Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις επανέλαβε σήμερα τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην ζώνη Ινδίας-Ειρηνικού με βάση τους κανόνες της διεθνούς τάξης και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Η Χάρις έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια επίσκεψής της στη Σιγκαπούρη και αναφέρθηκε στη "συνεχή δέσμευση" των ΗΠΑ στην Ασία την ώρα που η απόφαση των Αμερικανών να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των συμμάχων τους.
"Η κυβέρνησή μας έχει υποσχεθεί μια διαρκή δέσμευση στη Σιγκαπούρη, στη νοτιοανατολική Ασία και στην ζώνη Ινδίας-Ειρηνικού", δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία αύριο θα επισκεφθεί το Βιετνάμ.
Η Νότια Σινική Θάλασσα έχει γίνει ένα από τα πολλά ζητήματα διένεξης στην τεταμένη σχέση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ με την Ουάσινγκτον να απορρίπτει τις παράνομες εδαφικές διεκδικήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, του Πεκίνου στην πλούσια σε φυσικούς πόρους θαλάσσια περιοχή.
Στον στρατηγικό αυτόν δίαυλο διεκδικήσεις έχουν, εκτός από την Κίνα και το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.
"Ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ είναι επειδή οι ΗΠΑ είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης και λαμβάνουμε τον ρόλο αυτόν στα σοβαρά", τόνισε η Χάρις μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στις προσπάθειες απομάκρυνσης που λαμβάνουν χώρα στο Αφγανιστάν, ενώ θα υπάρξει πολύς χρόνος για εξηγήσεις σχετικά με τις συνθήκες της αποχώρησης των στρατευμάτων.
"Θα υπάρξει πολύς χρόνος για να αναλύσουμε τι έχει συμβεί ως προς την αποχώρηση από το Αφγανιστάν", είπε η Χάρις στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ.
Η Χάρις συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης και την πρόεδρο της χώρας Χαλιμά Γιακόμπ.
"Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε απολύτως επικεντρωμένοι στην απομάκρυνση των αμερικανών πολιτών, των Αφγανών που έχουν συνεργαστεί μαζί μας και των Αφγανών που είναι ευάλωτοι, περιλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, που είναι ο μοναδικός μας στόχος στην παρούσα φάση", σημείωσε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται κριτική στη χώρα του και στο εξωτερικό για τους χειρισμούς του σχετικά με την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την χαοτική επιχείριση απομάκρυνσης ξένων πολιτικών και Αφγανών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
"Ελπίζουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει και πάλι επίκεντρο της τρομοκρατίας", δήλωσε από την πλευρά του ο Λι προσθέτοντας ότι η Σιγκαπούρη έχει προσφέρει αεροσκάφη για να συνδράμει τις προσπάθειες απομάκρυνσης.
Ανάμεσα στους στόχους της επίσκεψης της Χάρις ήταν να πείσει την ηγεσία της Σιγκαπούρης και του Βιετνάμ ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στη Νοτιοανατολική Ασία είναι ισχυρή και δεν πρέπει να γίνονται παραλληλισμοί με το Αφγανιστάν.
Όπως δήλωσε ο Λι, η αντίληψη για την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή θα κριθεί από το "τι θα πράξουν προσεχώς, πως θα επανατοποθετηθούν στην περιοχή και πως συνεργάζονται με την ευρεία γκάμα φίλων, εταίρων και συμμάχων...".
Η Σιγκαπούρη δεν έχει συνάψει συνθήκη συμμαχίας με τις ΗΠΑ αλλά παραμένει ένας από τους ισχυρότερους εταίρους ασφαλείας στην περιοχή με ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς.
Ωστόσο, επιδιώκει να ισορροπήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Κίνα παραμένοντας ουδέτερη.
Η χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι στη Νοτιανατολική Ασία και υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, την οποία η Κίνα διεκδικεί όλο και περισσότερο και αυτή την ανησυχία σχεδιάζουν να συζητήσουν αμερικανοί αξιωματούχοι στη διάρκεια της επίσκεψης της Χάρις στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη συνήψαν σήμερα συμφωνίες ασφαλείας, οι οποίες επανεπιβεβαιώνουν την παρουσία της Αμερικής στην περιοχή μέσω της "κυλιόμενης ανάπτυξης των αμερικανικών αεροσκαφών τύπου P-8 και παράκτιων περιπολικών σκαφών στη Σιγκαπούρη", σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνάντηση που κυκλοφόρησαν οι δύο κυβερνήσεις.
Οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη συμφώνησαν επίσης να επεκτείνουν τη συνεργασία της κυβερνοασφάλειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον στρατό και να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών για τις κυβερνοαπειλές, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο.
Η κυβερνοασφάλεια έχει βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης Μπάιντεν έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που επηρέασαν τις προμήθειες καυσίμων και τροφίμων σε τμήματα των ΗΠΑ.
Στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Σιγκαπούρη η Χάρις θα μεταβεί και στη Ναυτική Βάση Τσανγκί καθώς και στο πολεμικό πλοίο USS Tulsa.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ