Μητσοτάκης: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες - Και 2η αύξηση κατώτατου το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες - Και 2η αύξηση κατώτατου το 2022
Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο MEGA. Τι λέει για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και την 3η δόση, τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, για την οικονομία και για τα σενάρια προοδευτικής διακυβέρνησης.

Το γεγονός πως πρόκειται για ένα τέταρτο κύμα που αφορά τους ανεμβολίαστους και δεν είμαστε χειρότερα από πέρυσι, ανέφερε σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο MEGA. Πρόκειται για μια «πανδημία των ανεμβολίαστων», επεσήμανε. Το lockdown ήταν η απάντηση των κυβερνήσεων πριν το εμβόλιο, ενώ τώρα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως δε υπάρχει περίπτωση να ξαναπάμε σε lockdown.

«Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις έχουν πράξει το σωστό και θα ήταν άδικο να επιβάλλουμε περιορισμούς με τεράστιο κόστος για να αντιμετωπίσομε πρόβλημα που αφορά σήμερα μία μειοψηφία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ακολουθεί αυτή την τακτική», τόνισε.

Όσον αφορά την συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην 3η δόση, την οποία θεωρεί πως πρέπει να την κάνουν όλοι μετά το εξάμηνο για την ενίσχυση του τείχους ανοσίας. Ακόμα, δεν θεωρεί πως θα υπάρξει πρόβλημα να πειστούν για την 3η δόση, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τώρα, καθώς είναι απαραίτητη.

Εξίσου απαραίτητο, αναδεικνύει ο πρωθυπουργός το τεστ για τους ανεμβολίαστους, στο οποίο η Ελλάδα έχει από τα ψηλότερα ποσοστά. «Έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά σχετικά χαμηλό δείκτη θετικότητας», σχολίασε ενώ είπε ότι στους αριθμούς των διασωληνωμένων είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Επιπλέον τόνισε ότι δεν είναι χαμένη η μάχη της 1ης δόσης καθώς κάθε μέρα 5.000-8.000 πολίτες κάνουν το βήμα και ξεπερνούν τις φοβίες τους.

Καθησυχαστικός φάνηκε ο κ. Μητσοτάκης για την κατάσταση στο ΕΣΥ που όπως τόνισε είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι, και το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Για τις εκτιμήσεις περί 10.000 ή και περισσότερων κρουσμάτων ημερησίως τόνισε πως δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα με 400.000 τεστ ημερησίως αλλά τη θετικότητα και την πίεση στο σύστημα υγείας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και με αυτό κύμα γιατί όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους. Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι «τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε».

Για το ζήτημα των ανοιχτών εκκλησιών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η πρόταση του κ. Τσίπρα για πιστοποιητικό ή τεστ για να μπουν οι πιστοί στους ναούς, είναι ανεφάρμοστη, διότι είναι χώρος λατρείας όπου δεν υπάρχει κανείς στην πόρτα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως πολιτικοποιεί και ιδεολογικοποιεί το ζήτημα. «Ο κ. Τσίπρας ίσως δεν έχει νοιώσει την ανάγκη να ανάψει ένα κερί», τόνισε.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας, ο κ. Μητσοτάκης κρίνοντας με βάση το παράδειγμα των υγειονομικών τόνισε πως δεν κρίνεται ως χρήσιμη στην περίπτωση αυτή κι έχει «εξαντληθεί» ως μέτρο.

Προσκρούουμε σε ένα τείχος ανεμβολίαστων, σχολίασε, ενώ τόνισε πως δεν πιστεύει πως οι μισοί από αυτούς θα πειστούν ποτέ να εμβολιαστούν, ωστόσο έκανε έκκληση στους άνω των 60 ετών να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Προσέθεσε πως δεν πρόκειται να ξανακλείσουμε καθώς τα μέτρα είναι επαρκή, αν κι έχουμε εξαντλήσει τα όρια της πειθούς στους ανεμβολίαστους.

Κλίμα: «Άμεσα θέσεις εργασίας στην θέση των λιγνιτωρυχείων»

Ευκαιρία για να βρεθούν οι χώρες και για δεσμευτικούς στόχους από τις κυβερνήσεις χαρακτηρίζει τις συνδιασκέψεις όπως η COP26 στην οποία πήρε μέρος ο πρωθυπουργός.

«Είναι ένας τρόπος να συναντηθούμε με την Κοινωνία των Πολιτών. Και η Κοινωνία των Πολιτών, ειδικά οι νέοι μας, ασκούν μεγάλη πίεση στις πολιτικές ηγεσίες να κινηθούν πιο γρήγορα. Γιατί το μέλλον των παιδιών μας υπονομεύεται. Και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε μια εικόνα ότι οι αποφάσεις που παίρνονται σήμερα είναι αποφάσεις που θα καθορίσουν ουσιαστικά το μέλλον του πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές».

Η Ελλάδα, τόνισε, με την απολιγνιτοποίηση, την ηλεκτροκίνηση, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» κινείται ήδη στην κατεύθυνση της «πράσινης μετάβασης», ωστόσο αυτή δεν θα γίνει στην πλάτη των πολιτών. Η χώρα έχει 5 δισ. ευρώ στην διάθεση της, και θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις εργασίας για να αντικαταστήσει όσες κλείσουν μαζί με τα λιγνιτωρυχεία. «Είναι ένα σχέδιο το οποίο το δουλεύουμε πάρα πολύ μεθοδικά. Έχουμε κινητοποιήσει σημαντικότατους πόρους. Το διαχειρίζεται ο κ. Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχουμε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση νέων επενδύσεων, καθώς έχουμε εκτάσεις. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλες αγροτικές παραγωγές, γιατί είναι ίσως το μόνο μέρος της χώρας το οποίο έχει διαθέσιμες σημαντικές εκτάσεις προς οικονομική αξιοποίηση. Και την ίδια λογική της μετάβασης την υλοποιούμε παντού», ανέφερε.

Για Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ»

Η Τουρκία είναι πολύ πίσω σε ό,τι αφορά το κλίμα, σχολίασε απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια και μένοντας στο θέμα των ελληνοτουρκικών, υπογράμμισε πως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που υπεγράφη με την Γαλλία, ορίζει ότι θα υπάρχει υποστήριξη της Γαλλίας σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία, ενώ σχολιάζει πως για πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο εδώ και 40 χρόνια και που επιπλέον είναι ένα μικρό βήμα πιο κοντά στη δυνατότητα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να μπορούν να συνεργάζονται για να μπορεί η Ευρώπη να παρεμβαίνει μόνη της εκεί που το ΝΑΤΟ ή τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέκταση της συμφωνίας άμυνας με τις ΗΠΑ για 5 χρόνια και σχολίασε πως «η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο». Ακόμα, προσέθεσε ότι η Ελλάδα μέσα σε 2 χρόνια έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, κάτι που δείχνει ότι η προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα, έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο με την οποία συμφώνησε για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου, έχει αγοράσει 24 Ραφάλ και έχει παραγγείλει γαλλικές φρεγάτες.

«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι δεν συμφωνούσε πάντα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά. «Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου, όφειλε να είναι ουδέτερη. Μόνο που η Γερμανία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορώ να δεχτώ από καμιά ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας», ανέφερε.

Αναφορικά με τα γεγονότα στη Β. Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών, επεσήμανε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις».

Δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 - Ειδικό φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Όσον αφορά την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πως αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022. Η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κα πως χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν δέκα φορές επάνω, ανέφερε. Τοποθετούμενος για τη ΔΕΗ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε με την αξία της μετοχής της στο 1 ευρώ και σήμερα, μετά και την ΑΜΚ στα 1,35 δισ. ευρώ, είναι μια ισχυρή επιχείρηση με τιμή μετοχής στα 9 ευρώ που μπορεί να βοηθήσει και τους καταναλωτές. Αν δεν υπήρχε κυβερνητική παρέμβαση, τόνισε, οι λογαριασμοί του ρεύματος θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτεροι.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες που είναι σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.

Εξήγγειλε και επίσης ότι θα έχουμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1/1/2022 και πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξηση εντός του 2022 εφόσον το επιτρέπου τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και οι αντοχές των επιχειρήσεων.

Συμπλήρωσε δε, ότι δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.

«Η ΕΛΑΣ είναι η προέκταση του κράτους και ασκεί νόμιμη βία»

Αν είμαστε με τον νοικοκυραίο ή τον διαρρήκτη, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, όταν του τέθηκε ερώτηση για την λειτουργία της Αστυνομίας, ενώ τόνισε πως μερικές φορές νομίζει πως έχουμε πρόβλημα νοοτροπίας. Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση της νόμιμης βίας. «Το να θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, είναι μια άποψη απελπιστικά μειοψηφική. Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη», εξήγησε ενώ έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών. Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει «να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία. Θα βελτιώσουμε την απόδοση της Αστυνομίας- και μακριά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η Αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισόν αιώνα τώρα».

Εκλογές: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε αφού η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, προσθέτοντας ότι πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις και στην αυξημένη αναλογική. «Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», προσέθεσε.

Όσον αφορά τα σενάρια «προοδευτικής διακυβέρνησης», ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε «σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής» συμπληρώνοντας πως «όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα. Δεν χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι θα κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση», κατέληξε.

Προσέθεσε ότι τα διλήμματα στις εκλογές θα είναι σαφέστατα, ανάμεσα σε τέσσερα χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και στα προηγούμενα 4 χρόνια με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider