Τα ζυμαρικά αναμένεται να είναι το επόμενο αγαθό που θα πληρώσουν ακριβότερα οι καταναλωτές, μετά την ξηρασία που έπληξε τις παραγωγές σιτηρών στη Βόρεια Αμερική.
Στον Καναδά τα σιτηρά που παράγουν την «σεμολίνα», το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζυμαρικών, όπως τα σπαγγέτι, σημειώνουν πτώση παραγωγής σχεδόν στο μισό φέτος. Ενώ στις ΗΠΑ η αντίστοιχη παραγωγή είναι η μικρότερη των τελευταίων 60 ετών.
Στην Ιταλία, οι μεγάλοι παραγωγοί ζυμαρικών «παλεύουν» να προμηθευτούν το συγκεκριμένο αλεύρι, καθώς ανεβαίνει το κόστος της παραγωγής. Η αύξηση στην τιμή του καρπού επηρεάζει τόσο το «σκληρό» όσο και το «μαλακό» σιτάρι, με τα προϊόντα φούρνου, όπως το ψωμί να επηρεάζεται άμεσα, αναφέρει το Bloomberg.
Το «ανοιξιάτικο» σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζύμης για πίτσα και ψωμιά μπέγκελ, την προηγούμενη Παρασκευή σημείωσε άνοδο στα 10 δολάρια ανά 1 μπούσελ (35,2 λίτρα), για πρώτη φορά από το 2012.