Αλ. Τσίπρας: Εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα για μια διαφορετική πορεία της χώρας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλ. Τσίπρας: Εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα για μια διαφορετική πορεία της χώρας
Κριτική στην κυβερνητική στρατηγική σε όλα τα επίπεδα. - Επεξήγηση προγραμματικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έμφαση στην προεκλογική συζήτηση - Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αντικατασταθεί από ένα Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή - Η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κου. Αλέξη Τσίπρα, στην 85η ΔΕΘ

Υπάρχει πάγια υποεκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με το τί εμφανίζεται στην κάλπη. "Δεν ανησυχώ για τα σημερινά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ", είπε ο Αλέξης Τσίπρας βάζοντας το θέμα των εκλογών μπροστά. Μάλιστα, στο ερώτημα για το αν μετά από ενδεχόμενη ήττα θα στήσει εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν υπάρχει στη σκέψη μου, δεν το πιστεύω και δεν έχω στην σκέψη μου να κάνω καμία προετοιμασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες».

"Η νεολαία θέλει όραμα" είπε ο Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε ξανά όλες τις σχετικές όψεις του πολιτικού του προγράμματος για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αντικατασταθεί από ένα Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης, αναπτύσσοντας τη στρατηγική του κόμματός του για την Ε.Ε.

"Πρέπει να επιλέξεις αν θα έχεις ικανοποιημένους τους πολλούς ή τους λίγους και ο κύριος Μητσοτάκης έχει ήδη επιλέξει", δήλωσε ο κύριος Τσίπρας για τα φορολογικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση. «Εάν επρόκειτο για αφορολόγητο σε μεταβίβαση περιουσίας και γονικής παροχής μέχρι 150.000 ή 300.000 ευρώ δεν θα θέταμε ζήτημα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «...τώρα ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στα 800.000, άρα δεν ενδιαφέρεται για την μεγάλη πλειοψηφία αλλά για την τάξη του. Θα βλέπαμε την δυνατότητα να πάει το ποσό μέχρι τις 300.000 ευρώ».

Επίσης μίλησε για στοχευμένα μέτρα στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, είπε ότι χρειάζεται παρέμβαση για να μειωθεί το μεγάλο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και να στραφεί η παραγωγή σε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η επιδότηση στο ρεύμα και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν αυξημένη ανάγκη, όπως και οι παρεμβάσεις για την ρύθμιση των χρεών του αγροτικού κόσμου που επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφές, αντιμετωπίζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη βιωσιμότητας.

Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου εδώ:

Για τη νεολαία

Σε σχετική ερώτηση για τη νεολαία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι το ζήτημα είναι να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα της νεολαίας σήμερα. «Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκι, αλλά όραμα», δήλωσε.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μια ριζική αλλαγή στη ζωή των νέων ανθρώπων. Εμείς ήρθαμε να μιλήσουμε για μια ριζική αλλαγή ώστε να μπορούν οι νέοι να ζήσουν, να σπουδάσουν και να δημιουργήσουν εδώ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά μας, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρούμε ότι το brain drain και το δημογραφικό πρόβλημα, είναι τα δύο ζητήματα τα οποία πρέπει να γίνουν εθνικά προβλήματα.

Για τις εκλογές και τις συμμαχίες

Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε λέγοντας «ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης». Ο κος Μητσοτάκης έχει την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές. «Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι στην κουλτούρα και την αντίληψή μου να ζητάω κάθε μέρα εκλογές, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. "Εμείς είμαστε έτοιμοι", είπε.

Το σύνθημα για τη "γαλοπούλα" στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι "αυτοί οι κουτσαβακισμοί δεν επιδεικνύουν πυγμή, αλλά το αντίθετο".

Σε σχετική ερώτηση για πιθανή συμμαχία με το ΜεΡΑ25 και άλλες δυνάμεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το πρωτεύον είναι να αποκτήσει η χώρα μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα απαντήσει με νέο τρόπο στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας για τη χώρα. Το δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει στη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση ή μια προοδευτική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει δώσει και το στόχο και το μήνυμα για την επόμενη των εκλογών που θα γίνουν με απλή αναλογική, λέγοντας ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί τη βάση για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης».

Πριν και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η έκφραση των πολιτών. Τις προϋποθέσεις τις κρίνει η λαϊκή ετυμηγορία και μετά «ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτημα για το ποιοι θα αποτελούν την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι είναι αναγκαίο, όποια κι αν είναι η εκδοχή κυβερνητικής πλειοψηφίας (με συνασπισμό άλλων κομμάτων ή όχι), το σημαντικό είναι να μπουν στην κυβέρνηση και εκπρόσωποι των κοινωνικών τάξεων και ομάδων και όχι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ή της ΓΣΕΕ.

Σε σχετικό ερώτημα για την πολιτική στροφή της ΝΔ προς πιο ακροδεξιά ακροατήρια, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι "δεν μπορεί να περιμένει πολλά ο ελληνικός λαός από τον κο. Μητσοτάκη, πέρα από την υπουργοποίηση του κου. Μπογδάνου". Συνέχισε λέγοντας ότι η ΝΔ διεμβόλισε την εκλογική δεξαμενή της ακροδεξιάς το 2019 κι αυτό σήμερα είναι μειονέκτημα. "Όταν έρχονται φουρτούνες, δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες", είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πολιτογράφηση Αντετοκούνμπο, έγινε για να καλυφθούν οι κινήσεις Μπογδάνου. Την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όσα ζητούν οι νέοι νόμοι για την πολιτογράφηση, αν δεν είναι Αντετοκούνμπο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε σχετική ερώτηση για το αν θα απευθυνθεί στο ΚΙΝΑΛ, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη δήλωσή του ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κερδίσει τις εκλογές, θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για να κάνει κυβέρνηση και δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Από εκεί και πέρα, το κόστος θα το αναλάβουν τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής παράταξης, αν επιθυμήσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε δεύτερες εκλογές. "Δεν θα παρέμβω στα εσωτερικά κανενός κόμματος", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την πανδημία

Κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας. Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι δεύτερη σε κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και σε θανάτους ανά 1.000.000 πληθυσμού στην Ευρώπη. Η ουσία του ερωτήματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπας, είναι ότι ο εμβολιασμός δεν προχωράει όπως θα έπρεπε και δυστυχώς «έχει επιπεδωθεί η καμπύλη».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες διότι αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες, φρόντισε να χρηματοδοτήσει το μέσο αντί του μηνύματος», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το ύστατο όπλο» και σήμερα «το τείχος ανοσίας αποτελεί παρελθόν», λόγω των εξελίξεων της πανδημίας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες κι αυτό «δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πάρα πολύ σαφή θέση και στάση στο ζήτημα του εμβολιασμού, όλοι οι βουλευτές του είναι εμβολιασμένοι, ο κ. Πολάκης δεν επείσθη από κανένα, εμβολιάστηκε γιατί είχε δεσμευτεί ότι θα εμβολιαστεί και δεν είναι αντιεμβολιαστής», είπε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επανέλαβε την έκκληση του για εμβολιασμό των πολιτών, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος από το εμβόλιο, υπάρχει κίνδυνος αν κανείς υιοθετήσει θεωρίες συνωμοσίας ή ανορθολογικές απόψεις».

Για τη μεσαία τάξη και το προεκλογικό πρόγραμμα

Σε σχετικό ερώτημα για τη μεσαία τάξη και το αν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα «νέο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για το ποια είναι η μεσαία τάξη. Κάνοντας κριτική στο κυβερνητικό πρόγραμμα, υπενθύμισε ότι ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 150.000 ευρώ έχει μόλις το 13% του πληθυσμού και το 0,4% έχει ακίνητη περιουσία αξίας ως και 800.000 ευρώ.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπρεπε να καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «εγώ δεν ξέρω ανθρώπους γύρω μου που να έχουν τόση μεγάλη περιουσία».

«Δεν είναι ηθικό ο πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια ομάδα του ελληνικού λαού στην οποία ανήκει και ο ίδιος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στο άλλο ερώτημα δήλωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος είναι κοστολογημένα στο 1,8 δισ. ευρώ και αυτό γίνεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πλέον σημαντική εμπειρία διακυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που εξήγγειλε, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κριτική που του ασκεί ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που διέλυσε τη μεσαία τάξη από το 2012, να λέει σε μένα που προέρχομαι από τη μεσαία τάξη ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Μιλά εκείνος που δεν γνωρίζει πόσο έχει μία φρατζόλα ψωμί».

Για την αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης επί της κυβέρνησής του είπε «αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε την μεσαία τάξη κατά την διάρκεια της θητείας μας». «Δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη εθνική για να βγούμε από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος...» σημείωσε και προσέθεσε: «Εμείς αφήσαμε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι αφήνει; Αφήνει χρέη και μόνο χρέη».

Όσο για την χρηματοδότηση των μέτρων που πρότεινε είπε ότι «υπάρχει μία ευκαιρία να στηριχθεί η οικονομία δίχως την ασφυκτική πίεση των πλεονασμάτων και του Συμφώνου Σταθερότητας και γιατί η χώρα δανείζεται φθηνά, όπως και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης». «Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε» καθώς «κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα» προσέθεσε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για ενίσχυση της οικονομίας καθώς δεν υπάρχουν οι πιέσεις των προηγούμενων ετών και οι αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στην Ε.Ε. διεξάγεται μια κρίσιμη συζήτηση για το που θα προσγειωθεί η Ε.Ε. μετά την πανδημία, οι χώρες του πλεονασματικού βορρά έχουν επιλέξει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά η Ελλάδα δεν έχει σχέδιο, ούτε αποκτά συμμαχίες και στρατηγική, δήλωσε.

Για τα εθνικά θέματα

Σχολιάζοντας σχετική ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπας είπε ότι η Τουρκία έχει γίνει προβλέψιμη και αμφισβητεί σταθερά τις ελληνικές θέσεις. Η παρούσα κυβέρνηση, μεσούσης της κρίσης στα ελληνοτουρικά, βγήκε λέγοντας ότι "κόκκινη γραμμή είναι τα 6 μίλια" και έτσι έδωσε πάτημα στην Τουρκία να συνεχίσει την προκλητική πολιτκή της, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να συμπληρώσει ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική καθώς η οπτική του πρωθυπουργού είναι "βλέποντας και κάνοντας".

Για το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού

«Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κλειδαρότρυπας, είναι συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

«Ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις, κι όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για αναληθές πόθεν έσχες οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα, όχι να δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής. Είναι λάθος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα, πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις».

«Για μας είναι ζήτημα ισονομίας. Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε εμένα», προσέθεσε.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε τον ρόλο του ερευνητή δημοσιογράφου ούτε του ντετέκτιβ ή του εισαγγελέα, αλλά ως πολιτικό κόμμα αναδεικνύει πολιτικά αυτή την «αντίφαση», και μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει.

Παρεμβάσεις υπέρ της εργασίας

Ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «όταν βγήκαμε από τα μνημόνια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων «και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές και μας πάει κι ακόμα πιο πίσω». «Αυτό που συνέβη με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που ανοικτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά, είχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί ο ν. Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα».

Τόνισε ότι είναι δέσμευσή του η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, «θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, άρα δεν θα είναι αόρατοι θα έχουν δικαιώματα».

«Σήμερα είμαστε στο δρόμο της εργασιακής ζούγκλας. Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αλλά κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης», είπε και προσέθεσε: «Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις, από πολύ συγκεκριμένα λόμπι επιχειρηματιών που έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Αυτό δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το βρω, ας το βρει η ερευνητική δημοσιογραφία».

Τόνισε ότι «αυτό το πλέγμα αντιμεταρρύθμισης με μια προοδευτική κυβέρνηση όχι μόνο θα αποσυρθεί αλλά θα δουλέψουμε στοχευμένα ώστε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι άριθμοι

«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι, είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ».

Είπε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, κάνοντας λόγο για μαγική εικόνα.

Τόνισε ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό».

Επισήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

Επιπλέον, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών, με κέντρο την ενέργεια. «Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για την ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον» σημείωσε.

Για τους συνταξιούχους

«Στην παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους. Εμείς μειώσαμε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Από τις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις ξαναπήγαμε στις 400.000. Αυτό συνέβη γιατί ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε το πρόγραμμα των 1.000 επιστημόνων που εργάζονταν για την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλλει ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους με χρήματα των δικαιούχων…. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε:

«Ελπίζω οι συνταξιούχοι να αντιληφθούν πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους θεωρεί. Εγώ τους καλώ να κρίνουν και να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να διεκδικήσουν».

Για τις καταστροφές και την ανασυγκρότηση στη Β. Εύβοια

Κανείς δεν πρέπει να λέει ότι αιφνιδιαζόμαστε απέναντι στις πυρκαγιές, ειδικά μετά το Μάτι, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Οι ευθύνες για κάθε καταστροφή είναι πολιτικές και δεν εξαντλούνται μόνο στους επικεφαλής υπουργείων και οργανισμών, δήλωσε.

«Δεν μπορείς να έχεις έναν καλό μάνατζερ που δεν πιστεύει στη δουλειά του», είπε ο κος. Τσίπρας αναφερόμενος ότι το πρόβλημα είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν πιστεύει στο κράτος και τους μηχανισμούς του και προτιμά αστυνομία στα πανεπιστήμια από ότι πυροσβέστες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους δεν μπορούν να επιβιώσουν εφόσον έχασαν το εισόδημά τους λόγω της πυρκαγιάς και σε αυτό η κυβέρνηση δεν απάντησε, είπε ο κος. Τσίπρας.

Για ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Σε σχετική ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση του κου. Μητσοτάκη να μειώσει τον ΦΠΑ στο 22% και να φτιάξει και δεύτερη βαθμίδα στο 11%, οι οποίες δεν έγιναν.

Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι τη μείωση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον ΦΠΑ στο ρεύμα όταν ήταν κυβέρνηση, ο κος. Χατζηδάκης την ενσωμάτωσε στο τιμολόγιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει το ζήτημα όταν πρέπει και με βάση τα δημοσιονομικά. Ο πυρήνας της λογικής για τον ΕΝΦΙΑ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι πρέπει να προσαρμοστεί σταδιακά σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Υπενθύμισε δε, ότι με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο υπάρχον ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί, οπότε αυτός που πρέπει να εξηγήσει αν θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ είναι ο τωρινός πρωθυπουργός.

Για μια νέα προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης - Έχει μπει νερό στο αυλάκι από το '15

«Ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης υπάρχει κομβικής σημασίας ζήτημα: αν περάσουν, όπως προβλέπεται, μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα που αφορούν τον δανεισμό θα δοθούν στις επιχειρήσεις που και σήμερα δανείζονται, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών».

Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά, τονίζοντας ότι «εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεν θα περνούσαν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες».

Προσέθεσε πως «στην αντίληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ζόμπι και η μεγάλη πλειοψηφία τους πρέπει να κλείσει». Σημείωσε ότι, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης να τους προσφέρει στήριξη.

«Έχουν γίνει βήματα, δεν είναι ίδια η Ευρώπη σήμερα με αυτή όταν αναλάβαμε το ‘15. Ούτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε το ‘15 ότι θα μπορούσε να υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους, έστω όπως γίνεται μέσα απ' το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι έχοντας επίγνωση και των μεγάλων προκλήσεων και δυσκολιών, αλλά και των δυνατοτήτων «η χώρα πρέπει να κινηθεί σε μια πολιτική που θα διαμορφώνει τους όρους για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Αλλά και στο πεδίο της διπλωματίας θα πρέπει η χώρα να έχει μια σαφή θέση για συμμαχίες με τις χώρες που θέλουν ουσιαστική αλλαγή του ευρωπαϊκού πλαισίου, το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αντικατασταθεί από ένα Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή».

Σχολίασε πως «όμως η Ελλάδα έχει κυβέρνηση που στα ζητήματα αυτά ταυτίζεται με τις απόψεις των συντηρητικών χωρών του Βορρά».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Πρόκειται για δειλία. Κρύβεται πίσω από προσχήματα», είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμεί.

«Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου», τόνισε και ανέφερε ότι από αυτό έχει όφελος η Τουρκία.

Επισήμανε ότι «οφείλουν οι βόρειοι γείτονες μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα αθλητικά τους σωματεία» και σχολίασε: «Ποιος θα τους πιέσει να τα υλοποιήσουν αυτά όταν δεν τολμάς να φέρεις σε κύρωση τρία μνημόνια επειδή έχεις μια ΚΟ που φοβάσαι ότι θα τη χάσεις. Τόσο αδύναμος και τόσο δειλός».

Σχολίασε ακόμη ότι στην ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα δεν ακούστηκαν ποτέ οι λέξεις «Βόρεια Μακεδονία», ενώ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Για τους μετακλητούς και την οργάνωση του κράτους

Σε σχέση με τους «αρμούς της εξουσίας» ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αναφορά δεν αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, «είναι παραθεσμικοί αρμοί, δεν έχει να κάνει με το αν έχεις κομματικούς μετακλητούς σε μια δημόσια υπηρεσία, μακάρι να ήταν εκεί το πρόβλημα». Σημείωσε ότι «η αναφορά έγινε για παρασύστημα εξουσίας μέσα σε κρίσιμους θεσμούς και στη δημόσια διοίκηση, αυτό για κάθε δημοκρατική πολιτεία είναι ένας αντίπαλος, ένας εχθρός που πρέπει να νικήσουμε».

Είπε πως μια προοδευτική κυβέρνηση οφείλει να κινείται στη βάση των αξιών, αξιοκρατία, διαφάνεια, ισονομία, αξιοκρατία.

Σχολίασε ότι «προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης έκανε σημαία το ζήτημα των μετακλητών και όταν ανέλαβε τους διπλασίασε».

«Εμείς γενικά δεν είμαστε ενάντια στη λογική της σύμπραξης ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά αυτό έχει να κάνει με το αντικείμενο και τους όρους της σύμπραξης. Όταν μιλάμε για την υγεία ποιο είναι το αντικείμενο και οι όροι;», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Ανέφερε ότι «στο χώρο της υγείας καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υλοποιήσει σχεδιασμό "ιδιωτικοποίησης" δημόσιων νοσοκομείων, προσφέροντας τα οφέλη στους ιδιώτες και το βάρος στο Δημόσιο»και συμπλήρωσε: «Και πού ήταν στην πανδημία ο ιδιωτικός χώρος της υγείας; Ανέλαβε όλο το βάρος της πανδημίας το δημόσιο νοσοκομείο και ο ιδιωτικός τομέας έμεινε "καθαρός"».

Σημείωσε ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος για τη Θεσσαλονίκη η ανάπλαση της ΔΕθ να μη γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΘ.

Για τη Θεσσαλονίκη

«Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεδομένους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την παραγωγική υποβάθμιση και την αποβιομηχάνιση στην Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα. Ακολούθως σημείωσε ότι δεν υπήρξε εθνικό και περιφερειακό σχέδιο.

Για το προσφυγικό

«Αισθάνομαι ντροπή γι αυτό που συμβαίνει και για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα προσφυγόπουλα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε πως είναι ανήσυχος από τις διεθνείς εξελίξεις, σημειώνοντας πως «όσο υπάρχουν επεμβάσεις σε χώρες το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λογική δεσμοφύλακα...».

Ειδικότερα για την κρίση στο Αφγανιστάν, είπε ότι «δεν αρκεί να λες ότι "η Ελλάδα θα κλείσει τα σύνορα"». «Αν δεν διεκδικήσεις μετεγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε δυσκολίες» σημείωσε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με επικοινωνιακούς όρους.

Η AUKUS μας γυρίζει σε ψυχροπολεμικές εποχές

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας είναι εξέλιξη που δεν είναι σε θετική κατεύθυνση, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε: «Είναι μία συμφωνία που μας γυρίζει σε λογικές ψυχρού πολέμου και δημιουργεί ερωτηματικά για τη συνοχή και τον λόγο ύπαρξης της ατλαντικής συμμαχίας, όταν αγνοούνται σύμμαχες δυνάμεις. Δημιουργεί ερωτήματα για την Ευρώπη όταν αγνοείται».

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ευνοεί μία χώρα όπως η Ελλάδα που βασίζει την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο διεθνές δίκαιο... Απαιτείται η χώρα να αποκτήσει μία καθαρή εθνική στρατηγική» σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider