Λιανεμπόριο τροφίμων: «Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε»

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λιανεμπόριο τροφίμων: «Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε»

Προβλήματα, προβλήματα και ξανά προβλήματα ακούγεται ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ καθώς μόνο στους προμηθευτές τους, χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Και εκείνοι με τη σειρά τους το έχουν δηλώσει κατηγορηματικά: Είτε πληρώνετε, είτε σταματάμε να σας δίνουμε τα προϊόντα μας. Και επειδή λεφτά δεν υπάρχουν... σταμάτησαν να εφοδιάζουν τα ράφια των εν λόγω αλυσίδων.

Αυτά είναι εν ολίγοις τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες αλυσίδες στο λιανεμπόριο τροφίμων, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια φρόντισαν να εξαγοράσουν κάθε μικρή ή λίγο μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ ή να ανοίξουν δεκάδες καταστήματα σε κάθε γωνιά της χώρας, δαπανώντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Τώρα όμως που η κατανάλωση έχει μειωθεί ως απόρροια της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και ο τζίρος στον κλάδο τροφίμων βαίνει συνεχώς μειούμενος, η θηλιά γύρω από ορισμένες επιχειρήσεις έχει αρχίσει να σφίγγει επικίνδυνα.

Και επειδή λύση - προς τον παρόν - δεν υπάρχει, συνεχίζεται ο ίδιος φαύλος κύκλος: οι οφειλές προς τους προμηθευτές συσσωρεύονται, οι προμηθευτές διακόπτουν την τροφοδοσία και οι πωλήσεις υποχωρούν διότι οι καταναλωτές δεν βρίσκουν τα προϊόντα που θέλουν.

Είναι όμως το λουκέτο (το οποίο πολλοί διαβλέπουν ότι θα έρθει), λύση;

Φυσικά και όχι. Κάθε λουκέτο στην αγορά στοιχίζει. Και ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Επίσης η εποχή εκείνη, που η πτώχευση της γνωστής αλυσίδα σουπερμάρκετ Ατλάντικ, πέρασε σχεδόν ανώδυνα, καθώς καταστήματα και εργαζόμενοι απορροφήθηκαν από Βασιλόπουλο και Σκλαβενίτη, έχει περάσει ανεπιστεπτί.

Τώρα ένα ενδεχόμενο λουκέτο, θα αφήσει τεράστια φέσια στην αγορά, θα αφήσει εργαζόμενους, άνεργους και θα συμπαρασύρει δεκάδες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά.

Τι πρέπει να γίνει; Να υπάρξει διάσωση του κλάδου από τις τράπεζες, ανάλογη με αυτή που έγινε και με τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Δηλαδή μετοχοποίηση χρεών και εν συνεχεία συγχωνεύσεις.

Είναι προφανές ότι το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, δεν αντέχει 10 μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, αλλά μετρημένες μόνο, στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ως εκ τούτου, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, κάποιοι θα πρέπει να πιάσουν δουλειά.

Η λύση στο πρόβλημα πρέπει να δοθεί άμεσα, γιατί κάθε μήνας που περνά, τα χρέη εκτοξεύονται στα ύψη, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων αυξάνονται και το μέλλον διαγράφεται… σκοτεινό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider