Οκτάι: Η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα για νησιά που απέχουν ελάχιστα από τις τουρκικές ακτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οκτάι: Η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα για νησιά που απέχουν ελάχιστα από τις τουρκικές ακτές
Θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο έθεσε εκ νέου ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, βάζοντας στο στόχαστρό του τόσο το Καστελόριζο όσο και το σύμπλεγμα των Οινουσσών, με αφορμή την εγγύτητά τους από τις τουρκικές ακτές.

Θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο έθεσε εκ νέου ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, βάζοντας στο στόχαστρό του τόσο το Καστελόριζο όσο και το σύμπλεγμα των Οινουσσών, με αφορμή την εγγύτητά τους από τις τουρκικές ακτές.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος αξιωματούχος κατά την διάρκεια συνέντευξής του υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να διεκδικεί την αναγνώριση υφαλοκρηπίδας για τα δύο νησιά, καθώς βρίσκονται μία «ανάσα» από τα παράλια της Τουρκίας, ενώ δε δίστασε να κατηγορήσει την χώρα μας για «εγωιστική και κακομαθημένη στάση».

«Είχαμε αναφερθεί στο Καστελόριζο. Μιλάμε για ένα μικροσκοπικό νησί. Απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας. Ενώ από την Τουρκία απέχει, νομίζω, περίπου 4 μίλια. Δηλαδή φωνάζει ο κόκορας στο νησί και τον ακούτε. Δηλαδή αν είναι να αγοράσουν ψωμί και γάλα θα έρθουν στην Τουρκία. Είναι τόσο κοντά. Κι έρχονται και διεκδικούν υφαλοκρηπίδα από αυτό το νησί. Δεν είναι τίποτα άλλο αυτό από εγωιστική και κακομαθημένη στάση. Η Τουρκία δεν μπορεί να υποχωρεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Παράλληλα, ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στις Οινούσσες, σημειώνοντας πως «αν φωνάξετε θα σας ακούσουν απέναντι, δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τηλέφωνο. Από τέτοια κοντινά νησιά έρχονται ακριβώς μπροστά μας και διώχνουν και τους ψαράδες. Δεν έχουν όριο».

Εν συνεχεία, ο κ. Οκτάι έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της απο-στρατιωτικοποίησης δεκάδων νησιών στο Αιγαίο, αναφέροντας πως η Ελλάδα μέσω της μεταφοράς ανθρώπων και στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ κάλεσε την χώρα μας να σταματήσει τόσο τη στρατιωτικοποίηση όσο και την εγκατάσταση ανθρώπων στα νησιά.

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτές τις στάσεις, να σταματήσει αυτή τη διαταραγμένη συμπεριφορά. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το θέμα της εγκατάστασης ανθρώπων σε νησιά, όπως και της στρατιωτικοποίησης των νησιών. Αν η Ελλάδα νομίζει ότι θα νικήσει με τετελεσμένα, αφήνοντας τα ζητήματα στη διάρκεια του χρόνου, θα δει πως δε θα νικήσει. Η Τουρκία ξεκίνησε τα απαραίτητα βήματα, έχει δει το παιχνίδι και θα κάνει αυτό που πρέπει», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε νησιά που στρατικοποιεί στο Αιγαίο

gazzetta
gazzetta reader insider insider