Ουκρανία: Παρά την πρόοδο των συνομιλιών, οι μάχες συνεχίζονται αδιάκοπα - Στις «φλόγες» το Μικολάγιφ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Παρά την πρόοδο των συνομιλιών, οι μάχες συνεχίζονται αδιάκοπα - Στις «φλόγες» το Μικολάγιφ
Η έδρα της περιφερειακής διοίκησης της Μικολάγιφ, πόλης κοντά στην Οδησσό που βίωνε μια ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς τις τελευταίες μέρες, επλήγη από ρωσικά πυρά, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κυβερνήτης της περιφέρειας αυτής στη νότια Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση 20:42

Η πρόοδος των συνομιλιών στο Ντολμά Μπαχτσέ της Τουρκίας ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δεν έχει απτό αντίκρισμα στο πεδίο των μαχών καθώς το σφυροκόπημα στις ουκρανικές πόλεις συνεχίζονται, με το Μικολάγιφ να είναι αυτό που δέχτηκε σφοδρή επίθεση.

Ρωσική ρουκέτα έπληξε σήμερα το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάγιφ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννιά άνθρωποι και να τραυματιστούν 28, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές, σε νεότερο απολογισμό που έδωσε το γραφείο της ουκρανικής εισαγγελίας.

Διασώστες ανέσυραν 18 από τους τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία άμεσης βοήθειας.

Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε από τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ εικονίζει μια μεγάλη τρύπα στο πλευρό του κτιρίου. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα κατευθύνονται στο κτίριο, η περιοχή του οποίου έχει αποκλειστεί.

«Κατέστρεψαν το μισό κτίριο», είπε ο Κιμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι το πλήγμα έχει ένα θετικό στοιχείο - δείχνει ότι η Ρωσία έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.

Ο Κιμ υποστήριξε ότι το πλήγμα υποδηλώνει ότι η Ρωσία εγκαταλείπει την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.

«Σύμφωνα με τις έρευνες (...), οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση» εναντίον αυτού του κτιρίου, «αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 9 νεκροί και 28 τραυματίες», ανακοίνωσε η Ιρένα Βενεντίκτοβα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει απολογισμό 7 νεκρών και 22 τραυματιών.

Κανένας στρατιωτικός στόχος δεν στοχοποιήθηκε, «οι κάτοικοι του Μικολάγιφ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Και παρά το γεγονός αυτό, όπως όλοι οι Ουκρανοί, έγιναν στόχος ρωσικών στρατιωτών», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο κοινοβούλιο της Δανίας.

Μετά από πολλές ημέρες στρατιωτικής ανάπαυλας, η ρωσική επίθεση σήμερα το πρωί αιφνιδίασε τον πληθυσμό αυτής της πόλης μισού εκατομμυρίου κατοίκων εν καιρό ειρήνης, η οποία βρίσκεται πάνω τον δρόμο που οδηγεί στην Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, στο Νότο.

Η γραμμή του μετώπου στην περιοχή έχει μετατοπιστεί πρόσφατα νοτιοανατολικά από το Μικολάγιφ, γύρω από τη Χερσώνα, τη μόνη μεγάλη πόλη που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πλήρως από την έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, που είναι τώρα στόχος μιας ουκρανικής αντεπίθεσης.

Πεσκόφ: Η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, (…) (δεν εξετάζεται) καν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού», πρόσθεσε.

«Όμως οποιαδήποτε εξέλιξη στην επιχείρηση φυσικά δεν αποτελεί λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Έχουμε ένα σκεπτικό ασφαλείας το οποίο αναφέρει πολύ ξεκάθαρα ότι μπορούμε και όντως θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα μόνο όταν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη της χώρας μας προκειμένου να εξαλείψουμε την απειλή», εξήγησε.

«Ας διαχωρίσουμε αυτά τα δύο πράγματα, εννοώ την ύπαρξη της χώρας μας και την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Πάνω από 1.000 μισθοφόροι Wagner στην Ουκρανία

Μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Wagner έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε χθες Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.

«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter. «Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.

Ο όμιλος Βάγκνερ, που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στο Μαλί, στη Λιβύη και στη Συρία.

«Εξαιτίας των βαριών απωλειών» του ρωσικού στρατού και του ότι «η εισβολή (στην Ουκρανία) έχει αποτελματωθεί», η Μόσχα «πιθανόν αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της Βάγκνερ στην Ουκρανία σε βάρος επιχειρήσεων στην Αφρική και τη Συρία», πάντα κατά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Στα μέσα του Μαρτίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολόγισε ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει λίστες 40.000 μαχητών του συριακού στρατού και συμμαχικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.

Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην Ουκρανία στο Ντονμπάς, όπου είναι αντιμέτωπες με «τις καλύτερα εξοπλισμένες και πιο εκπαιδευμένες ουκρανικές δυνάμεις».

Κατά την ίδια πηγή, «οι δυνάμεις των αυτονομιστών, με ενισχύσεις του ρωσικού στρατού και προσωπικού του ομίλου Βάγκνερ στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, προσπαθούν να τους περικυκλώσουν».

Ο όμιλος Βάγκνερ είναι ανάμεσα στις 59 εταιρείες και προσωπικότητες που μπήκαν την Πέμπτη στο στόχαστρο νέων κυρώσεων του Λονδίνου σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία προχώρησε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου. Πέραν της εταιρείας μισθοφόρων, η γιγαντιαία ρωσική εταιρεία διαμαντιών Alrosa καθώς και ο Rushydro, κατασκευαστικός όμιλος εξειδικευμένος στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, μπήκαν επίσης στο στόχαστρο. Ο κατάλογος των φυσικών και νομικών προσώπων που υφίστανται κυρώσεις από το Λονδίνο έχει πλέον πάνω από 1.000 καταχωρίσεις.

ΗΠΑ: Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα υπερηχητικούς πυραύλους κατά ουκρανικών στόχων

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα υπερηχητικούς πυραύλους κατά στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, πτέραρχος Τόντ Ουόλτερς.

«Τα περισσότερα από αυτά τα πλήγματα έχουν γίνει σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους» δήλωσε ο Ουόλτερς.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις 19 Μαρτίου ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους Κινζάλ ("στιλέτο") για να καταστρέψει μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Ιβάνο –Φρανκίφσκ στην δυτική Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας - Διαδοχικοί βομβαρδισμοί σε Μικολάιβ, Χάρκοβο, Κίεβο

Πιο κοντά από ποτέ η συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι - Εγγυήσεις ασφαλείας από Ουκρανία, αποκλιμάκωση η Ρωσία

Ματαιώθηκε η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ομάδας του Βίσεγκραντ

gazzetta
gazzetta reader insider insider