ΗΠΑ: «Πρωταθλητές» στην ετήσια παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Πρωταθλητές» στην ετήσια παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο
Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα που παράγει τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη και η οποία ζητεί την υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα που παράγει τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη και η οποία ζητεί την υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Συνολικά οι ΗΠΑ παρήγαγαν περίπου 42 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων το 2016, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την Κίνα και μεγαλύτερος από το σύνολο των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής. Όμως στις ΗΠΑ ζει λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κατά μέσο όρο κάθε Αμερικανός παράγει 130 κιλά πλαστικών απορριμμάτων ετησίως. Τη δεύτερη θέση κατέχει η Βρετανία με 98 κιλά κατ’ άτομο.

«Η επιτυχία της θαυμαστής εφεύρεσης του πλαστικού τον 20ο αιώνα προκάλεσε επίσης και έναν κατακλυσμό πλαστικών απορριμμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, παντού όπου κοιτάμε», έγραψε η Μάργκαρετ Σπρινγκ πρόεδρος της επιτροπής ειδικών που συνέταξε την έκθεση αυτή την οποία ζήτησε το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η ίδια χαρακτήρισε το πρόγραμμα «περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση».

Τουλάχιστον 8,8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, ποσότητα που αντιστοιχεί με ένα απορριμματοφόρο που ρίχνει σκουπίδια στη θάλασσα το λεπτό, τονίζει η έκθεση.

Όλα τα πλαστικά, περιλαμβανομένων όσων απορρίπτονται στην ξηρά, μπορούν να καταλήξουν στους ωκεανούς, για παράδειγμα μέσω των ποταμών.

Με τους τρέχοντες ρυθμούς η ποσότητα των πλαστικών που απορρίπτεται στους ωκεανούς ενδέχεται να φτάσει τους 53 εκατομμύρια τόνους ετησίως ως το 2030.

Οι επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι κάποια θαλάσσια είδη έχουν την τάση να παγιδεύονται στα πλαστικά απορρίμματα ή να καταπίνουν μικροπλαστικά.

Παρά το γεγονός ότι από τη δεκαετία του 1980 έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παραγωγή πλαστικών, η ανακύκλωση δεν έχει ακολουθήσει τους ίδιους ρυθμούς.

Η έκθεση συνιστά να υιοθετηθεί μια εθνική στρατηγική στις ΗΠΑ ως το τέλος του 2022. Αναφέρεται σε πολλούς άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως για παράδειγμα η θέσπιση ορίου στην παραγωγή μη ανακυκλούμενου πλαστικού, η αύξηση της χρήσης υποκατάστατων του πλαστικού ή η πιο ασφαλής απόρριψη των πλαστικών.

Παράλληλα προτείνει να συλλεχθούν καλύτερα δεδομένα για την παραγωγή πλαστικού, εντοπίζοντας για παράδειγμα τις βασικές πηγές των πλαστικών απορριμμάτων.

«Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη έκθεση για τη μόλυνση από τα πλαστικά απορρίμματα που έχει δημοσιευθεί ποτέ», σχολίασε η Τζούντιθ Ενκ πρόεδρος της ένωσης Beyond Plastics.

«Δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον τον ρόλο των ΗΠΑ στην κρίση της μόλυνσης από το πλαστικό, μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ωκεανοί και ο πλανήτης μας», επεσήμανε η Κρίστι Λίβιτ διευθύντρια της εκστρατείας κατά των πλαστικών στη μη κυβερνητική οργάνωση Oceana.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider