διαφωνία την εξομοίωση μεταξύ ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, οι εκπρόσωποι των εταιρειών ηλεκτρονικού τσιγάρου υποστηρίζουν ότι η πολιτική που προωθείται αποβαίνει σε βάρος τόσο των καπνιστών καθώς περιορίζει τις επιλογές τους. Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας προωθεί την απαγόρευση και της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους.
Από την πλευρά τουςμ παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι καταναλωτών ζητούν να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψη τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και εξομοιώνουν την επικινδυνότητα του συμβατικού και του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Μάλιστα η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί η επιβολή ειδικού φόρου που επιβαρύνει πλεον και το ηλεκτρονικό τσιγάρο και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 αλλά και του φόρου κατανάλωσης στο νέου τύπου ηλεκτρονικά θερμαινόμενου προϊόν καπνού.
Οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν την κρισιμότητα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αντικαπνιστικής προσπάθειας, στο πλαίσιο του πνεύματος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών από το κάπνισμα – ενεργητικό και παθητικό. Επισημαίνουν επίσης ότι οι καπνιστές πρέπει να διευκολυνθούν να επιλέξουν λιγότερο επιβλαβή για την υγεία τους προϊόντα, ιδίως σε μία περίοδο που η πρόσβαση σε επιλογές είναι γενικότερα περιορισμένη λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ταυτόχρονα, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου καταγγέλλουν και με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό ότι η αυστηροποίηση που προωθεί το νομοσχέδιο , περνάει το μήνυμα ότι συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου βλαπτικά προϊόντα, ενώ αποθαρρύνει χιλιάδες εθισμένους στο συμβατικό τσιγάρο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ιδίων αλλά και των γύρω τους, εφόσον σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία όπως υποστηρίζουν δεν υφίσταται παθητικό άτμισμα.
Πάντως την ίδια στιγμή μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ενσωματώσει στη νομοθεσία τους την προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Στις χώρες αυτές όπου έχει αναγνωριστεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι λοιπές εναλλακτικές αυξάνουν τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος, διευκολύνεται η πρόσβαση των καπνιστών στα προϊόντα αυτά με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι δείκτες των παραδοσιακών καπνιστών.
Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα με βάση και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών το οποίο μεταφράζεται σε θνησιμότητα της τάξης του 20% και ετήσιο υγειονομικό κόστος 1,7 δισ. ευρώ, ίσο με 8%-10% του συνόλου των δαπανών για την υγεία.