Μακροσκελές ρεπορτάζ για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα εξαιτίας της λεγόμενης δευτερογενούς μετανάστευσης δηλαδή της μετακίνησης όσων έχουν λάβει ήδη άσυλο στην Ελλάδα με πτήσεις στη Γερμανία, όπου ζητούν εκ νέου άσυλο, φιλοξενεί η εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ). Όπως παρατηρεί η εφημερίδα «σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορεί κάποιος να ταξιδέψει από μια χώρα Σένγκεν προς μια άλλη για διάστημα 90 ημερών. Το πρόβλημα για τη γερμανική αστυνομία και τη γερμανική κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Πρόκειται για το δίλημμα που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, με αποτέλεσμα οι γερμανικές αρχές να παρακολουθούν την παράτυπη μετανάστευση λίγο πολύ ανίσχυρες».
Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν νόμιμα να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στη Γερμανία, σημειώνει το ρεπορτάζ. «Αυτό που δεν είναι νόμιμο είναι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να υποβάλουν ξανά αίτηση ασύλου στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμανία. Η αναζήτηση διπλής προστασίας ασύλου αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Μόνο που οι συνοριοφύλακες στα γερμανικά αεροδρόμια δύσκολα μπορούν να αποδείξουν τον παράνομο σκοπό του ταξιδιού – κι έτσι οφείλουν να αφήνουν τους ανθρώπους να διέρχονται σαν τουρίστες.»
Το επόμενο «δίλημμα» παρατηρεί μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ έγκειται στο ότι οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Διότι γερμανικά δικαστήρια έχουν κρίνει τις συνθήκες παραμονής στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα για τους αιτούντες άσυλο ως καταστροφικές. Σε περίπτωση απέλασης στην Ελλάδα υπάρχει περίπτωση να απουσιάζουν τα βασικά της επιβίωσης, όπως ‘ψωμί, κρεβάτι, σαπούνι’».
Πηγή: DW