Μιχαηλίδου: Προσωπικός βοηθός για ΑΜΕΑ - Δωρεάν στέγαση και επαγγελματική αποκατάσταση για έφηβους από δομές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μιχαηλίδου: Προσωπικός βοηθός για ΑΜΕΑ - Δωρεάν στέγαση και επαγγελματική αποκατάσταση για έφηβους από δομές
Δόμνα Μιχαηλίδου
Το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για 2 χρόνια και θα ενταχθούν σε αυτό 2000 ωφελούμενοι

Mέτρα για την ανεξάρτητη διαβίωση ανηλίκων (άνω των 15 ετών) από κοινωνικές δομές σε διαμερίσματα, την πρόσληψη Προσωπικού Βοηθού από ΑμΕΑ, την εξάλειψη της παιδικής κακοποίησης και την ενίσχυση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής περιλεμβάνει το σχέδιο νόμου για την
Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας, το οποίο κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα
Μιχαηλίδου
, το νομοσχέδιο στοχεύει:

  • Στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.
  • Στην εδραίωση των ίσων ευκαιριών όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Στην διασφάλιση της αποϊδρυματοποίησης ώστε να μην μείνει σε ίδρυμα κανένα παιδί περισσότερο απ΄ όσο χρειάζεται.
  • Στην παροχή εφοδίων και βοήθειας στα ΑμεΑ για την επίτευξη της ανεξάρτητης διαβίωσής τους.

Παιδική κακοποίηση

Εισάγεται οριζόντια για όλους τους Φορείς Παιδικής Προστασίας (κλειστές δομές φροντίδας, μονάδες προσχολικής αγωγής, κατασκηνώσεις, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ) μια σειρά διατάξεων που θέτουν το πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης. Για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ορίζεται με σαφήνεια τί είναι παιδική κακοποίηση, λαμβάνονται και ενισχύονται μέτρα πρόληψης και θεσπίζεται η υποχρέωση των Φορέων να γνωστοποιούν χωρίς χρονοτριβή στις αρμόδιες αρχές κάθε περιστατικό που περιέρχεται στην αντίληψή τους.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά την πρόληψη θα υπάρξουν διατάξεις οι οποίες θωρακίζουν τις δομές παιδικής προστασίας με αξιόπιστο και καλά ενημερωμένο
προσωπικό. Οι Φορείς αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ενισχύουν τις δεξιότητες του προσωπικού στο να εντοπίζουν κινδύνους και να αναγνωρίζουν στην εικόνα και στη συμπεριφορά των παιδιών σημάδια κακοποίησης.

Πέραν αυτού, όλοι όσοι προσφέρουν υπηρεσίες σε δομές παιδικής προστασίας οφείλουν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση και αντίγραφο ποινικού μητρώο που να αποδεικνύει ότι είναι κατάλληλοι να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με παιδιά.

Παράλληλα τίθεται σε λειτουργία μηχανισμός αντιμετώπισης και καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης. Η ευθύνη λειτουργίας του μηχανισμού ανατίθεται στον Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων. «Είναι το πρόσωπο που γίνεται αποδέκτης των αναφορών και αναλαμβάνει την ευθύνη να τις μεταβιβάζει άμεσα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Είναι σημαντικό κάθε αναφορά να καταλήγει στην εισαγγελία. Καλύτερα κάποιες αναφορές να αποδειχθούν λανθασμένες, παρά να υποτιμηθούν πραγματικά περιστατικά κακοποίησης» τόνισε η υφυπουργός.

Προσχολική αγωγή

Το Πρόγραμμα «Κυψέλη», που αφορά την ρύθμιση και μέσω αυτής τη συνολική αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής αφορά σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους, ιδιωτικούς και δημοτικούς.

«Επιδίωξή μας είναι να παρέμβουμε σε ένα κατακερματισμένο σύστημα και να το μετεξελίξουμε σε ένα ενιαίο σύστημα προσχολικής αγωγής που θα αφορά όλα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, χωρίς κοινωνικούς, οικονομικούς ή άλλους περιορισμούς, θα παρέχει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και θα εξασφαλίζει ισότητα ευκαιριών» ανέφερε η κα Μιχαηλίδου.

Σε πρώτο επίπεδο το «Κυψέλη» αναμορφώνει το καθημερινό πλαίσιο λειτουργίας των σταθμών. Εισάγει σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους που θέτουν στο
επίκεντρο το παιδί, αντιμετωπίζουν τις εξατομικευμένες ανάγκες του, καλλιεργούν τις δεξιότητές του και ενεργοποιούν τις δυνάμεις του. Στόχος μας είναι το κάθε παιδί να ανακαλύψει την εαυτό του και να αναπτύξει πλήρως τις φυσικές και πνευματικές του ικανότητες.

Επιπλέον το πρόγραμμα προβλέπει τη λειτουργίας ενός μηχανισμού πρώιμης ανίχνευσης νοητικών, μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών. Καθιερώνεται η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση της ανάπτυξης βρεφών και νηπίων από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό με σκοπό τη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος αναλαμβάνει το Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής αγωγής και Διαπαιδαγώγησης το οποίο αναλαμβάνει το
συντονισμό της προσχολικής αγωγής μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων και την παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος «Κυψέλη» τόσο στην πιλοτική φάση του όσο και στην καθολική του.

Πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης ατόμων 15 ετών και άνω

Η τρίτη θεματική του νομοσχεδίου, το πρόγραμμα «Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» εντάσσεται στις πολιτικές αποϊδρυματοποίησης και αφορά παιδιά ηλικίας 15 ετών και άνω αλλά και ενηλίκους που ζουν σε κλειστές δομές φροντίδας.

«Αυτά τα παιδιά αποτελούν πράγματι μια ειδική ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας. Είναι παιδιά που πέρασαν τα πιο τρυφερά τους χρόνια μέσα στα ιδρύματα και ενηλικιώθηκαν ή θα ενηλικιωθούν, εντός δομών. Απέναντι σ’ αυτούς τους εφήβους χρέος μας είναι η επανένταξή τους στην κοινωνία να γίνει με ομαλό και ασφαλή τρόπο. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους, την ικανότητά τους για αυτόνομη διαβίωση και χειρισμό της καθημερινότητάς. Να φροντίσουμε για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, να στηρίξουμε τις σπουδές τους και να εξασφαλίσουμε την επαγγελματική τους κατάρτιση» επεσήμανε η υφυπουργός.

Η πολιτεία αναλαμβάνει τη μεταστέγαση των παιδιών αυτών σε μικρά διαμερίσματα κατάλληλα εξοπλισμένα (50 σε πρώτη φάση στα οποία θα στεγαστούν 200 ανήλικοι). Παράλληλα εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και συνδέει κάθε νέα δομή με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές. Το πιο σημαντικό όμως βήμα αποϊδρυματοποίσης είναι η πρόβλεψη του προγράμματος για υπηρεσίες ενεργοποίησης και προώθησης στην εργασία, που θα περιλαμβάνουν, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Πλαίσιο αναδοχής και υιοθεσίας

Προβλέπεται μια σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων με σκοπό να δοθούν κίνητρα σε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να στραφούν προς την αναδοχή και περισσότερα παιδιά να βρουν μια οικογένεια.

Ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, διευρύνονται τα όρια ηλικίας των ανάδοχων γονέων και την επιτρεπόμενη ηλικιακή διαφορά από τα παιδιά και διευκολύνουμε τις ανάδοχες οικογένειες ορίζοντας ως φορέας εποπτείας της αναδοχής αυτόν που βρίσκεται γεωγραφικά πλησιέστερα στο τόπο διαμονής τους.

«Ωστόσο η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να στρέψουμε την κοινωνία προς το θεσμό της Αναδοχής. Μέσα από αυτό θα επιτύχουμε το σκοπό μας που είναι να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα. Με τις παρεμβάσεις μας σήμερα κάνουμε ένα ακόμη, έστω μικρό, βήμα» τόνισε η κα Μιχαηλίδου.

Προσωπικός Βοηθός

Η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού εντάσσεται επίσης στις πολιτικές αποϊδρυματοποίησης και αφορά άτομα με αναπηρία.

Ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία προκειμένου να μπορούν να τις πραγματοποιούν τις επιλογές τους.

Όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Προσωπικού Βοηθού, χωρίς να στερούνται καμία άλλη παροχή ή υπηρεσία που ήδη λαμβάνουν.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για 2 χρόνια και θα ενταχθούν σε αυτό 2000 ωφελούμενοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider