Για τον πρώτο νεκρό του στρατού της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη κάνει λόγο το Σάββατο το Κίεβο, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί τη Μόσχα με κυρώσεις σε ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία και καθώς οι διπλωματικές κινήσεις από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου συνεχίζονται αμείωτες.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών οδήγησαν Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία να καλέσουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ένας στρατιώτης πέθανε μετά από πυρά που δέχθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο, ο θάνατος του στρατιώτη προκλήθηκε από βομβαρδισμό στην περιφέρεια του Ντονμπάς.
Από την πλευρά της Ρωσίας, το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε πως πολίτες του Ντονέτσκ εκκενώνονται από την περιοχή εξαιτίας βομβαρδισμών από τον ουκρανικό στρατό και μεταφέροντα με λεωφορεία εντός ρωσικού εδάφους.
Λίγο αργότερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως Ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται στο Ντονμπάς και ετοιμάζουν προβοκάτσιες ώστε να δώσουν πρόσχημα για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μισθοφόροι μαζί με μέλη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας.
Αυστηρές προειδοποιήσεις των Αμερικανών στη Μόσχα
Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου, υπογράμμισε πως οι αναφορές της Ρωσίας για αποκλιμάκωση της έντασης στην ουκρανική μεθόριο «δεν συνάδουν καθόλου με τις πράξεις της Ρωσίας».
Η ίδια σημείωσε πως «εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα επιβάλουν σημαντικές οικονομικές κυρώσεις» στη Μόσχα.
Ακόμα, η Χάρις τόνισε πως δεν θα σταματήσουν τα πακέτα οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ σημείωσε πως η χώρα της θα ενισχύσει την παρουσία του NATO προς ανατολάς.
"Σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας είμαστε πιο κοντά. Σήμερα είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μας. Και σήμερα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι για το όραμά μας. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ισχύς μας. Γιατί βρίσκεται στην ενότητά μας. Όπως έχουμε δείξει πάντα χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη δύναμη να χτίσεις κάτι από ό,τι χρειάζεται για να το γκρεμίσεις»
Η Χάρις υποστήριξε ότι η Ρωσία ακολουθεί μια δοκιμασμένη συνταγή κατασκευάζοντας μια απειλή και στη συνέχεια διαψεύδοντας ότι συμβαίνει κάτι με τις ενέργειές της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία συνδέει τις θέσεις της με την ασφάλεια
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του, Ζαν Ιβ Λεντριάν, με αντικείμενο την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ τόνισε πως η αγνόηση των «νόμιμων» αιτημάτων που έχει καταθέσει η Ρωσία βλάπτει τη σταθερότητα στην Ευρώπη και γενικότερα παγκοσμίως, τονίζοντας πως όλες οι χώρες πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για «ίση και ενιαία ασφάλεια».
Η ΕΕ «στοχεύει» στην ενέργεια και την τεχνολογία της Ρωσίας
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε το Σάββατο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοι της έχουν ήδη ετοιμάσει πλάνο κυρώσεων προς τη Ρωσία, σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε πως οι κυρώσεις θα αφορούν τους κλάδους της τεχνολογίας και της ενέργειας της Ρωσίας.
«Οι κυρώσεις μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για τη Μόσχα, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης. Το σκεπτικό του Κρεμλίνου, που έρχεται από μια "σκοτεινή" περίοδο της Ιστορίας, μπορεί να κοστίσει στη Ρωσία ένα λαμπρό μέλλον».
Ακόμα, η επικεφαλής της Κομισόν σημείωσε πως «προχωρούμε σε δράσεις ώστε να κάνουμε την ΕΕ περισσότερο ενεργειακά ανεξάρτητη», εννοώντας την πρόθεση των Βρυξελλών για μείωση της εξάρτησης που έχει η Ένωση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Σολτς απομακρύνει την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου, ανέφερε πως «για μια ακόμα φορά υπάρχει κίνδυνος απειλής στην Ευρώπη», τονίζοντας πως η στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα ήταν ένα «σοβαρό λάθος».
«Δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί τη συγκέντρωση 100.000 στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας» σημείωσε ο ίδιος.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο NATO, ο Σολτς είπε πως «δεν είναι κάτι που βρίσκεται στην άμεση ατζέντα και δεν αναμένω να συμβεί στο άμεσο μέλλον».
Επιπλέον, ανέφερε πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως μπορεί να αποτραπεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσω της διπλωματίας».
Παρά τις διαφορές μας, υπάρχει υποστήριξη για συζητήσεις σχετικά με τον έλεγχο των όπλων, υποστήριξε ο Γερμανός ηγέτης για να προσθέσει πως η Δύση είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα με κυρώσεις στη ρωσική επιθετικότητα αλλά «ακόμα ελπίζω πως μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό μέσω του διαλόγου».
Δεν αρκούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, τονίζει η Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε από το Μόναχο πως οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν αρκούν από μόνες τους για να αποτρέψουν τη Μόσχα.
Ο ίδιος σημείωσε «λάβαμε τέτοια μέτρα το 2014 (με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία) και είδαμε πως δεν αποτρέπουν τη ρωσική επιθετικότητα».
Ακόμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα του είναι πρόθυμη να εργαστεί με τον πρόεδρο Πούτιν για τις ανησυχίες που έχει σχετικά με το σχέδιο ελέγχου των όπλων που έχει θέσει το NATO προς τη ρωσική πλευρά.
Μήνυμα Στόλτενμπεργκ για «περισσότερο NATO» στα ουκρανικά σύνορα
Σε παρέμβαση του στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας και ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο» ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας το αίτημα της Μόσχας για μείωση των δυνάμεων του NATO στην Ανατολική Ευρώπη, ο Νορβηγός αξιωματούχος είπε πως «η Ρωσία θα δει περισσότερο NATO εάν επιμένει στην πολιτική του "λιγότερο NATO στα σύνορα"».
Ακόμα, ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει.
«Φύγετε εγκαίρως!» για τους Γερμανούς που βρίσκονται την Ουκρανία
Η κυβέρνηση της Γερμανίας καλεί όλους του Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, τονίζοντας ότι η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξακολουθεί να αυξάνεται, λόγω και της μαζικής παρουσίας και μετακίνησης ρωσικών στρατιωτικών μονάδων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
«Φύγετε εγκαίρως! Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι επιλογές για υποστήριξη των Γερμανών πολιτών θα είναι πολύ περιορισμένες», προειδοποιεί το γερμανικό ΥΠΕΞ με σχετική ταξιδιωτική οδηγία και καλεί ειδικά όσους βρίσκονται στην περιφέρεια του Ντόνετσκ να επικοινωνήσουν είτε με τη γερμανική πρεσβεία στο Κίεβο είτε με το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.
Στο Μόναχο και ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια σήμερα και θα επιστρέψει στην πατρίδα του αργότερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Το ταξίδι του Ζελένσκι έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των ανησυχιών στις χώρες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και ότι μπορεί να το κάνει ενώ ο πρόεδρος βρίσκεται εκτός χώρας.
Η Λιθουανία ζητά ενίσχυση των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Βαλτική
Μήνυμα για αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στις χώρες της Βαλτικής, εν μέσω της έντασης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, έστειλε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.
Μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, ο Ναουσέντα είπε πως «η αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα του NATO διακινδυνεύει την ασφάλεια στην περιοχή μας.
Γι αυτό είναι κρίσιμο να ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας με επιπλέον στρατιώτες από τις ΗΠΑ να επιταχυνθεί η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ» πρόσθεσε ο Ναουσέντα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ