Εγκλωβισμένοι άμαχοι στο Τσερνίχιβ - Οι Ρώσοι κατέστρεψαν γέφυρα - Στο «τραπέζι» τα πυρηνικά όπλα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εγκλωβισμένοι άμαχοι στο Τσερνίχιβ - Οι Ρώσοι κατέστρεψαν γέφυρα - Στο «τραπέζι» τα πυρηνικά όπλα
Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Δυτικούς να δώσουν στη χώρα του «επιθετικά όπλα».

Την ώρα που πόλεις «κλειδιά» όπως το Κίεβο και η Μαριούπολη έχουν πλέον ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς και αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη Τσερνίχιβ, η Ρωσία ανεβάζει τη «θερμοκρασία», κάνοντας αναφορές σε χρήση πυρηνικών όπλων.

Σήμερα, το Κρεμλίνο δεν απέκλεισε τη χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, εάν η Ρωσία αντιμετωπίσει απειλή για την ίδια της την ύπαρξη. Δηλώσεις που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία και έθεσαν σε συναγερμό τη διεθνή κοινότητα, με το Πεντάγωνο να χαρακτηρίζει «επικίνδυνες» τις αναφορές σε χρήση πυρηνικών.

Στις Βρυξέλλες σήμερα οι δυτικοί ηγέτες αναμένεται να λάβουν και νέες αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Να θυμίσουμε πως ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Δυτικούς να δώσουν στη χώρα του «επιθετικά όπλα», «ένα μέσο αποτροπής» απέναντι στη Μόσχα, μία ημέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα είναι αφιερωμένη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης.

Στο «κόκκινο» η αγωνία για τους αμάχους στο Τσερνίχιβ

Αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη Τσερνίχιβ, βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, Κιέβου, καθώς αρκετοί πολίτες έχουν εγκλωβιστεί μετα την καταστροφή μιας γέφυρας από ρωσικά πλήγματα.

Η Λουντμίλα Ντενίσοβα, διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, ισχυρίστηκε ότι ο πληθυσμός είχε ουσιαστικά μετατραπεί σε όμηρους από τις ρωσικές δυνάμεις που έκοψαν τις κύριες οδούς για ανθρωπιστική βοήθεια.

Είπε: «Σήμερα το Τσερνίχιβ παραμένει εντελώς αποκομμένο από την πρωτεύουσα. Οι κατακτητές βομβάρδισαν τη γέφυρα του ποταμού Ντέσνα, μέσω της οποίας μεταφερόταν η ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη και γινόταν η απομάκρυνση των αμάχων.»

«Η πόλη δεν έχει ρεύμα, νερό, θέρμανση και σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο, οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, οι κατακτητές συντάσσουν λίστες αμάχων για την «εκκένωση» στο Lgov [περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας]. Οι ρατσιστές, αποκόπτοντας το Τσερνίχιβ από την πρωτεύουσα, μετέτρεψαν τους κατοίκους του σε ομήρους», τόνισε.

Το Τσερνίχιβ, που έχει πληθυσμό σχεδόν 290.000 κατοίκους, βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και 12 ημέρες.

«Κόλαση» η Μαριούπολη για 100.000 αποκλεισμένους

Κάπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι και υπομένουν συνεχείς βομβαρδισμούς στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σχεδόν έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως δεν έχει κυριεύσει παρά μόλις μια μεγάλη πόλη, αν και έχει περικυκλώσει αρκετές άλλες.

Η προσφορά του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθεί διμερώς με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να γίνουν «συμβιβασμοί», που θα αφορούν μεταξύ άλλων τα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας και του Ντονμπάς, παρέμενε κενό γράμμα χθες, πάντως οι ρώσοι ελπίζουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία «πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός «σχεδόν 100.000 άνθρωποι» παραμένουν παγιδευμένοι, «υπό απάνθρωπες συνθήκες» στα συντρίμμια της Μαριούπολης, «σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, υφιστάμενοι συνεχείς βομβαρδισμούς», προειδοποίησε νωρίς σήμερα ο κ. Ζελένσκι.

Ο πολεμικός στόχος της Ρωσίας

Η Ρωσία δήλωσε με ασυνήθιστα σαφείς όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία.

Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.

Μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σήμερα ο Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν επεκτείνει τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αυτοκινητόδρομος M14 εκτείνεται από την Οδησσό στη νοτιοδυτική Ουκρανία ως την Μαριούπολη και από εκεί πέραν των ρωσικών συνόρων ως τη μεγάλη πόλη Ροστόφ επί του Ντον.

Η Ουκρανία είχε κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές με την χερσόνησο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία.

Ο Στεπάνοφ σημείωσε ότι ο οδικός άξονας για την Οδησσό επίσης θα ξανανοίξει σύντομα.

Βομβάρδισαν συνοικία του Κιέβου - Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά σήμερα το πρωί όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν συνοικία του Κιέβου, ενώ πολλές κατοικίες στο σημείο υπέστησαν ζημιές, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Πυρά του πυροβολικού έπεσαν νωρίς σήμερα το πρωί στη συνοικία Νίβκι, που βρίσκεται στο τμήμα του Κιέβου το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.

Ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, πολλές πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές από τα θραύσματα, ενώ έσπασαν τα τζάμια σπιτιών και βιτρίνες καταστημάτων.

Από τον βομβαρδισμό τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Συμφωνία επετεύχθη ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας μέσω 9 "ανθρωπιστικών διαδρόμων" σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Επισημαίνοντας ότι δεν επετεύχθη συμφωνία με τη Ρωσία για την δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου από την καρδιά της Μαριούπολης, η Βερεστσούκ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να βρουν μεταφορικό μέσο στην κοντινή Μπερντιάνσκ.

Παράλληλα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στην περιοχή.

Ο κυβερνήτης Σερχί Γκαϊντάι ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι η τοπική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 09:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Ουκρανία: Η «ενεργή φάση» της ρωσικής εισβολής θα έχει καταρρεύσει μέχρι τον Απρίλιο

Ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Αλέξι Αρεστόβιτς είπε σήμερα ότι αναμένει πως η ενεργή φάση της ρωσικής εισβολής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου καθώς η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι ήδη στάσιμη σε πολλές περιοχές.

Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Αρεστόβιτς είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει το 40% των δυνάμεων εισβολής της και υποβάθμισε το ενδεχόμενο διενέργειας πυρηνικού πολέμου από τη Ρωσία.

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι πιλότοι που χτυπούν την Ουκρανία θα το πληρώσουν

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε σήμερα ότι οι πιλότοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι δρουν στη χώρα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, θα «λογοδοτήσουν». «Θα το πληρώσετε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», δήλωσε. «Σήμερα ή αύριο, δεν έχει και τόση σημασία. Το σημαντικό είναι πως είναι αναπόδραστο».

Αναφέρθηκε στον πιλότο ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη. «Αυτό θα συμβεί σε όποιον σκοτώνει τον λαό μας, τον ειρηνικό λαό μας στην ειρηνική χώρα μας», είπε. Οι ρώσοι πιλότοι μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των διαταγών που εκτελούν, συνέχισε. «Το να σκοτώνεις άμαχους είναι έγκλημα», επέμεινε. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διατείνεται ότι οι δυνάμεις της έχουν καταρρίψει κάπου 100 ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά από την έναρξη της εισβολής, που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πριν από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες. Ο ισχυρισμός αυτός είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Πληροφορίες από Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΣΚΑΙ, Guardian, BBC,

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Στέτου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Κίεβο ζητάει «επιθετικά όπλα» από τη Δύση

Ρωσία: Έχουν πραγματοποιηθεί δύο ανταλλαγές αιχμαλώτων με την Ουκρανία

«Σκληρή αντιπαράθεση» στις συνομιλίες με τη Ρωσία - Διακρίνει σημάδια προόδου ο Ζελένσκι

gazzetta
gazzetta reader insider insider