Υποχώρηση της εμπιστοσύνης στην οικοδομική δραστηριότητα των ΗΠΑ για 4ο σερί μήνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχώρηση της εμπιστοσύνης στην οικοδομική δραστηριότητα των ΗΠΑ για 4ο σερί μήνα
Η απότομη αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων επηρεάζει τον κλάδο των κατασκευών στις ΗΠΑ καθώς οι ήδη ακριβές νέες κατασκευές γίνονται ακόμη λιγότερο προσιτές.

Η απότομη αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων δείχνει να επηρεάζει τον κλάδο των κατασκευών στις ΗΠΑ καθώς οι ήδη ακριβές νέες κατασκευές γίνονται ακόμη λιγότερο προσιτές.

Η εμπιστοσύνη στον κλάδο των οικοδομών στην αγορά νέων μονοκατοικιών μειώθηκε κατά 2 μονάδες στις 77 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον δείκτη Wells Fargo Housing Market. Οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από το 50 αποτελεί ένα θετικό σημείο για το κλίμα, αλλά η ένδειξη σηματοδοτεί τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα πτώσης για τον δείκτη, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 83 μονάδες τον Απρίλιο του 2021.

Από τις τρεις συνιστώσες του δείκτη, οι τρέχουσες συνθήκες πωλήσεων μειώθηκαν 2 μονάδες στις 85. Η κίνηση των αγοραστών μειώθηκε κατά 6 μονάδες στις 60 και οι προσδοκίες πωλήσεων το επόμενο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες στις 73 μετά από πτώση 10 μονάδων τον Μάρτιο.

Το μέσο επιτόκιο του 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου ήταν περίπου 3,90% στις αρχές Μαρτίου και τώρα ανέρχεται στο 5,15%, σύμφωνα με την Mortgage News Daily, ήτοι το υψηλότερο ποσοστό σε περισσότερο από μια δεκαετία. Τα αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων απλώς επιδεινώνουν τις υψηλές τιμές τόσο για τα νέα όσο και για τα υπάρχοντα σπίτια. Η διάμεση τιμή ενός νεόδμητου σπιτιού τον Φεβρουάριο αυξήθηκε πάνω από 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Η αγορά κατοικίας βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής καθώς μια απροσδόκητα γρήγορη άνοδος των επιτοκίων, οι αυξανόμενες τιμές των κατοικιών και η κλιμάκωση του κόστους των υλικών έχουν μειώσει σημαντικά τις συνθήκες προσιτότητας των κατοικιών, ιδιαίτερα στο κρίσιμο πεδίο εισόδου στην αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του NAHB Robert Dietz.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider