Τελευταία ενημέρωση 14.34
Με τις σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικών επιδρομών να ηχούν αδιάκοπα στα ουκρανικά αστικά κέντρα, Ουκρανία και η Ρωσία κάθισαν σήμερα Τρίτη εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, μακριά από την εμπόλεμη ζώνη.
Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης -παρουσία του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς- ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου 4 ώρες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας στην Τουρκία, ενώ ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά το πέρας των συνομιλιών.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν θα ακολουθήσει νέος γύρος συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας και συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τις διαπραγματεύσεις συζητήθηκαν τα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας και της κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.
«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.
«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε. Ένα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.
Unconditional security guarantees for Ukraine, ceasefire, effective decisions on humanitarian corridors and humanitarian convoys, observance by the parties of the rules and customs of war. Difficult negotiations for peace in our country. Istanbul round right now… pic.twitter.com/SUTAQrAhA2
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 29, 2022
Nωρίτερα, απευθυνόμενος στις δύο αντιπροσωπείες κατά την έναρξη των συζητήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι αυτές έχουν ιστορικό καθήκον να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και τελικώς σε συμφωνία ειρήνης.
«Δώστε τέλος σε αυτή την τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, υποδεχόμενος τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες» αναφορικά με τα όσα εκτυλίσσονται στην περιοχή.
#CANLI : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan), Rusya ve Ukrayna heyetleri ile müzakere toplantısı öncesinde konuşma yapıyor #RecepTayyipErdoğan #Rusya #Ukrayna Facebook'tan izlemek için 👉 https://t.co/dWxRXYaoHd https://t.co/kHGfVHGKYw
— Ankara Masası (@AnkaraMasasi) March 29, 2022
Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι διαμεσολαβητής στις συζητήσεις, αλλά θα παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί στις αντιπροσωπείες για τη διευκόλυνση των συζητήσεων.
Διαβάστε ακόμα - Μήνυμα Ζελένσκι προς Δύση: Να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία
Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεση του για να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας και τους δύο ως «πολύτιμους φίλους».
«Η διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις εντολές των ηγετών σας, έχει δημιουργήσει ελπίδες για ειρήνη», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς», κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Μη φάτε, μην πιείτε και μην αγγίξετε επιφάνειες»
Οι ουκρανοί διαπραγματευτές με τη Ρωσία δεν πρέπει να φάνε ή να πιούνε κάτι έπειτα από την πληροφορία για δηλητηρίαση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς, προειδοποίησε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Συμβουλεύω όσους θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάνε και να μην πιούνε τίποτα και κατά προτίμηση να μην ακουμπήσουν καμία επιφάνεια», είπε ο Κουλέμπα όπως μετέδωσε το δίκτυο Sky News.
Από την πλευρά του, Ουκρανός δημοσιογράφος σχολίασε πως η υποδοχή της ουκρανικής αντιπροσωπίας «ήταν ψυχρή και δεν έγινε χειραψία», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό το είδε ο ίδιος ή αν ενημερώθηκε σχετικά από αξιωματούχους.
Ταυτόχρονα, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter ότι οι αντιπροσωπείες συζητούν «τους βασικούς όρους της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Οι αντιπροσωπίες εργάζονται παράλληλα πάνω σε όλο το φάσμα των σημείων τριβής».
Η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις μεταξύ του συνόλου των αντιπροσωπειών.
Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έφθασαν χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία πρόοδος. Οι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πάνω από 1.000 μισθοφόροι Wagner στην Ουκρανία
Μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Wagner έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε χθες Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.
«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter. «Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.
Ο όμιλος Βάγκνερ, που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στο Μαλί, στη Λιβύη και στη Συρία.
«Εξαιτίας των βαριών απωλειών» του ρωσικού στρατού και του ότι «η εισβολή (στην Ουκρανία) έχει αποτελματωθεί», η Μόσχα «πιθανόν αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της Βάγκνερ στην Ουκρανία σε βάρος επιχειρήσεων στην Αφρική και τη Συρία», πάντα κατά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Στα μέσα του Μαρτίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολόγισε ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει λίστες 40.000 μαχητών του συριακού στρατού και συμμαχικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην Ουκρανία στο Ντονμπάς, όπου είναι αντιμέτωπες με «τις καλύτερα εξοπλισμένες και πιο εκπαιδευμένες ουκρανικές δυνάμεις».
Κατά την ίδια πηγή, «οι δυνάμεις των αυτονομιστών, με ενισχύσεις του ρωσικού στρατού και προσωπικού του ομίλου Βάγκνερ στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, προσπαθούν να τους περικυκλώσουν».
Ο όμιλος Βάγκνερ είναι ανάμεσα στις 59 εταιρείες και προσωπικότητες που μπήκαν την Πέμπτη στο στόχαστρο νέων κυρώσεων του Λονδίνου σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία προχώρησε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου. Πέραν της εταιρείας μισθοφόρων, η γιγαντιαία ρωσική εταιρεία διαμαντιών Alrosa καθώς και ο Rushydro, κατασκευαστικός όμιλος εξειδικευμένος στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, μπήκαν επίσης στο στόχαστρο. Ο κατάλογος των φυσικών και νομικών προσώπων που υφίστανται κυρώσεις από το Λονδίνο έχει πλέον πάνω από 1.000 καταχωρίσεις.
Τουλάχιστον 2 νεκροί από ρωσικό πλήγμα στο Μικολάγιφ
Τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από ρωσικό πλήγμα που κατέστρεψε εν μέρει το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Μικολάγιφ, ουκρανικής πόλης κοντά στην Οδησσό, η οποία βίωνε μια ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς τις τελευταίες μέρες.
Οι δημοσιογράφοι του AFP είδαν δύο πτώματα να ανασύρονται από τα ερείπια του κτιρίου, το κεντρικό τμήμα του οποίου κατέρρευσε εν μέρει μετά το πλήγμα.
Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ ανέφερε σε ανάρτησή του στo Facebook νωρίτερα σήμερα ότι 11 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του κτιρίου. Τα σωστικά συνεργεία «αναζητούν 8 αμάχους και 3 στρατιωτικούς» στα ερείπια, έγραφε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου είναι καλά.
Ο Κιμ διευκρίνιζε επίσης ότι «το μισό κτίριο καταστράφηκε» και ότι επλήγη το γραφείο του. Οι Ρώσοι «κατάλαβαν ότι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν το Μικολάγιφ και αποφάσισαν να με καλημερίσουν, να μας καλημερίσουν όλους» βομβαρδίζοντας το κτίριο, σχολίαζε.
Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν την καταστροφή που προκλήθηκε στο κτίριο από κάποια απόσταση και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα να κατευθύνονται εκεί. Οι ουκρανικές αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή.
Παράλληλα δημοσιογράφοι του AFP είδαν σπασμένα τζάμια κοντά στο περιφερειακό γραφείο των βετεράνων, στη γωνία γειτονικού δρόμου.
Πεσκόφ: Η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, (…) (δεν εξετάζεται) καν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες.
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού», πρόσθεσε.
«Όμως οποιαδήποτε εξέλιξη στην επιχείρηση φυσικά δεν αποτελεί λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Έχουμε ένα σκεπτικό ασφαλείας το οποίο αναφέρει πολύ ξεκάθαρα ότι μπορούμε και όντως θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα μόνο όταν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη της χώρας μας προκειμένου να εξαλείψουμε την απειλή», εξήγησε.
«Ας διαχωρίσουμε αυτά τα δύο πράγματα, εννοώ την ύπαρξη της χώρας μας και την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Δήμαρχος Μαριούπολης: Η πόλη βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων - Χρειαζόμαστε πλήρη εκκένωση
Πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, μια πόλη που αριθμούσε περί τους 400.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο, και η κατάσταση στην πόλη είναι εξαιρετικά δύσκολη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο στον αέρα του CNN, ενώ τόνισε πως πλέον «η πόλη βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών».
«160 χιλιάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, βρίσκονται στη Μαριούπολη, όπου είναι αδύνατο να ζήσει κανείς, γιατί δεν υπάρχει τίποτα απολύτως: ούτε νερό, ούτε φως, ούτε θέρμανση, ούτε επικοινωνία», είπε ο Μποϊτσένκο.
Τόνισε ότι η πόλη χρειάζεται πλήρη εκκένωση, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι ελέγχουν την πόλη.
«Χρειαζόμαστε μια πλήρη εκκένωση στη Μαριούπολη», είπε ο Μπόιτσενκο. «Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή... Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να εκκενώσουν, αλλά δυστυχώς, δεν έχουν λάβει άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα. Ένα κυνικό παιχνίδι όπως ‘Ναι, είμαστε έτοιμοι. Μπορείτε να πάτε εκεί’, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν γίνεται. Οι ηρωικοί οδηγοί μας κάτω από τη φωτιά προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου μπορούν να παραληφθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης και περιμένουν με την ελπίδα ότι θα έχουν μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας από την πρώτη μέρα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP