Έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη διυλιστηρίων και όχι μόνο εξετάζει η Κομισιόν με ταυτόχρονο πλαφόν στα έσοδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εταιρίες ΑΠΕ και πυρηνικά εργοστάσια ύψους 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ως μέρος του πακέτου στήριξης μεσούσης της ενεργειακής κρίσης.
Ειδικότερα, η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης να προτείνει μια προσωρινή εισφορά τουλάχιστον 33% σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης επί των υπερκερδών τους, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου με γνώσεις επί του θέματος.
Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022 που είναι πάνω από 20% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των τριών ετών από το 2019, ενώ για να μειώσει την ενεργειακή ζήτηση, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ εξετάζει θέτει ως στόχο τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και υποχρεωτικά κατά 5% τις ώρες αιχμής.
Τα σχέδια που επεξεργάζεται η ΕΕ ωστόσο θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και τελικά να υπογραφούν από τα κράτη - μέλη, όπως επισημαίνει με δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Ένωσης εκφράζονται βαθιές διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού του πακέτου για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης όπως αποτυπώθηκε άλλωστε από την συνάντηση των αρμόδιων υπουργών των «27», που απέτυχαν να πάρουν μια κοινή απόφαση.
Η νέα συνεδρίαση που θα έχουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι για τις 30 Σεπτεμβρίου ώστε να εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν στόχο την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους και εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, όπως δήλωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.
«Ναι» της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πρόταση για έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στα διυλιστήρια
Από την πλευρά της, η Ελλάδα αντιμετωπίζει θετικά την διαφαινόμενη εισήγηση της Κομισιόν, σχετικά με την επιβολή έκτακτου τέλους αλληλεγγύης επί των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με σκοπό την εξεύρεση πρόσθετων πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων ανακούφισης των καταναλωτών.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, στο προσχέδιο οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι εκτός από τους ηλεκτροπαραγωγούς, και ο τομέας των ορυκτών καυσίμων επωφελείται από τις ακραίες αυξήσεις των τιμών και τη δημιουργία κερδών που υπερβαίνουν τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κλάδου.
«Προκειμένου να υποστηριχθούν οικονομικά τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την τρέχουσα κατάσταση κρίσης για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, όσες επιχειρήσεις έχουν πλεονάζοντα κέρδη χρειάζεται να συνεισφέρουν μέρος αυτών των κερδών, με πνεύμα αλληλεγγύης» ενώ στην περίπτωση της χώρας μας, τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα «άγγιζε» σίγουρα τις εταιρείες διύλισης (δηλαδή τη Motor Oil και τα ΕΛΠΕ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στο τραπέζι την εφαρμογή του έκτακτου τέλους, ακόμη κι αν η πρόταση δεν πάρει το «πράσινο φως» για πανευρωπαϊκή εφαρμογή. Αυτό σημαίνει πως το μέτρο θα υλοποιηθεί τότε σε εθνικό επίπεδο, χωρίς πάντως να έχουν ληφθεί προς ώρας οριστικές αποφάσεις για το τι θα συμβεί αν δεν εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.