15ο συνέδριο για τους υδάτινους πόρους: Τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
15ο συνέδριο για τους υδάτινους πόρους: Τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Μέσω του προγράμματος, 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ψηφιακή γεωργία και τη χρήση της γεωργίας ακριβείας.

Το μοντέλο βελτιστοποίησης, που τελικά θα οδηγήσει στην ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω και των νέων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, αναζητούν με όλες τους τις δυνάμεις επιστήμονες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, στέλνοντας το μήνυμα, ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στη συνείδηση κανενός, ότι το νερό είναι ανεξάντλητο.

«Αν εξαντλήσουμε και τα ανανεώσιμα αποθέματα από τον υπόγειο υδροφορέα, τότε ναι το νερό μπορεί να μας τελειώσει και να δημιουργηθεί μια σειρά σοβαρών προβλημάτων για την ανθρωπότητα», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης Δημήτριος Καρπούζος, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του διήμερου, 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο: «Άριστον μεν ύδωρ».

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ όλη η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση και προτείνει μεθόδους και σύγχρονα εργαλεία, που με την συμμετοχή όλης της κοινωνίας και των φορέων της, θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο μοντέλο χρήσης και διαχείρισης του πολυτιμότερου αγαθού, του νερού»,τόνισε ο κ. Καρπούζοςκαι πρόσθεσε: «Το 80% του νερού πηγαίνει σήμερα στη γεωργία και έτσι είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς θα διαχειριστούμε το αρδευτικό νερό σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής». Όπως είπε, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων, η εφαρμογή μεθόδων ακριβείας και υιοθέτηση σύγχρονων τεχνικών στα συστήματα άρδευσης, είναι μερικά από τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται η επιστημονική κοινότητα.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση και στην ορθολογική διαχείριση των υπόγειων υδατικών πόρων, επισήμανε ότι «είναι ο αόρατος θησαυρός, που προσπαθούμε να τον κάνουμε ορατό μέσω των μοντέλων και προσομοιώσεών μας και να τον διαχειριστούμε σωστά, έτσι ώστε αφού δούμε τα υδατικά μας αποθέματα (στοχεύουμε στα ανανεώσιμα υδατικά αποθέματα), να καταφέρουμε την αποφυγή υπερεκμετάλλευσης, που οδηγεί σε υφαλμίριση και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού». 'Αλλωστε, όπως εξήγησε, η ποιότητα και ποσότητα των υδατικών πόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, αφού όταν υποβαθμίζεται η ποιότητα του νερού, μειώνεται και η ποσότητά του, αφού δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Επισήμανε, ακόμα, ότι η συλλογή δεδομένων είναι υψίστης σημασίας, αφού με τη μελέτη τους μπορούμε να πετύχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα και να προβαίνουμε σε σοβαρές εκτιμήσεις και έγκαιρες προβλέψεις και έτσι να προλαμβάνουμε π.χ. τις πλημμύρες.

Την εκτίμηση ότι οι αρμόδιοι "χτίζουν επάνω σε γερά θεμέλια, ώστε να μην χρειαστεί μελλοντικά να πούμε το νερό νεράκι", εξέφρασε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Ύδωρ 2", ύψους 4 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε η κυβέρνηση με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει σειρά έργων, από αρδευτικά δίκτυα, ταμιευτήρες νερού, μέχρι και τη διευθέτηση κοιτών, και σε αυτό της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, που ξεκινά μέσα στον επόμενο μήνα.

Τόνισε δε, ότι μέσω του προγράμματος, 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ψηφιακή γεωργία και τη χρήση της γεωργίας ακριβείας, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, προς όφελος των αγροτών, αλλά και της κοινωνίας, και πρόσθεσε, ότι καθοριστικό ρόλο για την ορθή χρήση και διαχείριση των υδάτινων πόρων, θα διαδραματίσουν και οι γεωργικοί σύμβουλοι (εξειδικευμένοι γεωπόνοι), που θα «μπουν στο χωράφι και θα δίνουν σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις στους αγρότες".

Τα προαναφερόμενα έργα και προγράμματα, αποτελούν μερικές από τις απαντήσεις που δίνονται σε «τεχνικό επίπεδο», επισήμανε ο κ. Μάμαλης και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τους ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ. «Με το νέο θεσμικό πλαίσιο στόχος είναι να επιτευχθεί η ενίσχυση της εξοικονόμησης χρήσης αρδευτικού νερού, να καταστεί εφικτή η μείωση του κόστους ενέργειας και έτσι θα γίνει και συγκράτηση τιμών για τους πολίτες», σημείωσε.

«Η ΕΥΑΘ ΑΕ δεν υποστηρίζει το συνέδριο λόγω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά γιατί η θεματολογία του είναι στον πυρήνα των εργασιών και του αντικειμένου της εταιρείας. Τα μισά θέματα του συνεδρίου είναι καθημερινότητα της εταιρείας», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γρηγόρης Πενέλης, επαναλαμβάνοντας ότι η επιχείρηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του τιμολογίου της. Μεταξύ άλλων διευκρίνισε, ότι με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση του πολύτιμου αυτού αγαθού και στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία έχει μειώσει στο 28%, από 38% πριν από τέσσερα χρόνια, τις απώλειες νερού από τις υποδομές της.

Ως μια πολύ σημαντική διοργάνωση που, από τη μία εστιάζει στην ίδια τη ζωή, δηλαδή το νερό, και από την άλλη φέρνει στο προσκήνιο τη συνεργατικότητα και διεπιστημονικότητα που διαπιστώνεται στη μελέτη του, χαρακτήρισε το συνέδριο ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. «Ζούμε σε ένα πλανήτη που καθημερινά διαπιστώνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι σημαντικό να δούμε την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μην φτάσουν σε κάποιο σημείο να συζητούν εάν είναι πολύτιμο αγαθό ως αγαθό, αλλά ως παροχή στον άνθρωπο».

Στη διοργάνωση του συνεδρίου συμμετέχουν, η Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και η Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Το νερό δεν είναι πια δεδομένο, ας το προστατεύσουμε

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider