Ιράν: Σύλληψη ενός ακτιβιστή και δύο κινηματογραφιστών με την κατηγορία της "διατάραξης της δημόσιας τάξης"

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράν: Σύλληψη ενός ακτιβιστή και δύο κινηματογραφιστών με την κατηγορία της "διατάραξης της δημόσιας τάξης"
Οι συλληφθέντες θεωρούνται από τις αρχές ότι ενεργούν εις βάρος της εθνικής ασφάλειας.

Οι αρχές του Ιράν συνέλαβαν έναν γνωστό μεταρρυθμιστή ακτιβιστή και δύο κινηματογραφιστές με την κατηγορία ότι ενεργούν εις βάρος της εθνικής ασφάλειας, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μοσταφά Ταζαντέχ, 65 ετών, προσωπικότητα του μεταρρυθμιστικού κινήματος και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2021, συνελήφθη χθες Παρασκευή το βράδυ με την κατηγορία της «συνωμοσίας για την κατάλυση της ασφάλειας της χώρας και της διασποράς ψευδών με στόχο τη διατάραξη της κοινής γνώμης», επεσήμανε το πρακτορείο Mehr.

Η σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί είναι αντιμέτωπη με λαϊκή οργή, καθώς πραγματοποιούνται διαδηλώσεις με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Ο Ταζαντέχ, σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης, έχει δηλώσει ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος, αν αποτύχουν οι προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ταζαντέχ είχε φυλακιστεί από το 2009 ως το 2016, κυρίως για την εμπλοκή του στις κινητοποιήσεις μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2009, τις οποίες είχε κερδίσει ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι συνελήφθησαν οι κινηματογραφιστές Μοχαμάντ Ρασούλοφ και Μοσταφά Αλεαχμάντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA, με την κατηγορία ότι συνδέονται με αντικυβερνητικές οργανώσεις αλλά και για διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Οι δύο κινηματογραφικές κατηγορούνται ότι «ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις και διατάραξαν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών την περίοδο που η πόλη Αμπαντάν ήταν αντιμέτωπη με μια τραγωδία».

Στις 23 Μαΐου κατέρρευσε στην Αμπαντάν, μία από τις κεντρικές πόλεις της επαρχίας Χουζεστάν, ένα υπό κατασκευή κτίριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 43 άνθρωποι.

Μετά την τραγωδία πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν διαδηλώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων και κατά των αρχών τις οποίες οι πολίτες κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα.

Με επικεφαλής τον Ρασούλοφ μια ομάδα Ιρανών κινηματογραφιστών δημοσίευσε στα τέλη Μαΐου ανοικτή επιστολή με την οποία καλούσε τις δυνάμεις ασφαλείας «να καταθέσουν τα όπλα» μπροστά στην οργή του κόσμου λόγω «της διαφθοράς, της κλοπής, της ανικανότητας και της καταστολής» που οδήγησαν στην κατάρρευση του κτιρίου.

Ο 50χρονος Μοχαμάντ Ρασούλοφ είχε κερδίσει τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2020 για την ταινία του «Δεν υπάρχει κακό» με θέμα τη θανατική ποινή, την οποία αναγκάστηκε να γυρίσει μυστικά για να γλιτώσει από την ιρανική λογοκρισία.

Τότε δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει στο Βερολίνο καθώς οι αρχές είχαν κατάσχει το διαβατήριό του μετά την ταινία του «Ένας ακέραιος άνθρωπος», το 2017, η οποία είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ των Καννών και είχε κερδίσει το βραβείο στην κατηγορία «Ένα κάποιο βλέμμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ-Κίνα: Απόπειρα να αμβλυνθούν οι διμερείς εντάσεις

Σρι Λάνκα: Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο πριν εισβάλουν σε αυτό οργισμένοι διαδηλωτές

Καναδάς: Εκτεταμένα προβλήματα από μεγάλη βλάβη στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider