Εντός Σεπτεμβρίου η σύμβαση για το Ελληνικό - Τα επόμενα βήματα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντός Σεπτεμβρίου η σύμβαση για το Ελληνικό - Τα επόμενα βήματα

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή προς επικύρωση η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού με κυβερνητικούς κύκλους να διαμηνύουν ότι το έργο αξιοποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου θα προχωρήσει κανονικά.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει άμεσα προς ψήφιση την σύμβαση επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Σταθάκης από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου..

Οι κρατικές μηχανές πρέπει να δουλέψουν στο φούλ, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό. Η επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού είναι ένα από τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, βάσει του Μνημονίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη κοινοπραξία της Lamda Development.

Στα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης περιλαμβάνονται η κατάρτιση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και η έγκριση του με Προεδρικό Διάταγμα, καθώς και η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την άδεια του καζίνο που θα λειτουργήσει εντός της ανάπτυξης.

Θα πρέπει επίσης να ξεπεραστεί ο σκόπελος που δημιουργήθηκε από τον χαρακτηρισμό εγκαταστάσεων μέσα στην περιοχή παραχώρησης ως αρχαιολογικούς χώρους και να απομακρυνθούν κρατικές υπηρεσίες και φορείς που βρίσκονται στην έκταση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Lamda Development η οποία φιλοδοξεί να βάλει μπουλντόζες στο Ελληνικό μέσα στο 2017, η συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το ασφαλιστικό σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε δέκα δισ. ευρώ σωρευτικά. Ακόμη, οι επιπτώσεις του εργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες, λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου 1.000.000 πρόσθετων τουριστών ετησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider