Ερντογάν για υπόθεση Καβαλά: Η Τουρκία δεν θα σεβαστεί το Συμβούλιο της Ευρώπης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν για υπόθεση Καβαλά: Η Τουρκία δεν θα σεβαστεί το Συμβούλιο της Ευρώπης
Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε πριν από πάνω από δύο χρόνια ότι ο Καβαλά θα έπρεπε να αποφυλακιστεί άμεσα και έκρινε ότι η κράτησή του αποσκοπεί στη φίμωσή του, αλλά η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση.

Η Τουρκία δεν θα σεβαστεί το Συμβούλιο της Ευρώπης αν εκείνο δεν σεβαστεί τα τουρκικά δικαστήρια, απάντησε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση να επιστρέψει η υπόθεση εις βάρος του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

O διάσημος ακτιβιστής Καβαλά βρίσκεται στην φυλακή από το 2017 χωρίς να έχει καταδικαστεί. Mεταξύ άλλων κατηγορείται ότι έδρασε ως εγκέφαλος, τόσο στις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013, όσο και στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε πριν από πάνω από δύο χρόνια ότι ο Καβαλά θα έπρεπε να αποφυλακιστεί άμεσα και έκρινε ότι η κράτησή του αποσκοπεί στη φίμωσή του, αλλά η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση.

Σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Υπουργών του παρέπεμψε την Τουρκία στο ΕΔΔΑ επειδή η χώρα δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της να εφαρμόσει την απόφασή του σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η παραπομπή στο ΕΔΔΑ είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία επί παραβάσει που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.

"Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι με την μη διασφάλιση της άμεσης αποφυλάκισης του κ.Καβαλά η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με την τελική ετυμηγορία του Δικαστηρίου για αυτή την υπόθεση", ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την απόφαση

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει εκείνους που δεν αναγνωρίζουν τα δικαστήριά της.

"Αυτό που είπε το ΕΔΔΑ, αυτό που λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης, αυτό δεν μας αφορά πολύ γιατί απαιτούμε να σέβονται τα δικαστήριά μας. Σε αυτούς που δεν επιδεικνύουν αυτόν τον σεβασμό: μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σας σεβαστούμε καθόλου ούτε εμείς", είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει την ετυμηγορία του ΕΔΔΑ και ότι ο Καβαλά κρατείται στο πλαίσιο διαφορετικής διαδικασίας ενώπιον δικαστηρίων.

Ο Καβαλά απαλλάχτηκε το 2020 από κατηγορίες που συνδέονται με τις εθνικές διαδηλώσεις του 2013.

Λίγες ώρες μετά, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του βάσει μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που σχετίζεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κάτι που σύμφωνα με το ΕΔΔΑ είναι επίσης αβάσιμο.

Το δικαστήριο εκείνο αργότερα έκρινε υπέρ της αποφυλάκισής του για τη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά διέταξε την κράτησή του με την κατηγορία της κατασκοπείας που αφορά την ίδια υπόθεση, μια κίνηση που οι επικριτές του προέδρου υποστηρίζουν ότι είχε στόχο να παρακάμψει την απόφαση του ΕΔΔΑ.

Ένα ακόμη βήμα για κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Ένα ακόμη βήμα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας κάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την υπόθεση του Οσμάν Καβάλα που κρατείται στις τουρκικές φυλακές παρά το αίτημα για την αποφυλάκισή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός οργανισμού που αποτελείται από 47 κράτη-μέλη, αποφάσισε να παραπέμψει και πάλι την υπόθεση της Τουρκίας για τον Οσμάν Καβάλα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκειμένου να κρίνει, εάν η Τουρκία παρέβη την υποχρέωσή της να εκτελέσει την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο στην υπόθεση αυτή το Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 46.4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σε ενδιάμεσο ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες, Τετάρτη, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαπίστωσε ότι η Τουρκία, αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα, αρνείται να συμμορφωθεί με την τελική απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεσή του. Ωστόσο, «η άποψη αυτή αμφισβητείται από τις τουρκικές αρχές», επισημαίνει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η κράτηση του κ. Καβάλα έγινε ενώ δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Θεώρησε επίσης ότι η σύλληψη και η προφυλάκισή του είχαν έναν άλλο σκοπό, δηλαδή να τον φιμώσουν και να αποτρέψουν άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ότι η καθυστέρηση στην εξέταση της προσφυγής του από το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν ήταν αρκετά «σύντομη».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η κράτηση του κ. Καβάλα και να διασφαλιστεί η άμεση απελευθέρωσή του. Η απόφασή του κατέστη τελεσίδικη τον Μάιο του 2020, όταν η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Υπουργών για εποπτεία της εκτέλεσής της.

Σε ένα ενδιάμεσο ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021, η Επιτροπή υπενθύμισε τις οκτώ προηγούμενες αποφάσεις της και ένα προηγούμενο ενδιάμεσο ψήφισμά της, καλώντας τις τουρκικές αρχές να εξασφαλίσουν, αφενός την άμεση απελευθέρωση του Καβάλα και, αφετέρου, ότι η ποινική διαδικασία σε βάρος του περατώνεται με βάση τα πορίσματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, χωρίς καθυστέρηση.

Στις 2 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημέρωσε την Τουρκία για την πρόθεσή της να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο και της ζήτησε να της παρουσιάσει τη θέση της το αργότερο στις 19 Ιανουαρίου.

«Σύμφωνα με το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης και πρόσθέτει: «Το άρθρο 46.4 της Σύμβασης παρέχει στην Επιτροπή Υπουργών, η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία της εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου, τη δυνατότητα να υποβάλει στο Δικαστήριο το ζήτημα της συμμόρφωσης ενός κράτους με την υποχρέωσή του να συμμορφωθεί με την απόφαση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προτού το Συμβούλιο της Ευρώπης επιβάλει πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το ΕΔΔΑ θα πρέπει να διαπιστώσει επισήμως ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν συμμορφωθεί με την απόφασή του το Δεκέμβριο του 2019. Αν συμβεί αυτό, στη συνέχεια η Επιτροπή Υπουργών θα εξετάσει τί μέτρα θα πρέπει να ληφθούν βάσει του άρθρου 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τα μέτρα αυτά μπορεί να φτάσουν μέχρι και στην αποπομπή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, της οποίας είναι μέλος από το 1950.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης κινεί παρόμοια διαδικασία κατά ενός κράτους-μέλους του. Η πρώτη φορά αφορούσε το Αζερμπαϊτζάν, πάλι για την υπόθεση ενός κρατούμενου, ο οποίος απελευθερώθηκε λίγο πριν την δεύτερη απόφαση του ΕΔΔΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ο Οσμάν Καβάλα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή όσο διαρκεί η δίκη του

gazzetta
gazzetta reader insider insider