Στη διαδικασία της ανακοίνωσης αναδόχων για τη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής ενώ η συμβασιοποιήση αναμένεται μέσα στο έτος όπως ανέφερε την Πέμπτη το πρωί ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Αναφερόμενος στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι η Περιφέρεια δημιούργησε όλες τις δομές για να υπάρχει ανακύκλωση και των βιοαποβλήτων από την πηγή. «Έχουμε μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην ΕΕ με πάνω από 110 εκατ. ευρώ όπου βοηθάμε τους δήμους να δημιουργήσουν υποδομές για ανακύκλωση, έχουμε δημιουργήσει μια σειρά δυνατοτήτων για τη διαχείριση βιοαποβλήτων με 180 σύγχρονα απορριμματοφόρα τα οποία μοιράζουμε στους δήμους και πάνω από 30.000 καφέ κάδους». Ως προς τα μεγάλα έργα, ο περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε ότι βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της δημοπράτησής τους 4 μεγάλα έργα. Το πρώτο είναι η αλλαγή σε «πράσινη» μονάδα του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης στα Άνω Λιόσια, ένα έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, το δεύτερο αφορά στη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό για το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης «βρισκόμαστε στη διαδικασία ανακοίνωσης αναδόχων και αν δεν υπάρχει άλλη ένσταση θα γίνει συμβασιοποίηση μέσα στο έτος». Επιπλέον, δημιουργούνται δύο ΣΔΙΤ για τον Κεντρικό Τομέα και το Σχιστό, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται στη β’ φάση και βαίνει προς ολοκλήρωση.
Πρόληψη για τις φυσικές καταστροφές
Ως προς την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε ενέργειες πρόληψης ενώ έχει δημιουργηθεί και ομάδα εθελοντών εν όψει της θερινής περιόδου.
«Για την Αττική έχουμε συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο και το Αστεροσκοπείο για να δούμε μέσα από ένα master plan σε 30 δήμους που υπάρχουν επικίνδυνα σημεία ώστε να γίνουν έργα υποδομής. Έχει διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός στον καθαρισμό των 2.000 χλμ των ρεμάτων αλλά έχουμε δημιουργήσει και το Παρατηρητήριο Καθαρισμού Ρεμάτων. Συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία σε πολλές φάσεις, είναι γεγονός ότι η πρόληψη πρέπει να κυριαρχήσει με ενημερώσεις και εκπαίδευση. Τα μέσα καταστολής τα οποία πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους, βρίσκονται εκεί που πρέπει», σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Εν όψει αντιπυρικής περιόδου, είναι σαφές ότι η ευθύνη είναι στην πολιτεία και στο Πυροσβεστικό σώμα, ανέφερε αναλύοντας περαιτέρω ο περιφεριάρχης και πρόσθεσε ότι «εμείς επικουρούμε πάντα, βρισκόμαστε κοντά με υδροφόρα οχήματα η σκαπτικά μηχανήματα, δημιουργούμε μητρώο εθελοντών ώστε να βρισκόμαστε εκεί που πρέπει τη στιγμή που πρέπει», κατέληξε ο κ. Πατούλης.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης αφορούν τη διαχείριση της λειτουργίας της περιφέρειας, τα έργα που μένουν να δημοπρατηθούν αλλά και τα νοικοκυριά, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. «Για το πρώτο κομμάτι, κάνομε μακροπρόθεσμες ενέργειες που επισπεύδονται όπως η δυνατότητα αλλαγής των led φωτισμών στην Περιφέρεια με 23.000 σύγχρονα φωτιστικά υψηλής ισχύος, αλλάζουμε όλο το στόλο της περιφέρειας με ηλεκτροκίνητα, δημιουργούμε πολλούς πόρους που διατίθενται στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, σχολείων, δημόσιων δομών μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027. Για τα νοικοκυριά, μια πρώτη ενίσχυση είναι τα 22,5 εκατ. ευρώ τα οποία διαθέτουμε μέσα από διάφορες δομές στις ευπαθείς ομάδες», επεσήμανε.