Πυρκαγιές: 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Βατερά, εκκένωση στη Βρίσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Βατερά, εκκένωση στη Βρίσα
Ολοένα και αυξάνεται ο απολογισμός των καταστροφών που έχουν αφήσει οι μεγάλες πυρκαγιές που καίνε στη Δαδιά του Έβρου και στα Βατερά της Λέσβου.

Τελευταία ενημέρωση: 14:35

Ολοένα και αυξάνεται ο απολογισμός των καταστροφών που έχουν αφήσει οι μεγάλες πυρκαγιές που καίνε στη Δαδιά του Έβρου και στα Βατερά της Λέσβου.

Στη φωτιά που καίει το πάρκο της Δαδιάς και απείλησε τον οικισμό, από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή εκτιμάται πως έχουν καεί 15.000 στρέμματα δάσους, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο ίδιος ανέφερε «εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης».

Μέσα στην Κυριακή αναμένεται αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου, από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο το πρωί, υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως «η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

Στη Λέσβο

Στα Βατερά, συνεχίζεται να γίνεται αποτίμηση των κτηρίων που έχουν καταστραφεί από τις φλόγες η προσοχή εστιάζεται στο να μην ξεφύγει η φωτιά πέραν του δρόμου, μεταξύ Βρίσας και Βατερών. Σε μια τέτοια περίπτωση η φωτιά θα επιστρέψει στο άκαυτο τμήμα του οικισμού.

Στην περιοχή επιχειρούν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor.

Στο νησί έφτασαν από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

Περίπου στις 14:00 της Κυριακής το 112 έστειλε μήνυμα για προληπτική εκκένωση της Βρίσας, καλώντας τους πολίτες να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο.

Η συνδρομή της αστυνομίας

Συνολικά 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και ένα πτητικό μέσο παρέχουν από χθες το πρωί ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιά στο νησί.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, 192 αστυνομικοί εκ των οποίων 25 Αξιωματικοί, παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και 26 αστυνομικοί εκ των οποίων οκτώ Αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.

Πυρκαγιά στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, στη Ζωφριά, στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 11:30 της Κυριακής, στο τέρμα της οδού Θέτιδος του δήμου Φυλής και μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια.

Στο σημείο επιχειρούν 41 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στη Μεσσηνία

Για την πυρκαγιά στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στην Μεσσηνία, ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα, ενώ το έργο τους συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 41 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου η Αττική, η Εύβοια και η Βοιωτία βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4, ενώ στην κατηγορία κινδύνου 3 βρίσκονται πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε Βατερά και Δαδιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider