Εκατοντάδες ιατρικές εγκαταστάσεις στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο καθώς έχει απαγορευτεί σε δυτικούς δωρητές, που χρηματοδοτούν τις εγκαταστάσεις αυτές, να έχουν συναλλαγές με τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Περίπου το 90% των 2.300 εγκαταστάσεων υγείας σε όλη τη χώρα μπορεί να χρειαστεί να διακόψει τη λειτουργία του ακόμη και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Ρικ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ σε συνέντευξή του στο Reuters.
Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ συμπλήρωσε ότι οι δυτικοί δωρητές βρίσκονται αντιμέτωποι με κανόνες που τους εμποδίζουν να έχουν συναλλαγές με τους Ταλιμπάν, χωρίς ο ίδιος να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Θα κάνουμε μια παύση στις επιχειρήσεις σε μεγάλο ποσοστό αυτών (των εγκαταστάσεων υγείας). Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις έως και το 90% θα σταματήσει να λειτουργεί πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα και αυτό θα επιφέρει μια αύξηση ασθενειών και θανάτων», σημείωσε ο Μπρέναν.
Ο ΠΟΥ προσπαθούσε να καλύψει το κενό παρέχοντας προμήθειες, εξοπλισμό και χρηματοδότηση σε 500 από τα κέντρα υγείας, είπε.
Ο Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται επίσης με το Κατάρ για αεροπορικές παραδόσεις ιατρικού υλικού, πρόσθεσε.
«Ελπίζουμε να έχουμε έως και δύο ή τρία αεροσκάφη γεμάτα με προμήθειες που η κυβέρνηση του Κατάρ θα οργανώσει να πετάξουν με προορισμό πιθανώς την Καμπούλ περίπου μέσα στην επόμενη εβδομάδα», είπε.
Οι επόμενες παραδόσεις θα περιλαμβάνουν τεστ για Covid και προμήθειες για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών.
Μαζί με άλλους οργανισμούς βοήθειας, ο ΠΟΥ πασχίζει να μεταφέρει ιατρικές προμήθειες στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων κιτ πρώτων βοηθειών, εν μέρει λόγω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Ιατρικά εφόδια συνεχίζουν να μεταφέρονται μέσω της βόρειας πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ και ο ΠΟΥ διερευνά επίσης επιλογές για χερσαίες μεταφορές με χρήση φορτηγών από το Πακιστάν, συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ