Η ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει τον τομέα της υγείας στη Βραζιλία, η ANVISA, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι δέχεται καταιγισμό απειλών και ζήτησε μεγαλύτερη προστασία από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, καθώς αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη πίεση από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου εξαιτίας της απόφασής της να δώσει άδεια επείγουσας χρήσης σε εμβόλια κατά της COVID-19 για τα παιδιά.
Για μήνες, η ANVISA βρισκόταν εν μέσω πολιτικής θύελλας στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, λόγω του καίριου ρόλου της: είναι αρμόδια για την έγκριση των εμβολίων. Ο πρόεδρος, ακροδεξιός πρώην λοχαγός, που δηλώνει ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και ούτε πρόκειται, έχει σπείρει αμφιβολίες σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού για τον κίνδυνο που εγείρει ο ιός και για την αξία της ανοσοποίησης.
Τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ANVISA, που έχουν διοριστεί όλα από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, άρχισαν να δέχονται απειλές τον Οκτώβριο. Αλλά πολλαπλασιάστηκαν αυτή την εβδομάδα, αφού ο εποπτικός φορέας έδωσε άδεια για τη χρήση εμβολίου κατά της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.
Μετά την απόφαση, ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε πως θα ζητήσει τα ονόματα των αξιωματούχων που έδωσαν την έγκριση και απείλησε να τα δώσει στη δημοσιότητα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ρυθμιστικού φορέα.
Χθες η ANVISA τόνισε πως οι απειλές αυξήθηκαν κατακόρυφα μέσα σε 24 ώρες και πρόσθεσε πως δίνει στοιχεία για αυτές στις υπηρεσίες επιβολής της τάξης. Πρόσθεσε πως θα ζητήσει αστυνομική προστασία για τα στελέχη της, που ασκούν τα καθήκοντά τους σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Η αρχή θα παραμείνει «προσηλωμένη στην αποστολή της να προστατεύει την υγεία των πολιτών», διαβεβαίωσε.
Ο τρόπος που έχει χειριστεί ο ακροδεξιός πρόεδρος την υγειονομική κρίση θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους για την κατακρήμνιση της δημοτικότητάς του φέτος. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως οδεύει να υποστεί βαριά ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2022.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, πλησιάζει πλέον τους 620.000 νεκρούς –χθες έφθασε τους 617.803– επί συνόλου 22,21 εκατ. μολύνσεων. Είναι ο δεύτερος βαρύτερος στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ. Χθες Κυριακή, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 49 θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και 1.419 κρούσματα του SARS-CoV-2, στοιχεία όμως που δεν είναι πλήρη, εξαιτίας πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ