Κορονοϊός: Μόνο με PCR τεστ το πιστοποιητικό νόσησης για τους ανεμβολίαστους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Μόνο με PCR τεστ το πιστοποιητικό νόσησης για τους ανεμβολίαστους
Οι εργαζόμενοι και οι ενήλικοι επισκέπτες των χριστουγεννιάτικων θεματικών πάρκων θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι κατά τηςνόσου.

Τη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης από κορονοϊό σε ανεμβολίαστους πολίτες μόνο με θετικό μοριακό έλεγχο (PCR) εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην κυβέρνηση, με στόχο να βάλει «φρένο» στα περιστατικά των πλαστών πιστοποιητικών που χορηγούνται μέσω ψευδών αποτελεσμάτων rapid test.

Μέχρι σήμερα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης της βεβαίωσης με θετικό είτε PCR είτε Rapid Test. Ωστόσο, οι περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών αλλά και η αύξηση των περιστατικών νόσησης αποκάλυψαν «τρύπα» στο σύστημα ασφαλείας, καθιστώντας αναγκαία την αυστηροποίηση της διαδικασίας. Έτσι, εάν η εισήγηση των επιστημόνων γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση θα πρέπει στο εξής, σε περίπτωση που η διάγνωση έχει γίνει με rapid test, να επιβεβαιώνεται με μοριακό έλεγχο. Σημειώνεται ότι το PCR τεστ είναι πιο ακριβές αλλά και με υψηλότερο οικονομικό κόστος.

Παράλληλα, οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί στο μέλλον και η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται στους έξι μήνες. Στο τραπέζι των συζητήσεων «έριξε» το θέμα η εμφάνιση του νέου στελέχους Όμικρον, το οποίο εγείρει υποψίες ότι ενδέχεται να «χτυπά» την ανοσία, είτε αυτή προέρχεται μέσω νόσησης, είτε από τη χορήγηση των εμβολίων.

Επίσης, η επιτροπή επεξεργάστηκε το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των χριστουγεννιάτικων θεματικών πάρκων, προτείνοντας όλοι οι εργαζόμενοι και οι ενήλικοι επισκέπτες να είναι εμβολιασμένοι και άπαντες να χρησιμοποιούν μάσκα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Αναγκαίος ο εμβολιασμός των άνω των 60 ετών - Ανοιχτό ενδεχόμενο για ενισχυτική δόση στους 4 μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider